Кой има 587 209 дни платен отпуск? Полицаите, как кой?

Министър Бъчварова обяви, че подчинените й намаляват – напускат
Обновена: 25 мар 2016 13:48 | 25 мар 2016 13:37, Камелия Цветанова
116
Кой има 587 209 дни платен отпуск? Полицаите, как кой?
Снимка: архив, Булфото

Граничари, пожарникари и полицаи имат натрупани през последните години до 24-и март общо 587 209 дни платен отпуск. Това става ясно от писмен отговор на вътрешния министър Румяна Бъчварова на въпрос на депутата от АБВ Светослав Белемезов.

Служителите на реда не са почивали поради обективни причини – протести срещу кабинета "Орешарски", засилен бежански поток, увеличаване на битова престъпност, бедствия в страната, обяснява МВР шефът.

Точно 423 093 дни отпуск имат да ползват полицаите от СДВР и областните управления на МВР в страната. Само столичните полицаи са натрупали близо 100 000 дни отпуск.

В Гранична полиция имат да ползват 125 775 дни. 38 341 почивни дни имат да взимат пожарникарите и спасителите.

"Динамичната политическа и социална обстановка в страната доведе до организиране на редица протестни митинги, шествия и други масови мероприятия. Отчетено е около 40% увеличение на проведените масови мероприятия спрямо предходни периоди, а използваният човешки ресурс за осигуряване на тези мероприятия отчита ръст от над 55 %, поради факта, че не малка част от тях са били нерегламентирани и спонтанни, в съчетание с високорисков характер. Това е довело до прекомерна ангажираност на състава, както и до невъзможност за равномерно ползване на отпуск от служителите и е породило необходимост от неговото отлагане", обяснява Бъчварова.

Пожарникарите пък останали без почивка заради увеличения брой произшествия през последните години - наводнения, пожари, снеговалежи.

За пример от дирекцията посочват, че броят на регистрираните произшествия през 2014 г. е 50 128 бр., а през 2015 г. е 55 434.

Неотложни служебни ангажименти и всекидневна необходимост от поддържане на числеността на нарядите създава невъзможност в определен момент да бъде ползван отпуск, съгласно утвърдения график, пише още МВР шефът.

Сред другите причини за неползването на отпуски от служителите на МВР се оказва ежемесечното командироване за охрана на държавната граница и центровете за бежанци, както и "тенденцията за увеличаване броя на незаетите длъжности, което е основен фактор за повишената ангажираност на служителите в изпълнение на поставени задачи и също води до фактическа невъзможност служителите да ползват пълния размер на полагащия им се платен годишен отпуск", признава Румяна Бъчварова.

В същото време тя отчита и намаляване на броя на подчинените си.

Отново в отговор на Светослав Белемезов - Бъчварова обяснява, че общият брой служители с прекратено служебно и трудово правоотношение с МВР от началото на 2015 г. до настоящия момент е 4208 души, като от тях 1342 са служители с полицейски правомощия от районните управления на МВР.

През септември миналата година са напуснали 246 служители, през октомври – 676, през ноември – 744 и през декември - 1173.

Заради недостига на кадри в системата са обявени конкурси за младши изпълнителски длъжности за 300 щатни бройки, като от тях 120 са за СДВР и 180 бройки за различни областни дирекции в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
8
 
! Отговори
Софиянец преди 8 години
Да ви кажа ли на колко ситуации съм бил свидетел когато полицай е бил полезен на някой цивилен - 0. А сега мога да ви кажа на колко случки съм бил свидетел когато полицая не си е вършил работата или пък директно е извършвал престъпление. 2 пъти са ме спирали и са си искали подкуп. Джип минава покрай полицая (аз съм пеша и минавам покрай него), маха с палката, джипа не спира. Следва псувня и нищо. Полицаи пазят нещо си на бул. Черни връх, един седнал на един вестник нарязал сланина и маа.
58
1
 
1
 
! Отговори
гогич преди 8 години
До БончоПрав си, 12 дена нищо не са. Със сигурност за ползвани през "болнични" :) То е даже доказано, че българина почива най-много от всички европейци - 20 дни отпуск + 10-12 официални празници + 10-12 дни "болнични" = 2 месеца през годината почивка :))
57
2
 
10
 
! Отговори
6 преди 8 години
Каква почивка някой видял ли е изморен полицай.Даже и вчера до хотел плиска пък и на други места вместо очите да им са на четири всеки човърка нещо в телефона си или чопли семки.Такива трябва да бъдат освобождавани от работа веднага.
56
2
 
10
 
! Отговори
Men преди 8 години
До ПолицайЯ ми отговори защо полицията е с един от най-ниските рейтинги в бг? Как така никой не ви уважава? Как така нямате респект а по ваш адрес има само подигравки? Едвали хората просто един ден са се събудили и са решили да не ви уважават. Уважението г-н Полицай се печели с дела.
55
2
 
