Който пие, пуши и яде сланина – без лечение!!!

Здравната система проскърцва тук-там, видя я премиерът Борисов
Обновена: 1 дек 2015 14:48 | 1 дек 2015 13:00, Екип на Investor.bg
274
Който пие, пуши и яде сланина – без лечение!!!
Снимка: БТА

Правителството стои твърдо зад здравната реформа. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на форум "Власт, лекари и пациенти - заедно в реформата" преди началото по дебатите на второ четене на бюджета на НЗОК за догодина.

Не може толкова милиарди да се харчат години наред в повече и да продължаваме да отчитаме по-голяма смъртност и по-голяма заболеваемост и не можем за продължаваме да толерираме неспазването на дисциплината, заяви премиерът по време на форума.

Министър Москов има пълната ми подкрепа, на мен и на правителството, да стигне до край в здравната реформа, заяви Бойко Борисов. Реформата ще продължи, категоричен беше министър-председателят.

"За НЗОК сме дали 129 млн. лв. повече за следващата година. Продължава тази практика - да изпълним програмата, че здравеопазването е приоритет. Това, което прави Министерството на здравеопазването, започва да дава резултат. Тук-таме проскърцва системата, защото е много сладко да се печели от лекарства”, каза още Борисов.

Премиерът каза, че за следващата година е поел ангажимент да има 20 млн. лв. повече за Спешна помощ.

Според Борисов е необходимо да се изградят навици и култура на хранене, заради което се въвежда и данък "вредни храни".

"Министър Москов иска да внуши, че този, който пие ракия, пуши и яде сланина и не желае да има хранителни навици, трябва ли друг да му плати лечението. Идва Коледа и Нова година и вие ще кажете какво става в спешната помощ. Трябва да се изградят навици от ранна възраст. Да напомним на родителите, че ако купуват всеки ден по три сладоледа на детето си, не му правят добро", допълни Борисов.

Министърът на здравеопазването Петър Москов заяви по време на форума, че финансирането на болниците не трябва да продължава по същия начин, както досега. "Не е справедливо болници с малко договорени клинични пътеки и ниска използваемост на леглата да получават същите средства, колкото големи лечебни заведения, оказващи и спешна помощ”, посочи той. Това е престъпно спрямо добре работещите болнични структури, каза още Москов.

По думите му остойностяването трябва да бъде генерално променено и той допълни, че по тази тема се водят конструктивни разговори и с Българския лекарски съюз.

"Ако се запази сегашният начин на доставка на услугата здраве, ще растат разходите, които трябва да се отделят за здраве", каза здравният министър. Според него до 5 години трябва да се вземат тежки решения - или да се запази системата по този начин и да се увеличава здравната вноска всяка година, или трябва друг вид данък да бъде увеличен.

Москов се противопостави на твърдения, че въвеждането на задължителната здравна карта е администриране и не е подчинено на нуждите на здравната система. Реалната нужда от болнични легла в страната ни е 26 095, а те в момента са 48 600. Част от тях ще бъдат трансформирани в легла за продължително лечение, обясни Москов. В ЕС осигуреността с болнични легла е 4.0 на хиляда души население, а в България - с близо 40 на сто повече, посочи той.

По отношение на лекарствената политика Москов каза, че трябва да се постигне на устойчивост в системата, да се намали доплащането от страна на пациентите и да се води добра генерична политика.

Националната здравна карта е начин за ограничаване на броя на доставчиците на медицински услуги, каза омбудсманът Мая Манолова. Противоречиви са и лимитите в болничната помощ, които засягат правото на пациента на свободен избор на лечебно заведение, ограничават достъпа до болнична помощ и се отразяват върху качеството на предлаганите услуги. "Предложените от Министерството на здравеопазването промени за следващата година не се посрещат еднакво добре от всички", допълни Манолова.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***! Дали пък да спрем и да внасяме осигуровки, като си ни отписал, а КРАТУНО?
88
11
 
