Даваме ?6 млн. на Турция. За храна и просвета на бежанците

Да не се спекулира, това е помощ за мигрантите, призова Борисов
16 мар 2016 17:52,
212
Даваме ?6 млн. на Турция. За храна и просвета на бежанците
Снимка: архив Булфото

България ще изпрати 11,5 млн. лв. помощ на Турция в полза на бежанците. Това реши да кабинетът на днешното си заседание. Споразумението трябва да са ратифицира от парламента.

Документът предвижда помощта да се изпрати на различни траншове в следващите три години. Парите се предоставят по силата на споразумението за управлението и условията на механизма за Турция за бежанците.

Механизмът беше създаден с решение на Европейската комисия с цел да се координират и рационализират действията, финансирани от бюджета на Европейския съюз и от приноса на двустранна основа от държавите-членки.

Средствата са предвидени за спешна хуманитарна помощ – главно за предоставяне на храна, здравни услуги, образование, и ще бъдат предоставени на Турция по съответните европейски програми, обясни пред колегите си днес финансовият министър Владислав Горанов, става ясно от публикуваната стенограма на кабинета.

Общият размер на помощта по механизма е 3 милиарда евро, от които 1 милиард евро ще бъде финансиран от бюджета на Европейския съюз, а останалите 2 милиарда евро ще бъдат осигурени от вноските на държавите-членки.

"Вноската, която България трябва да направи, възлиза на 5 876 946,49 евро или близо 11,5 милиона лева и е изчислена въз основа на дела на брутния национален доход на страната в общата сума на брутния национален доход на Европейския съюз", обяснява още Горанов.

Финансовият министър представя пред колегите си и графикът на траншовете - четвърто тримесечие на 2016 година – 3 405 000 лв,, трето и четвърто тримесечие на 2017 година в общ размер на 5 055 000 лева, третото и четвъртото тримесечие на 2018 година 2,5 млн. лв., четвърто тримесечие на 2019 година – приблизително половин милион лева.

След обясненията на Горанов премиерът Бойко Борисов взима думата, за да направи някои разяснения, става ясно от стенограмата.

"Парите не отиват в турската държава, отиват в бежанските лагери за храна, здравни услуги и образование", казва той. По думите му в лагерите са се родили над 60 хиляди деца. 

"Те трябва да имат детска градина, трябва да имат училище, трябва да имат инфраструктура, трябва за тях да се погрижи някой. И всъщност спекулация е, че ние плащаме на Турция. Тези пари отиват за тази хуманитарна дейност, а не за услугата Турция да държи бежанците там. Много е хубаво и важно да се направи", казва Борисов.

Той призовава никой да не спекулира, че България дава тези пари на Турция. "Те отиват за тези три основни неща – хранене, здраве, образование", категоричен е премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
19
 
10
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 8 години
6 милиона евро, на траншове, за три години ... В Турция има над 3 милиона бежанци ... не са дори и 2 евро на келле! По-добре е да не ги приемем тия пари, че после хилядолетия наред ще четем в книгите по история, как България сама е изхранила и погрижила за 3 милиарда сирийски бежанци в Турция!
13
0
 
17
 
! Отговори
1 преди 8 години
До бобо,ганчооо споко,парите са от новия заем,който правителството,взе вчера.
12
2
 
29
 
! Отговори
ПРИЯТЕЛЯТ НА ЕРДОГАН преди 8 години
дава пари, които не са негови. А за ПЕНСИОНЕРИТЕ....
11
2
 
42
 
! Отговори
А КРАДЕНИЯ НЕФТ преди 8 години
от СИРИЯ отиде в джобовете на сина на ЕРДОГАН. Стига с това дупене пред МЕРКЕЛ бе БОРИСОВ
10
2
 
44
 
! Отговори
АЗ НЕ ДАВАМ преди 8 години
Да ги дава МЕРКЕЛ, да ги дава ОБАМА и КАМЕРЪН с ОЛАНД - виновниците за войната. А да се дават точно на ЕРДОГАН, който непосредствено участва в ГРАБЕЖА НА СИРИЯ е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
9
2
 
38
 
! Отговори
бобо преди 8 години
Не били за турците.Отиват пак за мюсюлмани.Вместо за български детски и майчински.
8
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много са ви мили тез мигранти , народа ще те накаже Бойко дано да е по скоро че това вашето не се търпи
7
0
 
42
 
! Отговори
Гьонсурат преди 8 години
Кажи бе ТИКВО : АЗ ГИ ДАДОХ. От твоя собствен джоб нали. Както си свикнал да се фукаш неадекватно - нали ти си слънцето в България. Ама сега :ДАВАМЕ
6
0
 
37
 
! Отговори
шефа преди 8 години
скапани управници, за нищо не ставате
5
0
 
48
 
! Отговори
БОБО преди 8 години
ПРЕДАТЕЛ
4
1
 
49
 
! Отговори
божо преди 8 години
Дайте тези пари на пенсионерите,социални домове,нуцдаещи се.Защо ги давате на тези г.а.дж.ал.и
3
1
 
37
 
! Отговори
Ние щото .. преди 8 години
сме много богати ..... ще помагаме ....
2
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подигравка с българския народ . Нямам думи вече
1
3
 
57
 
! Отговори
sd преди 8 години
А за пенсьонерите, майките и децата на България няма пари значи. Който е бил в Турция знае как живеят турците а ния тук сме много по зле от тях. Да не говорим Турция с каквва икономика разполага. Скапана държава