Кой има 587 209 дни платен отпуск? Полицаите, как кой?

Министър Бъчварова обяви, че подчинените й намаляват – напускат
Обновена: 25 мар 2016 13:48 | 25 мар 2016 13:37, Камелия Цветанова
116
Кой има 587 209 дни платен отпуск? Полицаите, как кой?
Снимка: архив, Булфото

Граничари, пожарникари и полицаи имат натрупани през последните години до 24-и март общо 587 209 дни платен отпуск. Това става ясно от писмен отговор на вътрешния министър Румяна Бъчварова на въпрос на депутата от АБВ Светослав Белемезов.

Служителите на реда не са почивали поради обективни причини – протести срещу кабинета "Орешарски", засилен бежански поток, увеличаване на битова престъпност, бедствия в страната, обяснява МВР шефът.

Точно 423 093 дни отпуск имат да ползват полицаите от СДВР и областните управления на МВР в страната. Само столичните полицаи са натрупали близо 100 000 дни отпуск.

В Гранична полиция имат да ползват 125 775 дни. 38 341 почивни дни имат да взимат пожарникарите и спасителите.

"Динамичната политическа и социална обстановка в страната доведе до организиране на редица протестни митинги, шествия и други масови мероприятия. Отчетено е около 40% увеличение на проведените масови мероприятия спрямо предходни периоди, а използваният човешки ресурс за осигуряване на тези мероприятия отчита ръст от над 55 %, поради факта, че не малка част от тях са били нерегламентирани и спонтанни, в съчетание с високорисков характер. Това е довело до прекомерна ангажираност на състава, както и до невъзможност за равномерно ползване на отпуск от служителите и е породило необходимост от неговото отлагане", обяснява Бъчварова.

Пожарникарите пък останали без почивка заради увеличения брой произшествия през последните години - наводнения, пожари, снеговалежи.

За пример от дирекцията посочват, че броят на регистрираните произшествия през 2014 г. е 50 128 бр., а през 2015 г. е 55 434.

Неотложни служебни ангажименти и всекидневна необходимост от поддържане на числеността на нарядите създава невъзможност в определен момент да бъде ползван отпуск, съгласно утвърдения график, пише още МВР шефът.

Сред другите причини за неползването на отпуски от служителите на МВР се оказва ежемесечното командироване за охрана на държавната граница и центровете за бежанци, както и "тенденцията за увеличаване броя на незаетите длъжности, което е основен фактор за повишената ангажираност на служителите в изпълнение на поставени задачи и също води до фактическа невъзможност служителите да ползват пълния размер на полагащия им се платен годишен отпуск", признава Румяна Бъчварова.

В същото време тя отчита и намаляване на броя на подчинените си.

Отново в отговор на Светослав Белемезов - Бъчварова обяснява, че общият брой служители с прекратено служебно и трудово правоотношение с МВР от началото на 2015 г. до настоящия момент е 4208 души, като от тях 1342 са служители с полицейски правомощия от районните управления на МВР.

През септември миналата година са напуснали 246 служители, през октомври – 676, през ноември – 744 и през декември - 1173.

Заради недостига на кадри в системата са обявени конкурси за младши изпълнителски длъжности за 300 щатни бройки, като от тях 120 са за СДВР и 180 бройки за различни областни дирекции в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
3
 
6
 
! Отговори
Неа преди 8 години
Моят приятел е полицай и аз се гордея с него ! Спасил е много животи и е помогнал на неизброимо много хора !!! Така че на този труд и благородство не можеш да сложиш цена !!!Относно отпуските - преди да започна сегашната ми работа , преди работейки само при частници , нямах нито един почивен ден в продължение на години !!! Разбирам и изварата и другата страна , но не разбирам злобата с която коментирате чуждия живот
98
2
 