43
 
! Отговори
тц преди 8 години
Ей, превърнахме се в клон на ИД и Турция, както останалите ислямски държави! А бе, Тиквун, кой каквото си иска ще яде и ще употребява, не мислете за данъци, а мислете да съживите производството и сектора на услугите! Не може една кифла (сервитьорка) да дойде до мен и да е намусена! Не съм виновен аз, че се е скарала с приятеля (мъжа) си! Но как ще се насочите към производството, тъй като ВИЕ сте разрушителите на една силна икономическа държава, която вече е пред фалит! СМЪРТ за продажниците!
87
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В такъв случай, защо се плаща здравна вноска всеки месец, в продължение на години? Акциза на цигарите и алкохола, какво се явява? Не е ли данък здраве? За какво се ползват парите от него не е ясно. Здравната вноска да стане по желание в такъв случай. Плащаш задължителен данък здраве, но ходиш при лекър - пак плащаш, влизаш в болница - пак плащаш. За един подпис при личния и си взима таксата.
86
8
 
40
 
! Отговори
ха ха ха преди 8 години
ако хората имат работа, доходи и живеят като бели хора ,едва ли ще наблягат на сланината.А като гледам всички депутати и министри ,как са се угоили, не ще да е от ядене на ябълки....
85
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е как при соца повечето пушеха и пиеха, а лечение имаше за всички? А ся кажете кое е по-лошото?
84
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Който пие, пуши и яде сланина без лечение"!Правилно!Който яде-трябва да мре!Така е и записано в плана "Ран-Ът"- българския народ трябва непрекъснато да се "преполовява" до пълното му изчезване!Планът е разработен в АОНСУ под ръководството на Стратега на БСП Ал.Лилов, одобрен от членовете на Политбюрото на ЦК и Т.Живков, утвърден от папата,Кобурготски и с-ие международни икономически и финансови престъпници и се изпълнява от синовете,дъщерите, шофьорите и пазвантите им!
83
17
 
36
 
! Отговори
лекар-психолог преди 8 години
Докато не мине едно поколение и се смени с друго няма да има оправия. Гледайте какво мислят червените *** . Това са хора много зле с образованието си и интелекта си . За тях всичко е лошо щом не го казва партията майка БКП-БСП . Тогава си боледувайте и си кротувайте.
82
8
 
43
 
! Отговори
въпрос преди 8 години
А който яде филия с мас?!
81
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демек МС и депутатите нямат право на здравни услуги
80
8
 
44
 
! Отговори
Щастливеца преди 8 години
Чудесна новина, значи ББ, и останалите министри, депутати и тем подобни няма да ползват здравни услуги!!!!!
79
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Н`ъл за туй дигнахте с Дянков акциза, ва? Да си плащат пушачите на всяка кутия по 2 лева отгоре...К`во съ измяташ сеги кат` букова дъска?А порязаниците с мас?
78
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лут
77
9
 
46
 
! Отговори
Винету преди 8 години
А който яде филии с МАС и си крие запалките в джоба - да му бъде отказано лечение на територията на Р България. Да се лекува в чужбина за собствена сметка.
76
8
 
36
 
! Отговори
антихрист преди 8 години
думите отвяват но лицемерието ти
75
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ми е интересно с една минимална пенсия колко здравословна храна могат да купят и за колко време ще им стигне
74
8
 
37
 
! Отговори
odessa преди 8 години
kakvo stava sys filiiete s mas be tikvo, zabraniavasch li gi?
73
9
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе като гледам коментарите, на последните избори КОЙ гласува за тоя, КОЙ, КОЙ, КОЙ?От къде дойдоха тези 80% одобрение за Тиквата, ОТ КЪДЕ?
72
9
 
37
 
! Отговори
@88 преди 8 години
Към почитателят на системата в САЩ - ти НИКОГА няма да имаш пари за лечение на сериозните неща, освен ако нямаш заделени едни 100-200к само за лечение. Това е смисълът на солидарната система, че всеки може да си позволи лечение на рак или трансплантация. Лечението на рак струва по около 100к в зелено на година, една трансплантация е пак толкова, една сърдечна операция 20-50к, една мозъчна операция около 30к.Кой може да си плати тези пари, и нали не мислиш, че инциденти се случват само с богатите
71
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бе аз пуша и пия. Щом ми отказват безплатно лечение (не ми се налага слава богу), още от днес спирам да си внасям и шантавите здравни осигуровки.
70
10
 
51
 
! Отговори
nobi преди 8 години
Видяхте ли колко сте прости, всички вие, които гласувахте за тая тиква