Що е то къмпинг и къмпингуване?

Пада и глобата за палатка на забранено място
21
Що е то къмпинг и къмпингуване?
Снимка: Булфото, архив

Не само, че няма да има тотална забрана за къмпингуване, а ми дори ще отпадне и глобата за разпъване на палатката извън къмпингите. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова по време на дискусия с екологични организации, туристическия бранш, местна власт.

Още по темата

Тя съобщи, че чл. 207а от предложенията за промени в Закона за туризма в този си вид ще отпадне, защото е неработещ.

Според разпоредби на този член се предвиждаше за къмпингуване или разполагане на палатка, каравана или кемпер извън категоризираните по този закон къмпинги да има глоба 200 лева, а когато от къпмингуването e настъпило увреждане на пясъчните дюни, флората и/или фауната, замърсяване на околната среда, пожар и/или други вредни последици за природата, наказанието да е глоба в размер на 1000 лв., освен ако деянието не подлежи на по-тежко наказание.

Лицето носи и имуществена отговорност за причинените вреди, се предвиждаше още в предложенията за промени в Закона.

Ангелкова обаче подчерта, че е необходимо да се изясни що е то къмпинг и какви са правилата и реда за къмпингуване.

Срещата на НПО-тата и властта има за цел да събере на едно място заинтересованите страни, за да бъде намерен баланс в предложенията за опазване на околната среда и създаване на ред и условия за къмпингуване.

Общественото обсъждане по промените в Закона за туризма бе удължено с две седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Робинзон преди 8 години
Драги ми диви къмпири, внивайте какво си пожелавате, защото ще вземе да ви се сбъдне и тогава ще почнете да ревете наистина с основание.
16
0
 
1
 
! Отговори
Абориген преди 8 години
Властта взе, че се стресна от пишман-природолюбиви къмпингари. Разбира се, че трябва да има ред при къмпингуването. В белите държави, които все ги даваме за пример такъв ред има и той е доста простичък - местата се обозначени, има изградена инфраструктура и необходимите за целта "природосъобразни" условия за къмпингуващите, в това число тоалетни, контейнери за отпадъци и дори нещо като гардероби в които могат да се ползват сечива, дърва, въжета и други помощни материали.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе я стига с тая пропаганда, какъв къмпинг, какви 5 лева ?Има си места за това и се плаща, да, драги. *** български трябва да разбере това. Не искам отивайки на плажа да гледам проснати ***, бутилки , фасове, и подаващи се крайници на хъркащи пияни летовници миришещи на бира, пот и кебапче.Не искам да гледам тази гледка и покрай някой язовир, река и т.н.Половината от протестиращите преди няколко дни бяха пияни и надрусани спящи на пътното платно на Орлов мост, това го видях с очите си.No com
14
0
 
1
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Както се разбра, предложенията за глобите и забраната за къмпирането са произлезли от главите на Седесарите и Куневчетата. Изобщо всички отвратителни неща, за голямо съжаление, през последната година бяха сътворени от РБ. Москов пък от ДСБ оправи ваксините на децата и пръстите на болните - всичките му творения са зле прикрита корупция. Аз, който съм член на ДСБ няма да гласувам за тях. Долни, алчни и шизофреници!
13
4
 
1
 
! Отговори
До 15 преди 8 години
Вярно ли разполагаш видео? Да не си си снимал само големия пръст през цялото време, все пак индианците не се справят много добре с технологиите. И защо ходиш на тези Златни плясъци, а не заровиш голо дупе на някой ултра чист и натурален къмпинг?
12
1
 
4
 
! Отговори
Екстра преди 8 години
До До 13вЕрно ли ве? През 2012 като бях на Златните тръбата директно си изливаше в морето. Искаш ли да пусна снимки, че и видео имам ... искаш ли да ги пусна, да ги види цяла България!
11
2
 
2
 
! Отговори
До 13 преди 8 години
Не знам дали е стигнала новината до каменната ера в която ти очевадно се намираш, но хората много отдавна изобретиха пречиствателната станция. Знам сложно е да го асимилираш веднага, но хората вече не ходят по голяма нуждата в храстите като теб.
10
1
 
2
 
! Отговори
Екстра преди 8 години
До Анонимен 12Ей това на снимката са родните еколози, зорко пазещи флората и фауната, обогатяващи околната среда с фекалии,----"5 звезди", 5 звезди, ама л***йната от канала отиват при цацата, нали ?!
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей това на снимката са родните еколози, зорко пазещи флората и фауната, обогатяващи околната среда с фекалии, бутилки, найлонови торбички и други естествени жизненоважни вещества. Иначе вторият лифт на Банско щял да доведе до апокалипсис, но пък да си вкараш караваната и автомобила на полята си направо екоподвиг.
8
0
 
7
 
! Отговори
Gudi преди 8 години
Ами напр. покривните палатки къмпингуване ли са? Защото в крайна сметка те са на покрива на автомобила/джипа, все едно си спиш в колата.
7
1
 
12
 
! Отговори
Екстра преди 8 години
Снимката пресъздава класическата къмпингуване - караванката, чистият въздух, птичките, пясъка, моренцето, едно огънче вечер, едно хубава скаричка на жар ... и яко еВане... фрий олинклузи и романтика от всякъде.! А лачените да ходят у "5 звезди"
6
0
 
9
 
! Отговори
44 преди 8 години
ЩЕ ОТМЕНЯТ РАЗБИРА СЕ..КАТО ВИДЯХА КАМПИНГУВАЩИТЕ БУШМЕНИ КОЛКО ПАЛАТКИ СА ОПЪНАЛИ НА ГРАНИЦАТА И ЗАМЪРСЯВАТ НАВСЯКЪДЕ..АКО СЕ СЛУЧИ СЪЩОТО И ПРИ НАС КАК ЩЕ СЕ ОПРАВДАВАТ ЩЕ НАСТЪПИ СМЯХ..БАЦЕ ЩЕ ХОДИ ДА ГИ ГЛОБЯВА.. ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ПОЧИСТВА СЛЕД КЪМПИНГУВАНЕТО СИ..ЯСНО
5
9
 
6
 
! Отговори
дтд преди 8 години
Най-голямата *** в България е точно покрай язовирите.В гетата е по чисто.
4
0
 
22
 
! Отговори
Ифф преди 8 години
До АзЕстествено, че да. И до язовира, и до рекичката или хижата в планината, и на плажа, и на твоята си ливада, че дори и в двора си не можеш да опънеш палатка, по предложения закон, щото не било категоризиран къмпинг. Пълни ***...идея си нямат за какво става въпрос, седнали закони да пишат.
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
българите са наистина странен народ. И по улиците да ги избиват ще се правят, че не забелязват и ще си мислят "може пък на мен да ми се размине"общо взето народ с робско мислене не заслужава държава. И Господ го знае
2
0
 
9
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Не мога да разбера тълкува ли се за къмпингуване опъването на палатка до язовир?
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Схемата по която работи ГЕРБ е дайте да пробваме това дали ще мине, ако има протести ще отпадне. По метода на проба/грешка, а не по експертен метод, какъвто се очаква от една управляваща партия. Какво е това махленско говорене и управление??? Оставка на ГЕРБ и да дойдат експерти и умни хора, които могат да говорят и действат професионално. Стига калинки и мафиотски структури!