Проислямистки проект на родния политически хоризонт

Ако Местан не го оглави, ще го направи отцепник от ДПС
133
Проислямистки проект на родния политически хоризонт
Снимка: БТА, архив

Досега в България не е имало силен политически проект, който да разцепи електората на ДПС, но това ще се случи след изключването на Лютви Местан от движението, прогнозира пред БНР историкът и директор на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия Антонина Желязкова.

Още по темата

Според нея обаче скоро ще станем свидетели на формирането на нов политически проект, който да бъде проислямистки.

"А сега може би и Местан не знае, но това, което предстои да се случи и той да направи, е да се създаде проислямистки проект. Местан може и да не знае, но хората, които ще го финансират вече знаят", коментира Желязкова.

Тя обясни, че във всички съседни страни сред мюсюлманските малцинства се създаваха поетапно след такива разцепления нови партии и задължително част от тях са проислямистки.

"Много е възможно Местан да откаже да оглави такъв проект, но сред хората, които се отцепват заедно с него, има достатъчно, които биха оглавили такъв по-радикален и проислямистки проект. Това, разбира се, няма да донесе особено добро за България, но да се надяваме, че нашият политически живот винаги е успявал по някакъв начин да овладява подобни сътресения", коментира Желязкова.

Според нея електоратът на ДПС също ще се раздели, защото една голяма част от него е доста светски устроен и доста би се разколебал дали да подкрепи един проислямистки проект.

Тя коментира, че разцеплението в ДПС е в резултат на трусовете между Турция и Русия.

"Защо Русия да може да си позволи да има явен свой хулигански проект като "Атака", а пък Турция да не се опита да привлече на своя страна една много силна и добре структурирана партия, но опитът за превземането на ДПС не е успешен, защото Доган има много ясна визия какво ще е ДПС и не би позволил това да се промени", посочи историкът.

Според нея на всички е било ясно, че Лютви Местан е просто неформален лидер на ДПС, а Доган определя политиката на движението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
5
 
6
 
! Отговори
Петър преди 8 години
До до 71 Петърнеразбирам какво точно искаш да им кажеш с това. Опитвал ли си през хубавите си младежки години да заявиш позиция различна от тази на партията? Едва ли, иначе нямаше да си пишем сега.
61
2
 
17
 
! Отговори
бг турчин преди 8 години
Нима някой си мисли, че целият този политически и медиен "чадър", който се опъва над Сава е случаен?Никак ми изглежда нормално това.Всички са изведнъж против Павел. Къде бяхте до вчера? Говоря за медиите и за политиците. Ок, ние хората във форума си плюехме и преди агент Павел. Той друго не заслужава, но къде бяха медиите и политиците досега? Изведнъж агент Сава каза нещо против Павел и веднага всички се обърнаха срещу Павел. Защо до преди дни никой не беше недоволен от неговата декларация?
60
12
 
10
 
! Отговори
Петър преди 8 години
До паганеВ Русия се случва същото каквото в България. И там властват офицери от бившите служби. Даже подхода не е сменен много, опозизионери биват убивани на един хвърлей от Кремъл.
59
3
 
20
 
! Отговори
до 71 Петър преди 8 години
Аз през т.н. мракобесен тоталитарен режим съм завършил Англ. Гимназия и Висше Техническообразование. Бил съм освен това спортист и музикант. Родителите ми не бяха членове на БКП, както и аз, естествено бях в Комсомола, ходих с удоволствие на лятни и есенни бригади.Единствено невъзможността да посетя Западни държави ме дразнеше, иначе обиколих всички страни от Източна Европа.
58
3
 
7
 
! Отговори
пагане преди 8 години
До ПетърИма разлика между Русия и Съветски съюз, между руски и съветски патент. Русия не е = на СССР
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Петър79тия отдавна са се изродили и не се заигравай с причинно-следствените връзки че от тая вселена няма излизане ще се загубиш
56
0
 
