За 3-ти март: От Русия и Америка… с любов

САЩ се гордеят с нас, Москва припомня дружбата
2 мар 2016 22:37,
346
За 3-ти март: От Русия и Америка… с любов
Снимка: архив Булфото

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и лидерът на руските социалисти Сергей Миронов поздравиха задочно българите по случай утрешния национален празник.

Кери публикува привествие от името на президента Барак Обама и на гражданите на САЩ. То е публикувано на сайта на Държавния департамент.

"Приятелството между САЩ и България се корени в общия ни стремеж към демократично управление, сигурност, човешки права и върховенство на закона. Нашите две страни подчертаха това по време на визитата ми в София миналата година", се казва в приветствието.

В него Кери допълва, че София и Вашингтон работят заедно срещу тероризма, за енергийна сигурност, в сферата на образованието.

"Като съюзници в НАТО ние задълбочаваме отношенията си в областта на отбраната чрез съвместни и многостранни военни учения, на които домакин е България. Ние сме поели ангажимент следващата година да засилим търговията и инвестиционните си връзки, да укрепим сътрудничеството си в правоналагането, да развиваме туризма и човешките контакти", се казва още в приветствието на държавния секретар.

Той допълва, че сътрудничеството прави всяка от двете ни държави по-силна, общества - по-сигурни, а икономиките - по-проспериращи.

"САЩ се гордеят, че имат близък приятел като България и очакваме нашите отношения да укрепват още повече занапред", пише още в приветственото послание на Джон Кери.

Поздрав за празника дойде и от Москва. Руските войници и българските опълченци се сражаваха за освобождението на България рамо до рамо. Това припомни лидерът на руските социалисти в писмо до шефа на БСП. В него председателят на "Справедлива Русия" Сергей Миронов поздравява Михаил Миков и пожелава на българите мир, успехи и просперитет.

"Трети март е особен ден, както за българите, така и за руснаците", пише той. Миронов припомня, че на тази дата преди 138 години е подписан Санстефанският мирен договор, в резултат на което България става независима след почти 500-годишно османско иго.

"Рамо до рамо руските войници и българските опълченци самоотвержено се сражават за освобождението на България. Много от тези герои храбро загиват в боевете на Шипка и при Плевен", пише руският политик в поздравителния адрес.

"Победата на Русия в Руско-турската война от 1877 – 1878 г. способства за началото на нов етап на свободно развитие на българския народ, на подем на неговото национално самосъзнание", отбелязва също Миронов.

Лидерът на "Справедлива Русия" припомня, че между Русия и България има дълбоки исторически връзки на дружба, разбирателство и взаимоуважение.

"Именно в такова русло се гради днес диалогът между "Справедлива Русия" и Българската социалистическа партия. И ние сме длъжни да съхраним тези добри отношения", категоричен е Сергей Миронов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
3
 
! Отговори
Въпрос преди 8 години
Интересно защо IP на 899 идва от Русия?
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Навремето русите на 20 водки са *** 'великите гаджари' *** армията дето е било, да те победят пияна пасмина. Това трябва голям срам да е. Това турците са най-смешното подобие на армия за всички времена. Както и сега де.
42
1
 
6
 
! Отговори
Аз съм прост но ... преди 8 години
До Анонимен 177Комунизма е създаден от евреите, немците го набиват на Русия! САЩ, Великобритания и Франция в тези събития просто откраднаха златото на Руската империя (не доставят оръжие за, което Колчак си е платил със злато) и с това помагат на комунистите да уничтожът една от най-силните държави съществували някога на тази планета!
41
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАНГЛИЯ И САЩ СА БИЛИ ПРОТИВ ОСВОБОЖДЕНИЕТО
40
0
 
6
 
! Отговори
Последни новини преди 8 години
Турция е забранила на 4 кораба от НАТО да преминат през нейните води.
39
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не тряябва да е измежу нищо. Тука е БЪЛГАРИЯ и нито Русия нито още по-малко Турция имат право да се месят в нашите политики. Да са проклети всички държави, които се месят в управлението а държавата ни...па дори и Русия.
38
2
 
5
 
! Отговори
Честито Освобождение преди 8 години
Младите трябва да знаят и предават ИСТОРИЯТА: Ние българите сме отвоювали сами свободата си с помоща на Щатите и нейната армия НАТО, която и сега ни пази като трупа все повече танкове у нас. Воени кораби на Турция веят гордо знамената край Бургас, а изтребители на САЩ и Турция зорко следят в небето ни за нагло НЛО или пиян руски самолет. Всъщтност не е имало нужда да се освобождаваме, защото сме си съжителствали щастливо с братята турци, както пише в новите учебници по история. Не вярвайте на приказки, че руснаци са ни освободили и са загинали около 70 000 от тях, това е руска хибридна пропага
37
5
 
