Заплатата на депутатите скочи. Вече е над 3 000 лв.

Увеличават се и заплатите на президента и премиера
Обновена: 12 фев 2016 17:33 | 12 фев 2016 17:04,
224
Заплатата на депутатите скочи. Вече е над 3 000 лв.
Снимка: архив Булфото

Заплатите на депутатите скачат с 270 лв. Така вместо досегашните 2799 лв. народните избраници вече ще получават 3069 лв.

Увеличението е резултат от новите данни на НСИ за размера на средното възнаграждение за обществения сектор през последното тримесечие на 2015 година.

Още по темата
На негова база се формира основната депутатска заплата.

През септември този размер е бил 933 лв., а според данните за декември е достигнал 1023 лв.

Депутатите получават към заплатите и добавки за участие в комисии.

След оповестяване на новите данни шефката на парламента Цецка Цачева, която взема 55% върху основната заплата, ще получава вече 4757 лв. на месец, пише "Монитор".

Заместниците й, на които се полагат 45% отгоре, ще се подписват под 4450 лв., а шефовете на комисии, които се ползват с допълнителен бонус от 35%, ще прибират по 4143 лв.

Ще бъдат актуализирани и заплатите на премиера, министрите, президента и редица висши държавни чиновници, които зависят от депутатската заплата. До края на мандата на първия кабинет на Бойко Борисов заплатите на властта бяха замразени от НС на нивото им от декември 2009 година.

Неотдавна финансовият министър Владислав Горанов лансира идеята за промяна в метода на формирането им.

Увеличението на депутатските заплати идва само ден след като народните представители отказаха заплатата на учените да скочи на 840 лева и тя остана 450 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
1
 
! Отговори
бесен преди 8 години
Идва ми да се гpъмна че съм гласувал за герб. Но за кого да гласуваме като всичките са един дол дренки?
157
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пей робиньо, в таз робска земя дано се наядат поне избраните от нас депутати. Вижте как самодоволно се усмихват от банките, изглеждат толкова доволни, че сме гласували за тях.
156
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Траи българино .мизерстваи докато умреш да видим кого ше управляват нашите скъпи управници
155
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До #200Учените в институтите са последна дупка на кавала. Само САЧК може да си избира новите членове! И ако веднъж и завинаги им се резне дебелия комат, това ще бъде най-безценният удар по корупцията в управлението на академията досега! Само дето хич не съм убедена, след като Серж и Боко се целуваха оня ден, че постановлението на Станишев може да се разкара.
154
0
 
3
 
! Отговори
Majoritarni izbori преди 8 години
To im e za posledno...:-):-):-):-)posle v pandelata...:-):-):-):-)
153
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Валя"Учените" от БАН сами определят академиците и чл. коровете!!! Никой не им е виновен, че предпочитат да уреждат доживот някакви смехурковци като Георги Марков например, отколкото да правят наука.
152
0
 
2
 
! Отговори
Валя преди 8 години
До От австралиецДържа да подчертая дебело - не на АКАДЕМИЦИТЕ беше отказан бюджет оня ден, а на УЧЕНИТЕ! С вдигането на депутатските заплати академиците се уредиха предоволно! Разликата между учените в БАН и академиците вече е колосална! Скоро бюджетната субсидия на БАН ще стига само за техните пожизнени възнаграждения!
151
0
 
9
 
! Отговори
Зарязващ преди 8 години
Тъй, тъй господа депутати. Е--те му май-ата на това стадо. Овцедушен народ, а? Крадат го, низвергават го, мамят го, а той / българина / я изблее я не. Пълнете си гушите на спокойствие.П.П. Не гледайте по форумите какви " ЮНАЦИ " има. Смели са, защото се крият зад топлото дупе на жената. Но, но гледат все някой друг да им свърши работата.Г-а депутати, що не въведете нов закон: Онождане , / по депутатско право / на женките им.Пак няма да изблеят, а на бас.Тъй, че дерзайте.
150
0
 
9
 
! Отговори
От австралиец преди 8 години
Явно на българина му харесва след като търпи това положение и още повече че има пресен случай на отказ на академиците да се увеличи заплатата а на *** политици се само увеличава. Що за безумен народ, който търпи да живее в чалга и мизерия.
149
0
 
9
 
! Отговори
Az преди 8 години
Няма такава изпростяла нация, и това ни е малко!
148
1
 
3
 
! Отговори
Globalfix преди 8 години
Къде са депутатите? Виждам снимка със затлъстели маймуни.
147
0
 
14
 
! Отговори
Аззззз преди 8 години
Слави Трифонов има една много точна песен НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА. Това е за съжаление.
146
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
..колко може да търпи българина ,нямам думи,заспали заспали..
145
0
 
32
 
! Отговори
Хоуп преди 8 години
С кръв сме си извоювали свободата Турция , сега отново с кръв трябва да си я извоюваме , обаче този път от "нашите" управници. Направихани роби в собствената ни държава, за което и ние си имаме вина, че ги търпим.
144
1
 
40
 
! Отговори
българоубийци преди 8 години
Българският политически "елит" е най-долната, нагла, некадърна, продажна, паразитираща *** в света! Как може след като голяма част от народа едва оцелява те богоизбраните лайняри да си вдигнат и без това незаслужено високите си заплати?! Но така ще е след като ги търпим. Тези гнусни предатели трябва да се дерат живи!
143
1
 
15
 
! Отговори
есперкт преди 8 години
За лекарства и свещи да ги дават.
142
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко е "***" и се грижи да плащат добре на другите "прости" хораЗащо да плащат на лекари, учители и учениГоворят за кризаСамо за мутроолигарсите няма криза
141
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свещи да си купят....народа тъне в глад и мизерия
140
0
 
14
 
! Отговори
дедо преди 8 години
Ако възнагражденията в обществения сектор спаднат-дали дупедатите ще си намалят заплатите.
139
1
 
26
 
! Отговори
Валя преди 8 години
За учените това е двойна ГАВРА!. ... Имаме си още към 50тина депутати-академици, плюс още около 70 член-кореспонденти (с добавка към пенсиите 1/3 депутатска)... Не стига, че е мизерен бюджета на учените, ами и от него ще трябва да им платим пожизнените възнаграждения за над 2.3 млн. лв!!!!