12
 
! Отговори
бг турчин преди 8 години
Е вие да не мислите, че те ислямистите ако създават партия в България ще кажат открито "Ние създаваме ислямска партия"?Ами няма да кажат така. Ще създадат например някаква партия на "Благоденствието и развитието" (както направиха в Турция).
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още когато го избраха,написах,че това е дявол в човешки образ.Да се маха и от партията и от страната и да върви там,където му е мястото-при Ердоган.Може и министър да го направят.Всеки,който прокарва чужди интереси,трябва да бъде изгонен от страната.Националната ни сигурност е по-важна от когото и да било.
54
6
 
10
 
! Отговори
Петър преди 8 години
До Анонимен 75точно комунистите създадоха дивите простаци капиталисти пич. Ако си от хората, които не помнят какво са яли вчера може и да ти е трудно да проселдиш причинно-следствената верига. Но структурите създадени от СССР работят и до днес, с нови имена но в същия състав. Пак казвам, към днешна дата 90% от капиталите и политическото влияние в България е в ръцете на висши офицери от ДС, възпитаници на Кремъл.
53
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако му се позволи на Местан и на който и друг да направи нещо подобно това ще е пагубно за България неговото място е в затвора
52
1
 
16
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Такъв "проислямистки проект" е в противоречие с Конституцията на Република България и не трябва въобще да се допуска регистрацията на подобна партия. Г-жа Желязкова се изказва много меко. Освен това тя не бива да сравнява патриотични български партии с проислямисткипроекти, които целят отцепване на български територии.
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Петър 68дрън дрън тогава те се разпадаха и си имаха доста вътрешни проблеми хич не им е било до нас опитай с нешо друга това за комунистите са виновни се изтърка вече тук са си диви простаци имащи се за капиталисти
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега е момента да се създаде истинска партия на българските турци без агентите Сава, Павел, Петър и т.н.
49
0
 
4
 
! Отговори
бг турчин до 70 преди 8 години
Е той Сава да не би да е шиит (алеви, къзълбаш)? Щото нещо не ми е известно да е така. И защо толкова го пазиш и не казваш за него нищо?
48
11
 
9
 
! Отговори
Петър преди 8 години
До До Петър 49Наред с 500-те години турско робство е редно да се отчете и 45-те години тотлитаризъм след окупацията на Русия. Смея да твърдя, че днешния икономически и морален упадък на страната е повлиян в много по-голяма степен от второто отколкото от първото. А настроенията у младите хора се влияят от факта, че турското робство все още се изучава в училище (макар и изполачено като турско присъствие) докато мракобесния тоталитрен режим се разглежда съвсем бегло.
47
6
 
9
 
! Отговори
бг турчин преди 8 години
Само дето не се казва в статията, че Сава е агент на КГБ. Ако искайте наричайте КГБ с новото име ФСБ, това няма да промени нищо. За който знае руски да си свали и да гледа сериала "Мажор", там учудващо се казват някои истини за ФСБ. За жалост след невероятнио успешният минал сезон, сега заради кризата най-вероятно няма да има "Мажор 2".Иначе е ясно, че и Павел е агент на ислямистите на Ердоган. И най-накрая някой да призне, че има борба ислямисти-Русия в България чрез ДпС.
46
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Мъдри" мисли на Желязкова! Говорит Москва!
45
5
 
10
 
! Отговори
Петър преди 8 години
До Анонимен 52Така наречения "преход" беше разработен и режисиран от Кремъл. Доказателството за това е, че към днешна дата 90% от капиталите и политическото влияние в България е в ръцете на висши офицери от ДС. Нищо друго не се променило.
44
2
 
11
 
! Отговори
ХАХАХАХА преди 8 години
"А сега може би и Местан не знае, но това, което предстои да се случи и той да направи, е да се създаде проислямистки проект."КАКВА Е ТАЗИ ПРОСТОТИЯ.... ЗНАЧИ МЕСТАН ДЕЙСТВА ПО ПРОЕКТ КОЙТО НЕ ЗНАЕ АМА ГО ЗНАЕ ТАЗИ ОВЦА?! ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
43
0
 
14
 
! Отговори
ERDOGAN преди 8 години
Местан=БорисовГласувай народеТе ще ни оправят с Турция