Нов проект: Да падат сърп и чук, и петолъчки...

Държиш комунистически лозунг или символ – очаква те глоба
28 яну 2016 19:50,
454
Нов проект: Да падат сърп и чук, и петолъчки...
Снимка: Булфото

Символите и посланията на комунизма, останали от миналото, да се премахнат задължително от фасади, паметници и учебници. Това повелява изменение в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен, внесено от депутати от ГЕРБ и РБ. Поправките предвиждат глоби до 2000 лева за лица и фирми, които не спазват новите изисквания. 

Внесените текстове предвиждат да се премахват от публични места символи, лозунги, фотоси, надписи, други знаци и предмети от времето на комунизма. Задължението е на всеки - от държавни органи, органите на местно самоуправлението, организации, физически или юридически лица, в чието владение се намират символите. 

Според проекта те могат да бъдат предоставени на Музея на комунистическото изкуство. Измененията предвиждат и забрана за поставяне тепърва на символи на комунизма на публични места. Забранява се и слагането на скулптури на дейци от времето - 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. 

Според проекта, ако заварени предмети или символи не могат да бъдат премахнати веднага, на тях трябва да бъде поставен надпис с текст: "Комунистическият режим в България 9.09.1944-10.11.1989 г. и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание".

Вносителите Методи Андреев от ГЕРБ, Петър Славов от РБ и др. са записали в проекта и указания към просветното министерство, университети, училища, декани, преподаватели и учители, да приведат учебниците в съотвествие със закона и да възпитават децата обективно за стореното от комунистическия режим. 

Депутатите предлагат и всеки, който не е свалил комунистическите символи от фасадата си, да бъде глобяван 200 лева. Ако става въпрос за фирма, санкцията ще е 2000 лв. 

В мотивите си депутатите припомнят, че комунистическият режим у нас е обявен за престъпен преди 16 г., а все още в страната се намират негови останки под фрмата на безсмислени лозунги, скулптури, надписи и др., възхваляващи плестъпния режим.

Според вносителите това води до заблуждения на подсрастващото поколение и дори до абсурди - "деца да идеализират престъпната дейност на дейци от БКП, пряко отговорни за смъртта и страданията на десетки хора".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


454
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
283, Това, което демагозите като вас, никога няма да признаят, е че към 89та, собствеността в България е държавна, т.е. всички производства са държавни. Към него момент, държавата функционира като голяма корпорация с редица различни активи и социални задължения към служителите си. Всяка корпорация има активи и пасиви и докато първите са повече от вторите, всичко е наред. През 89та все още имахме множество пазари и работеща икономика, докато не дойдоха "демократите", които затриха пазарите ни.
176
2
 
9
 
! Отговори
Atom преди 8 години
Аман от ***!Докато не ги изринем в канавката, мир в БГ няма да има!
175
4
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Най-много дългове имат най-богатите държави. Хайде да не ходим много далеч. Ето я Гърция - зле ли живеят гърците? Не, в пъти по-добре от нас. Какво пишете за дългове от времето на Тодор Живков - ние сега сме най-бедната държава в Европа. Дотам ни докараха 25 години реформи от нашите пишман-демократи. Сега, като няма с какво друго да пълнят главите на привържениците си, ще търсят петолъчки та да ги махат.
174
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О сега искат да ни наложат и Амириканският ХуманизъмопссссКомунизъмЩе им се стъжни Скороахахаааааа
173
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези съвсем изтрещяха. Нямаме ли си проблеми в настоящето та са задъвкали миналото. Може би вносителите на законопроекта ще минат за големи демократи както навремето за големи комунисти минаваха тези които клеймяха класовия враг по всички фронтове. То всъщност от едни и същи хора не можеш да се очаква нещо различно
172
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Одисей, България е добивала злато и го е родавала и за вас това е фалит, така ли? Инджев, ти ли си?
171
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В ЕВРОПЕЙСКИЯТ ФЛАГ ИМА 28 ПЕТОЛЪЧКИ КВО ПРАИМ ЩЕ ГЛОБЯВАМЕ СЪЮЗЪТ ЛИ???ИЛИ ЩЕ ГО СЪБАРЯМЕХАХААААААА ТЕЯ СА ПСИХИЧНОБОЛНИ
170
2
 
9
 
! Отговори
bolbov преди 8 години
Изтерзани и ограбени ние,които се родихме в онова прекрасно време на подем и възход на нашата прекрасна Родина,които се клехме да защитим с цената на живота си,които се трудихме за нея сега един по един я напускаме изчезвайки в небитието докрай огорчени и унизени от *** на човешкия род наричащи себе си не знам защо демократи.
169
2
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
До Odysseus: Ценният метал от златната мина край Златица вече с години се изнася за Канада, и никой от пишман-реформаторите и герберисти и други патентовани "русофоби" не се е разтревожил от това. Защо ли?
168
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О това си е чиста Диктатура Диктаторите са Ясни Герб и РбДа не забравяме че Диктаторите винаги са Отивали в Историята И тези ще последват Своите Предшественици и то В най-скоро Време
167
6
 
3
 
! Отговори
nabludatel преди 8 години
Haide vsichki komunistcheta pri bai Toshko. Haide na dobur chas.
166
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Одисейчо, и по какъв начин България не е могла да се разплати и с кой?
165
6
 
2
 
! Отговори
nabludatel преди 8 години
Ujas. Chervenata *** oshte smurdi. Trqbvalo e da budat unishtojeni, vsichki podkrepqshti BKP, zaedno s bai Toshko.Moe mnenie.
164
1
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
До "dg": Ти или си чел много избирателно историята, или редовно си бягал от часове. Русофилството и русофобството у нас са станали политически възгледи едва тогава, когато се е възстановила българската държава. Дотогава русофоби на практика е нямало - всички се надявали Русия да ни освободи. Сега за русофобство се плаща, и затова русофоби не липсват.
163
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
253, сега разбрах защо ГЕРБ и РБ, предлагат тоя проект, който касае миналото, защото са комунисти и гледат в него, благоря Ви.
162
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До dg,Знаете ли колко са били избити по време на комунизма? Има официални данни.
161
6
 
3
 
! Отговори
nabludatel преди 8 години
Komunistite vinagi jiveqt v minaloto... Taka bilo, onaka bilo. Tova imali, onova imali. E shto pozvolihte da se razpadne vsichkoto onova?? Shtoto iskahte demokraciq. Sega puk ne iskate demokraciq, iskate komunizum. Vqtur bez posoka ste. Tupanari pulni. Zaradi takiva lica, Bulgariq ne moje da progresira. Nqma takuv narod.. Nqma 😊
160
1
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Днешните управляващи пишман-реформатори и герберисти вече си виждат края, защото продължаваме да сме най-бедната държава в цяла Европа, и пак са решили да се борят с комунизма, който отдавна го няма по нашите места.
159
14
 
1
 
! Отговори
nabludatel преди 8 години
Vseki s komunisticheski ubejdeniq - na ploshtada i linch. Tova e.
158
2
 
14
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
До Ха,ха,хаааааааа: Абе, ненормалник, кога е обявявала фалит България преди 10-ти ноември 1989? Когато дойдоха пишман демократите да искат да получават всичко без да работят, тогава фалитът беше неизбежен. И най-богатата държава, ако икономиката и спре да работи само за една година, ще стигне до фалит.