4
 
! Отговори
Полицаите преди 8 години
Са 11000 или малко над това число,смешни сте,дано върнат казармата и критикуващата младеж да ви пази!
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мвр и *** етнос струват 4 милярда лева годишно на данъкоплатеца
53
2
 
7
 
! Отговори
смехурко преди 8 години
айде пак протестите срещу кабинета Орешарски им е виновен на тия, сега пък за това, че натрупали платени отпуски за десетки години! За сведение на другарката Бъчварова, ако отпуската не се ползва в календарната година, тя изгаря, може да си отложиш максимум 10 дни за следващата година!! Тъй че тези глупости да оди да ги разправя по селата
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най големите крадци са това и престъпници повечето от ДС
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дайте им не 20 а 40 брутни заплати и ненсия на 40 г заслужават.не е лесно да люпиш семки и да спиш 12 часа в колата
50
2
 
16
 
! Отговори
2 преди 8 години
много са...и половината да останат е добре. Тежест са за всички нас и за пенсионния фонд. на 45 години - пенсионери???? и хоп на гърба ни да ги хрантутим. пенсии и компенсации ..баща ми лекар, учил и специализирал години, спасил сума ти народ, не знаеше ден и нощ.. пациенти, комшии, вдигаха го почти всяка вечер....умря в панелка със 270 лева пенсия....а некъдърния Ушев на 45 години със 6 - 700 лева пенсия. Защо????
49
2
 
21
 
! Отговори
НА ХРАНИЛКАТА преди 8 години
НАЙ МНОГОБРОЙНА ПОЛИЦИЯ С НАЙ ГОЛЯМА ПРЕСТЪПНОСТ И КОРУПЦИЯ.ДОКАТО ХРАНИМ ТИЯ *** БГ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ
48
0
 
8
 
! Отговори
Народа нема Пари преди 8 години
Много добри момчета са ..Ама за да ги издържат требе годишно минимум хиляда милиона живи евра да грабят от народа ...
47
4
 
8
 
! Отговори
някой преди 8 години
В статията не е посочено, че извънредният труд на полицаите /а такъв има достатъчно/ не се заплаща, а се компенсира с почивни дни.А не се заплаща, защото няма пари.Толкова е просто - не виждам причина да се акцентира точно в/у почивните дни.Колко от другите професии са на работа до 24 часа извънредно и на следващия ден работният им ден започва в нормалния график?Отстрани е много лесно да се коментира.Целта е да са разединени работещите. И да, с помощта на медиите манипулацията е успешна
46
2
 
6
 
! Отговори
Полицай преди 8 години
България загива,тук е важно-щом на мене ми е зле и на Вуте да е!Съжалявам,ХОРА АКО НЯМА ПРОМЯНА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ОЩЕ ГОДИНА ДО ДВЕ КОЛКО Е ЛОШО ДА НЯМА КОЙ ДА ТИ ПОМОГНЕ В НУЖДА!БЪДЕТЕ ЗДРАВИ,КАКТО ПИСАХ И ПАК СЕ ПОВТАРЯМ-БОГ ДА ВИ ПАЗИ.
45
2
 
7
 
! Отговори
До Полицай преди 8 години
В предния пост обясняваш че караш курс за категория C?!? И да запознат съм че полицаите масово си купуват средства за работа със собствени средства - примерно разследващият полицай си купува сам листите за да си води делата. Патрулиращия фенерче за да патрулира и т.н. Та камо ли за курсове. Всеки сам си ги плаща и дим да го няма я от МВР я от страната...Положението е зле и до няколко години ше стане трагично!
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Същите тези биха зверски (не за първи път), на протестите срещу Орешаро, не ми пука за тях!
43
1
 
11
 
! Отговори
Бончо преди 8 години
587 209 дни отпуск като го разделим на близо 47 000 служители в министерството се пада средно по 12 дни отпуск. Е па много ли е
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най- лошото управление от създаването на българия
41
1
 
12
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
Имал съм разговори с познати полицаи и повярвайте нещата са наистина зле. Деиствително масово напускат служители. И напускат кадърните и можещите. Глупаците които не могат нищо - те ще останат, няма да се махнат. Според мен трябва да се повишат заплатите и да се подобрят условията на труд (оборудване и т,н), но това да е съпроводено с нетърпимост към корупция. Хванат служител с подкуп веднага бързо производство уволнени и затвор.
40
1
 
6
 
! Отговори
Полицай преди 8 години
Какъв курс бре човече,те дрехите ми са скъсани курс-и курсове в нормалните държави на полицаите осигуряват-тук братлета нищо не дават,така,че хората да си отстояват правата-но полицаите да не плюят щото неостанаха!