13
 
! Отговори
за Русия преди 8 години
България трябва да избира. Между отоманска ислямска Турция и християнска Русия. Аз съм за Русия.
36
2
 
7
 
! Отговори
имаме връзка преди 8 години
В РФ живеят милиони Българи. От Башкирия до Татарстан. И да, ние сме свързани с тях.
35
3
 
5
 
! Отговори
Памет преди 8 години
Кофти любов. Винаги са се опитвали да ни осакатят и да ни направят зависими. Затова винаги са правили конспирации срещу нас. Нека си спомним 1885, 1913, 1916, 1936, 9 Х 1944 и да свалим шапка пред стотиците хиляди Български герои на които изровиха костниците за да издигнат тези грозни идоли. За да изтрият от народното съзнание спомена за истинските герои на България.
34
6
 
13
 
! Отговори
без ценности преди 8 години
В Сащ няма ценности! Войните ли са ценност? Корупцията ли е ценност? Концлагерът в Гуантанамо ли е ценност? Измъчванията на иракчани в иракския затвор Абу Граиб в Багдад ли е ценност? Липсата на нравственост ли е ценност? Подкрепата на фашисткия режим в Куев ли е ценност? Бедността ли е ценност? Зависимостта от Уолстрийт ли е ценност? Алчните и крадливи банки ли са ценност? Расизма ли е ценност? Завладяването на света ли е ценност? Тоталното подслушване на света ли е ценност? Цру, най-голямата терористична организация в света ли е ценност!
33
3
 
16
 
! Отговори
чест и гордост преди 8 години
За нас в България е чест и гордост, че британските и американските самолети ни бомбардираха през Втората световна война. Бяха убити над 4200 души. Ако не ни бяха бомбардирали, ние щяхме да потънем в неизвестност. И никой нямаше да знае за нашето съществуване. 70 години по-късно, като благодарност за бомбардировките, ние станахме васали на американците и доброволно си подлагаме долната част на гърба за третиране от тяхна страна.
32
2
 
16
 
! Отговори
силен съюзник преди 8 години
България е горда, че има зад гърба си такъв силен съюзник като Сащ! Могъщата армия на Сащ загуби от Виетнам, загуби от Иран, загуби от Ирак, загуби от Афганистан, загуби Украйна. Сега губи от собствените си съюзници ислямските главорези.
31
2
 
6
 
! Отговори
Аз съм прост но ... преди 8 години
До 899 Човек осъзнай се комунизма свърши, остана само в Северна Корея!
30
0
 
11
 
! Отговори
Somebody преди 8 години
"САЩ се гордеят с нас"?! А какво САЩ са направили за нас?! С чужда питка помен...
29
0
 
3
 
! Отговори
Аз съм прост но ... преди 8 години
До ДонДонТърсих да видя къде ми е отговорил, за нападения, но даже да приемем, че визираш "онзи украинец", пак има, едни 4 века несъотвествие с това за което те питах?
28
1
 
14
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Едно е ясно. Благодарение на предателската политика на върхушката засега е позволено между Българските коментари да се бъркат и такива с турско знаме.Казвам ЗАСЕГА, защото времената се менят, а още не съм срещнал нещо свестно да е измислено от турчин или арабин. Нещо малко не върви добре с горните етажи.
27
2
 
7
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Турските *** сега се крият зад НАТО и си правят гнусотиите. Само дето...ако наистина навлязат в Сирия никъкво НАТО няма да се намеси, а руските генерали и Путин недвусмислено дадоха да се разбере, че в такъв случай ще използват тактичесо атомно оръжие.На Ердоган май му поразмина мерака да влезе официално в Сирия и сега като последен страхливец разбива болници със снаряди от другата страна на границата. Умря му май търговията с ИД...и го е яд сега.
26
2
 
2
 
! Отговори
ДонДон преди 8 години
До аз съм ***... и до 99Простия - Одисеус ти отговори в общи линии за какви руски нападения говоря. А до оня с американските филми - поинтересувай се от историците преди 9ти септември (Раковски примерно ) и тогва се изказвай.
25
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Руснаците да барат меча, Американците да надуват тръбата. Ние сме в Европа и винаги сме били. Тия империи са гледали когато могат да ни прецакат. Аз съм Българин и не слугувам на никои. Ама пусти интереси, уж сме малки а все великите сили ни се оглеждат. А да и Турците и Англичаните да го барат и продухват. Лошото е че политиците ни са дупедавци и всеки обслужва някои вече над век. Защо Българио толкова предатели си отгледала?????