Държавата обсъжда с бизнеса данък "уикенд"

Имало доста неясноти по указанията на НАП за прилагане на данъка
10 фев 2016 19:21,
17
Държавата обсъжда с бизнеса данък "уикенд"
Архив: Булфото

Бизнесът и държавата ще дискутират проблемите около прилагането на данък "уикенд", за да бъдат изгладени неяснотите. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски в рамките блиц контрола в парламентарната икономическа комисия.

Според него възраженията на бизнеса са заради липсата на достатъчно комуникация между законодателя и индустрията.

Очаква се идния понеделник да бъде насрочено заседание на Икономическия съвет с участието на шефа на НАП и представител на Министерството на финансите и бизнеса, където да се изслушат всички становища и предложения.

Лукарски се съгласи с тезата, че има доста неясноти по указанията на НАП за прилагане на данък "уикенд", които трябва да се изгладят.

На въпрос за очаквания икономически ръст към края на годината Лукарски отказа да отговори конкретно с цифри, като посочи, че не е привърженик на залаганията. По думите му тенденциите са добри и може да се очаква ръст на икономиката през тази година, подобен на този от миналата година. За него това е реална прогноза, като се имат предвид глобалните икономически проблеми.

Относно ситуацията с дълговете на ВМЗ - Сопот министърът посочи, че вчера е подписано споразумение между предприятието и общината за изплащане на дълговете. До тази развръзка се е стигнало и след намесата на премиера, който провел няколко срещи с кмета на Сопот.

Споразумението предвижда погасяване на всички задължения, което по думите на министъра ще даде и глътка въздух на общината. Лукарски коментира, че състоянието на завода е много добро и от 20 години предприятието не е реализирало такива резултати. Той цитира данни, според които печалбата на ВМЗ - Сопот за миналата година е 30 милиона лева, а за сравнение през 2014 година е била 265 хил. лева. Преди Коледа в оръжейния завод са били назначени 3000 души, а предприятието не смогва със заявките и доставките. Оръжейният сектор у нас се развива много добре и очаквам дефицит на кадри в тази сфера, коментира икономическият министър.

В отговор на друг депутатски въпрос Божидар Лукарски посочи, че износът на България бележи ръст в последната година и особено експортът за трети страни. Той обясни, че има ръст на износа за САЩ, Южна Америка, Средна Азия. Министерството полага усилия относно формиране на клъстери, които са експортно ориентирани, стана ясно от обясненията му пред комисията.

Относно това защо хотелиерството и ресторантьорството са изключени като бенефициент от ОП "Иновации и конкурентоспособност" и програмата за енергийна ефективност Лукарски каза, че идеята на програмата е да подпомага производство, а не услуги, а туристическият сектор е на услугите, което автоматично го изключва от финансиране точно чрез тази оперативна програма.

Другата причина е, че туристическият бранш е на последните места по енергоемкост, а проектът е насочен към високоенергоемки сектори. Икономическият министър обаче обясни, че на Министерството на туризма са отпуснати 5 милиона лева "като реверанс“, за да се подпомогне туристическата индустрия. Той препоръча хотелиерите и ресторантьорите да потърсят подкрепа чрез други програми - например ОП "Региони в растеж".

Лукарски даде разяснения и по хода на ОП "Иновации и конкурентоспособност", като съобщи, че към момента са обявени три процедури.

По първата - "Подобряване на производствения капацитет на малките и средните предприятия“, вече са раздадени и финансирани над 200 договора, а сега се търси възможност да бъдат финансирани и останалите 500 проекта, които са в "резервния списък“, който изчаква финансиране. Общо са подадени 1334 проекта по тази процедура.

По втората процедура "Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията“ краен срок за подаване на проектни предложения е 4 април. Третата процедура е "Подкрепа за стартиращи предприятия", като крайният срок за нея е 5 май 2016 г. В момента тече информационна кампания по последните две процедури.

До края на годината предстои да бъдат обявени още 7 процедури за безвъзмездно финансиране за 406,8 милиона лева, посочи Божидар Лукарски.

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
15х европейци на страната на ИДИЛ. Аз се чудих, защо са отишли там!
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тея си посториха палати пък ги писаха фирмени "санаториуми" и "представителни домове" и подобни да не дават ДДС
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този данък видите ли ще се налага и когато ползвате служебният си телефона за лични цели... служебният ви автомобил(който фирмата ви е дала за да пътувате) също. Пътуването от и до работа със служебен автомобил се води като лично ползване според това което са измислили понеже не могат да направят разлика между някой закупил си уж служебна кола и ползващ я за лични цели и работник на когото такава му се дава за да ходи на работа.... Поредната първично уж добра идея ама дефакто поредната глупост.
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В държавните учреждения клиента няма достъп до тоалетна, защото тя е за личните нужди на служителите! Да плащат данък.
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата да си събира другите данъци, че само от лошо шофиране и неправилно пресичане, ще се съберат милиони и ще намалеят произшествията и разходите на лечение, на хилядите които остават инвалиди или още по-лошо умират. Де не търсят под вола теле и да се чудят как да печелят пари.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не само работодателя а и работниците, и служителите, олзвали за лични нужди активи ще дължат данък уикенд от 2007 година до днес.
5
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
CORBADGIITE-IZEDNIZI I BURGOAZIATA TRIBVA DA BADAT OBLOGENI S GESTOKI DANAZI.DA GIVEE NARODA.ZIALATA VLAST NA NARODA.
4
1
 
2
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
Благодаря
3
1
 
26
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
Данък уикенд с две думи означава, че ако ползваш служебно имущество за лични цели, на работодателят няма да му се признава целия данък ДДС, който по принцип се приспада като задължение към държавата. Официално е уж да бори лошите бизнесмени, които си купуват скъпи лимузини като служебни и си вземат данъчния кредит, а неофициално е още един инструмент данъчните да се заяждат с дребния бизнесмен с казуси от типа - като си миеш ръцете в обедната почивка - водата за лични или служебни цели е.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ясно че се чудят какъв данък още да измислят ,ок новия е данък "уикенд".Но нещо не разбрах какъв е този данък ,така че моля светнете ме?
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Номенклатурчици и държавници увеличават броя си. Гладни и алчни мързели искат да папкат без да работят