5
 
! Отговори
Неа преди 8 години
Както не веднъж съм казвала , когато стане дума за МВР повечето си приказват някакви неща на изуст ....Към коментар 97 ще добавя , че когато се налага да арестуваш без маска и после видиш човека на улицата срещата не е много приятна ..... Хората не осъзнават че това е една от професиите при които трябва да отидеш там от където всички бягат ..... Така че ако се чудете какво толкова правят полицаите четете новините подред а не както ви отърва .
97
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
няма напуснали или мигрирали милиционери .бачварова замествна думата напуснали с уволнени поради корупция.кой бяга от храниката и рушвети
96
5
 
7
 
! Отговори
Обикновен човек преди 8 години
Господа полицаи,от 101 коментара, седнете и избройте колко са плюсовете, и колко са минусите,нали все пак е проста аритметика,а не висша математика?След това,на собствената си съвест претеглете народната любов или омраза, съответните изводи си направете и после говорете!Но първо се засрамете!Реалният живот не е само държавната хранилка и поилка,привилегии и облаги,а хиляди бабички и старци по-селата,които ги е страх да замръкнат,защото не знаят как ще осъмнат!Нали така Госпожа Бъчварова???
95
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тия тумбаци само заплатки взимат и други нищо не ги интересува.
94
3
 
9
 
! Отговори
А преди 8 години
Пет километра крос могат ли да пробягат?
93
5
 
13
 
! Отговори
edin преди 8 години
МВР не защитава обикновения човек!!!Е това е!!!Не се чудете,че редовно Ви сьрби отзад!!!
92
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
98, нъл ТЪЙ ДА БАЧКАТ БЕЗ ОТПУСКА И БЕЗ ЗАПЛАТИ- ЕТО ТОВА ИСКА ОБЩЕСТВОТО- ДЕМОТИВИРАНА, ОСКУБАНА И ОПРОСТАЧЕНА ПОЛИЦИЯ- ДО 2013 ГОД ИМАШЕ ПОЛИЦЕЙЩИНА- СЕГА ИМА ГОТОВАНЦИ- Е ДА ДЕ, АМА НЯМА ТАКИВА ДА БАЧКАТ ЗА МЕРСИ И 500 ЛЕВА ЗАПЛАТА- НАПУСНАХА- ИМА МЕСТА ВЕЧЕ ЗА *** И ПУЛЬО И ЗА ХАНКО БРАТ.
91
3
 
17
 
! Отговори
Аман преди 8 години
Нагли търтей са 90%...останалите 10% съвестни служители биват задушавани от корумпираната, проста и алчна маса в тази институция.
90
7
 
16
 
! Отговори
тя преди 8 години
Кой им даде на тия прости момчета толкова много привилегии!? Как сега да им земеш "кокала"? Не го пускат, защото е много сладък! Трябва да се плаща само за свършена работа , а не на калпак!
89
14
 
7
 
! Отговори
Виновен полицай преди 8 години
Да. Полицията е виновна. Полицията е виновна, за това че НПК дава възможност всички престъпници да сключат споразумения с прокурора при определяне на наказание ПОД ПРЕДВИДЕНИЯ ОТ НК МИНИМУМ.Полицията е виновна, че с над 90% от присъдите се налагат "наказания" БЕЗ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и апашите са на улицата, точно 24 часа след като са задържани. Ей Богу, изглежда пак полицаите са виновни и затова, че са били лишени от възможността да си ползват отпуските, които им се полагат по закон !!!
88
3
 
14
 
! Отговори
Баси Държавата преди 8 години
стават УНИКАЛНИ нарушения а сте се забутали в някоя пряка дето жив човек не минава!Знаете ли защо,защото никой няма дави бръсне за нищо,а и защото ще трябва да работите,да се карате с джиповете,да пишете актове,ад спирате от движение тъмните джамове,ама кат се замисля каква разправия е всичко това и на мен не ми се занимава.Друго си е лятото да гледаш мацките като се качват по стълбите на подлеза,да си седиш на сянка и да цъкат Iphona.
87
4
 
