Даваме ?6 млн. на Турция. За храна и просвета на бежанците

Да не се спекулира, това е помощ за мигрантите, призова Борисов
16 мар 2016 17:52,
212
Даваме ?6 млн. на Турция. За храна и просвета на бежанците
Снимка: архив Булфото

България ще изпрати 11,5 млн. лв. помощ на Турция в полза на бежанците. Това реши да кабинетът на днешното си заседание. Споразумението трябва да са ратифицира от парламента.

Документът предвижда помощта да се изпрати на различни траншове в следващите три години. Парите се предоставят по силата на споразумението за управлението и условията на механизма за Турция за бежанците.

Механизмът беше създаден с решение на Европейската комисия с цел да се координират и рационализират действията, финансирани от бюджета на Европейския съюз и от приноса на двустранна основа от държавите-членки.

Средствата са предвидени за спешна хуманитарна помощ – главно за предоставяне на храна, здравни услуги, образование, и ще бъдат предоставени на Турция по съответните европейски програми, обясни пред колегите си днес финансовият министър Владислав Горанов, става ясно от публикуваната стенограма на кабинета.

Общият размер на помощта по механизма е 3 милиарда евро, от които 1 милиард евро ще бъде финансиран от бюджета на Европейския съюз, а останалите 2 милиарда евро ще бъдат осигурени от вноските на държавите-членки.

"Вноската, която България трябва да направи, възлиза на 5 876 946,49 евро или близо 11,5 милиона лева и е изчислена въз основа на дела на брутния национален доход на страната в общата сума на брутния национален доход на Европейския съюз", обяснява още Горанов.

Финансовият министър представя пред колегите си и графикът на траншовете - четвърто тримесечие на 2016 година – 3 405 000 лв,, трето и четвърто тримесечие на 2017 година в общ размер на 5 055 000 лева, третото и четвъртото тримесечие на 2018 година 2,5 млн. лв., четвърто тримесечие на 2019 година – приблизително половин милион лева.

След обясненията на Горанов премиерът Бойко Борисов взима думата, за да направи някои разяснения, става ясно от стенограмата.

"Парите не отиват в турската държава, отиват в бежанските лагери за храна, здравни услуги и образование", казва той. По думите му в лагерите са се родили над 60 хиляди деца. 

"Те трябва да имат детска градина, трябва да имат училище, трябва да имат инфраструктура, трябва за тях да се погрижи някой. И всъщност спекулация е, че ние плащаме на Турция. Тези пари отиват за тази хуманитарна дейност, а не за услугата Турция да държи бежанците там. Много е хубаво и важно да се направи", казва Борисов.

Той призовава никой да не спекулира, че България дава тези пари на Турция. "Те отиват за тези три основни неща – хранене, здраве, образование", категоричен е премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
11
 
! Отговори
Аман преди 8 години
Нищо, ние сме на кирия все пак, нали взехме нов заем :)
133
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Помощта трябваше да бъде в натура и с наши специалисти, например лекари. Щеше да се подпомогне нашата икономика, а така ще ги администрира, парите, Ердоган.
132
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виждала съм как български деца ходят с гуменки през зимата. Трудно ми е да ги жаля мигрантите, като познавам хора, които не могат да си позволят да идат на зъболекар. Има български дечица, които никога през живота си не са обличали нова дреха. Не ми е жал за мигрантите. Не мога да жаля религиозни фанатици.
131
5
 
2
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 8 години
Разбира се, плащам си добре на бедни момчета затова. Иначе никой не би се навил да търбуши безформения ми и тлъст турски дирник.
130
1
 
7
 
! Отговори
Хм... преди 8 години
Даваме ?6 млн. на Турция. За храна и просвета на бежанците--------------------Абсолютна БЕЗОТГОВОРНОСТ към собстнения на/род - българският - от страна на прайдохата ББ и безгръбначното им обкръжение ! Страх ги е от Ердоган и си мислят, че могат да го купят, а тез които не уважават родителите и рода са достойни за ПРЕЗРЕНИЕ по догмите на исляма! пп. изглежда ББ се ненавижда - страхлив и неуважаващ себе си и рода си! Купува си презрение от страна на Ердоган и Даво! :)))
129
1
 
13
 
! Отговори
44 преди 8 години
С тези пари можеше да се построи тухлена ограда по границата с Турция и Гърция. Ама нали ни управлява една голяма пyтkà от Банкя, която мисли само как да се награби. Чудо трябва да стане за да оцелеем като народ. Ама явно това е Божието желание. Ако Господ искаше да оцелеем, нямаще да ни прати тиква за премиер, а мъж като Орбан.
128
1
 
23
 
! Отговори
колко деца? преди 8 години
Даваме ?6 млн. на Турция. За стабилизиране на диктаторския режим на Ердоган! Колко кюрдски деца може да убие Ердоган с тези 6 милиона евро?
127
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние Роми Нямаме ли си че да храним чуждитеНа баце също му припаткват Цилиндрите
126
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами евроатлантически ценности и европейска толерантност...............
125
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега пак сме бедни само, че нямаме армия, нямаме полиция, нямаме образование, нямаме здравеопазване, нямаме нищо. По-голи сме отколкото бяхме тогава... но изпрати 11,5 млн. лв. помощ на Турция в полза на бежанците.
124
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
bolen zdrav nosi
123
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано горите в ада другари герберасти, подритвани там от българските пенсионери.
122
1
 
7
 
! Отговори
тиквун преди 8 години
До ЧекистТой призовава никой да не спекулира, че България дава тези пари на Турция. "Те отиват за тези три основни неща хранене, здраве, образование", категоричен е премиерът.
121
1
 
7
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Какво са 6 млн. евро, когато имате евроатлантически ценности и европейска толерантност ли беше или нещо подобно. Бъдете широко скроени европейци.И не спекулирайте... :)) Вие сте част от голямото европейско семейство. :)
120
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ха,ха,хаааааааа... 125Ами заминавай за "свободна и просперираща" Украйна! Никой не те спира, отиди и виж отблизо как живеят там!
119
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До У ЦЕЛ СВЕТ Е ТАКА!ти си украински неонацист ами *** там!
118
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко няма много място за маневриране. В ЕС сме. Като кажат "дай" - даваме. Май забравихме много бързо всичките евро фондове? Не може само да се взима...
117
3
 
15
 
! Отговори
Дончо преди 8 години
С тези пари ще се отглеждат нови ТЕРОРИСТИ !Да ни е честито! Имаме си много човечни ръководители?????
116
4
 
17
 
! Отговори
Оп оп пат преди 8 години
А на бьлгарските пенсионери по 40 лв.за велик ден.да си ги плаща меркел тя си ги покани.боико стога се хвсща за палците на таз европа.
115
1
 
19
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Браво Бойко, все така. Тегли заеми и ги давай на Турция, за да могат да ни носят още бежанци.