Нов проект: Да падат сърп и чук, и петолъчки...

Държиш комунистически лозунг или символ – очаква те глоба
28 яну 2016 19:50,
454
Нов проект: Да падат сърп и чук, и петолъчки...
Снимка: Булфото

Символите и посланията на комунизма, останали от миналото, да се премахнат задължително от фасади, паметници и учебници. Това повелява изменение в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен, внесено от депутати от ГЕРБ и РБ. Поправките предвиждат глоби до 2000 лева за лица и фирми, които не спазват новите изисквания. 

Внесените текстове предвиждат да се премахват от публични места символи, лозунги, фотоси, надписи, други знаци и предмети от времето на комунизма. Задължението е на всеки - от държавни органи, органите на местно самоуправлението, организации, физически или юридически лица, в чието владение се намират символите. 

Според проекта те могат да бъдат предоставени на Музея на комунистическото изкуство. Измененията предвиждат и забрана за поставяне тепърва на символи на комунизма на публични места. Забранява се и слагането на скулптури на дейци от времето - 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. 

Според проекта, ако заварени предмети или символи не могат да бъдат премахнати веднага, на тях трябва да бъде поставен надпис с текст: "Комунистическият режим в България 9.09.1944-10.11.1989 г. и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание".

Вносителите Методи Андреев от ГЕРБ, Петър Славов от РБ и др. са записали в проекта и указания към просветното министерство, университети, училища, декани, преподаватели и учители, да приведат учебниците в съотвествие със закона и да възпитават децата обективно за стореното от комунистическия режим. 

Депутатите предлагат и всеки, който не е свалил комунистическите символи от фасадата си, да бъде глобяван 200 лева. Ако става въпрос за фирма, санкцията ще е 2000 лв. 

В мотивите си депутатите припомнят, че комунистическият режим у нас е обявен за престъпен преди 16 г., а все още в страната се намират негови останки под фрмата на безсмислени лозунги, скулптури, надписи и др., възхваляващи плестъпния режим.

Според вносителите това води до заблуждения на подсрастващото поколение и дори до абсурди - "деца да идеализират престъпната дейност на дейци от БКП, пряко отговорни за смъртта и страданията на десетки хора".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


454
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
2
 
11
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 8 години
А оня от Банкя ще го глобите ли ? Защото още си пази партийния билет от БКП ?
156
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По голяма простотия от това не съм чувал. Явно някой хора имат огромни комплекси за вина поради комунистическото и ченгесарското си потекло и се чудят какво да измислят. Моята борба на Хитлер хората ще я изучават вече в немските училища, а тук тия се чудят какви глупости да измътят, за да изглеждат като истински демократи! Измислете нещо умно и наистина полезно за хората! Можете ли???
155
11
 
0
 
! Отговори
nabludatel преди 8 години
Tova trqbvashe otdavna da se napravi.Navremeto za propagandirane na komunizum e mojelo da te razstrelqt.I sega trqbva da e taka. Da izmrat chervenite bulgari ta da trugnem napred.
154
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русофили, надежда всяка оставете!
153
0
 
13
 
! Отговори
Иди Амин преди 8 години
Ясно, трябва да си предам Хайнекена на Музея за социалистическо изкуство. Нищо чудно оттам да го препращат директно на Веждичката.
152
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И каква е въпиющата нужда да решат тия ***, че това сега е на дневен ред?!?!?! Умиращата България няма други проблеми според ГЕРБ и РБ, нали?
151
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
224, за фалитите - официално нито веднъж! Държавата не е изпадала в невъзможност да си плаща задълженията, това е определението за фалит. За дълга, ако не ме лъже паметта, към 8 млрд. долара, като курса лев/долар беше 0,9 лева за един долар. А активите, които притежаваше страната бяха на доста по-висока стойност.
150
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цехът за бързи услуги ГЕРБ е дело на партията
149
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въоръжение по класификация на СССР България има въоръжение 3-4.за справка всички соц от централна и източна Европа са 4-5.
148
0
 
10
 
! Отговори
Чико преди 8 години
Кога ще възстановят и приложат ЗЗД от 1924г. и многократно дапълван до 1944г. и според който смъртното наказание заляга в почти всички текстове , като то не се отменя дори когато се отнася до непълнолетни.
147
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като си толкова отворен я ми кажи знаеш ли колко пъти държавата фалира при светлия ти комунизъм и колко стана дълга и?!За изоставането няма да казвам ,а за това кой се само свали също!
146
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преи години Лостов и Бакъра зор видяха докато сринат Мавзолея.Сега пак същаа банда заедно с Боко-селското с подобни безумия.Толкова сте глупави че е ОТЧАЙВАЩО.Вчера щяха да сменят историята от робство на "съжителство" днес ще забраняват петолъчките.Ако не беше трагично щее да смешно.Жалък народ с жалки управници.Народ без минало е народ БЕЗ БЪДЕЩЕ.П.П. Не ми дреме за социалисти, деморати, гербави или каквито и да е други политически ПРЕСТЪПНИЦИ.
145
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия ЛУДИ ли са?! И кой им плаща заплатата за тази безсмислена дейност?!
144
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
212, зависи как ще реши проверяващия, може и да е символ на комунизма и да дължиш глоба, а ако е бившата, бъди сигурен, че е.
143
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** народ слаба държава,не съм го измислил или казал аз!Но, народа каза за кой е!Мна това ЩО НЕ СЕ ФАКАТЕ ВСИЧКИ ИЗМИСЛЕНИ И УМСТВЕНО УВРЕДЕНИ КУМАНОИДИ!ого пъти.З
142
2
 
18
 
! Отговори
аС преди 8 години
Гениално ! Още един нов "проект" от ранга на османското съжителство ! Щеше да е смешно, ако не е трагично.
141
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия мишлета от герб,сигурно знаят какво е да уринираш срещу вятъра
140
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако се поинтересуваш ще разбереш че първо беше комунизъм после светъл (развит)социализъм и накрая едно голямо нищо!Когато ефекта е нищо ко праим?!
139
0
 
1
 
! Отговори
Пепо преди 8 години
До Анонимния *** от 188Бачка, доволен ли си от казаното многократно от *** народ срещу кебапчета и 20 лв.?
138
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Знаете ли че правния статут на "паркомястото" не е уреден. В българското законодателство няма уредба на печатите кото милиони фирми ползват ежедневно. Няма правен механизъм да санкционираш шофьор /чужд гражданин/ който само пресича страната и нарушава ЗДП. В българдското законодателство няма ефикасно наказание против ромската престъпност. Българските депутати все комунизма им в кратуните - едните да го мразят другите да си го вардят.