15
 
! Отговори
Баси Държавата преди 8 години
и се лензите като репи,а като спрете някой обикновен човечец му се правите на голяма работа,ама нали е балък-ходи на работа,плаща си данъците не се буга на светофара с джипа.Колок коли на ден минават покрай вас с затъмнени прозорци,колко нарушения проспивате.Прави са хората,че вие сами правите така че никой да не ви уважава.Провиснали ви панталоните да се чуди човек полицай ли гледа или г-н 100 кила.Мързи ви та чак ви боли да гледате и винаги съм се учдил защо не сте около кръстовищата,където
86
4
 
18
 
! Отговори
Баси Държавата преди 8 години
До всички дето плюят полицайте искам дави кажа нещо-ПРАВИ СТЕ!Къде сте бюстители на закона,акто пребиват и азнаислват 80-годишни баби.може ли цяло село да е със СОТ- защото вас ви мързи д си мръднете пръста.Зан-сега ще започнете,"ама те не ни дават да си вършим работата","вината е на тези отгоре" и тн.А кой ви пречи да спирате нарушители,кой ви перчи да прибирате крадците-вие си пречите,щото сте на партия и с крадците и с дилърите и заради вас има жертви по пътищата щото спирате само п...чета и
85
3
 
18
 
! Отговори
да така е преди 8 години
До ПолицайИ аз уважавам вашето мнение,особено като виждам,че не се заяждате,но мислите от позицията на полицай,за който парите в Бг са малко,аз пък ви казвам ами какво да кажат обикновените работещи,които нямат вашите привилегии,заплати,ранно пенсиониране!Работете не само за заплата,за да ви уважават и да ви имат доверие хората,без да очаквате подкупност.Това не е конкретно към вас разбира се.И вие да сте жив и здрав и човечен останете!
84
2
 
15
 
! Отговори
До полицай преди 8 години
Именно, всичко е във ваши ръце. Но не очаквайте друго мнение за вас, когато в целия си съзнателен живот, не съм видял и един път да застанете като мъже и да подкрепите народа. Когато протестирахте миналата година за "20-те заплати", 'що не влязохте в Парламента да изринете тая ***? Защото ние не можем - нямаме нито възможности, нито подготовка. А иначе сте смели по митингите и протестите - нареждате се с жандармерията и бой по хората. Ама тия хора ви плащат заплатите, затова им служете!
83
3
 
12
 
! Отговори
не е така преди 8 години
До Бащати Нощен труд не е имал,но както казах до преди 10-15 год.след това обаче работата му е и с нощна смяна,работи някъде около 4 год.в чужбина-сред огромен стрес и труд!И сега продължава да работи,а както и казах пенсията му е твърде малка сравнение с на военните и полицаите,които се пенсионират в РАЗЦВЕТАна силите си!
82
11
 
5
 
! Отговори
Полицай преди 8 години
Уважавам всяко мнение,бъдете здрави,вие обаче няма да решите нашите проблеми,взички е в наши ръце.
81
7
 
19
 
! Отговори
До полицай преди 8 години
Какъв пек и студ бе, ***? Хайде стига оправдания - сами сте си избрали професията! Бъркате си по дупките по цял ден, седите в патрулките или в някое кафене, пушите цигари и се чудите какво да правите...А до вас обират или бият някого, ама вас не ви е*е, 'щото "не сте видели". Гледате от някъде да закачите някой лев и толкова! Какви полицаи сте? Циркаджии! Толупи по 120 кила, дебелогъзи въздухари, арогантни, нагли и пр. Ако ви направят един бър тест по физическа и психическа пригодност умирате!
80
4
 
17
 
! Отговори
Куку преди 8 години
До Аз съм полицайТи път няма да си намериш извън системата, съдейки по идиотско-дебилската ти неграмотност :) Само официално ще станеш поредната треторазрядна мутра. *** ***, що не кажеш колко подкуп си кютате на патрулка бе, ченге? Няма кука, която да не се прибира с по-малко от 50 кинта заработка от дилърчета, крадци и джебчии.