Кой има 587 209 дни платен отпуск? Полицаите, как кой?

Министър Бъчварова обяви, че подчинените й намаляват – напускат
Обновена: 25 мар 2016 13:48 | 25 мар 2016 13:37, Камелия Цветанова
116
Кой има 587 209 дни платен отпуск? Полицаите, как кой?
Снимка: архив, Булфото

Граничари, пожарникари и полицаи имат натрупани през последните години до 24-и март общо 587 209 дни платен отпуск. Това става ясно от писмен отговор на вътрешния министър Румяна Бъчварова на въпрос на депутата от АБВ Светослав Белемезов.

Служителите на реда не са почивали поради обективни причини – протести срещу кабинета "Орешарски", засилен бежански поток, увеличаване на битова престъпност, бедствия в страната, обяснява МВР шефът.

Точно 423 093 дни отпуск имат да ползват полицаите от СДВР и областните управления на МВР в страната. Само столичните полицаи са натрупали близо 100 000 дни отпуск.

В Гранична полиция имат да ползват 125 775 дни. 38 341 почивни дни имат да взимат пожарникарите и спасителите.

"Динамичната политическа и социална обстановка в страната доведе до организиране на редица протестни митинги, шествия и други масови мероприятия. Отчетено е около 40% увеличение на проведените масови мероприятия спрямо предходни периоди, а използваният човешки ресурс за осигуряване на тези мероприятия отчита ръст от над 55 %, поради факта, че не малка част от тях са били нерегламентирани и спонтанни, в съчетание с високорисков характер. Това е довело до прекомерна ангажираност на състава, както и до невъзможност за равномерно ползване на отпуск от служителите и е породило необходимост от неговото отлагане", обяснява Бъчварова.

Пожарникарите пък останали без почивка заради увеличения брой произшествия през последните години - наводнения, пожари, снеговалежи.

За пример от дирекцията посочват, че броят на регистрираните произшествия през 2014 г. е 50 128 бр., а през 2015 г. е 55 434.

Неотложни служебни ангажименти и всекидневна необходимост от поддържане на числеността на нарядите създава невъзможност в определен момент да бъде ползван отпуск, съгласно утвърдения график, пише още МВР шефът.

Сред другите причини за неползването на отпуски от служителите на МВР се оказва ежемесечното командироване за охрана на държавната граница и центровете за бежанци, както и "тенденцията за увеличаване броя на незаетите длъжности, което е основен фактор за повишената ангажираност на служителите в изпълнение на поставени задачи и също води до фактическа невъзможност служителите да ползват пълния размер на полагащия им се платен годишен отпуск", признава Румяна Бъчварова.

В същото време тя отчита и намаляване на броя на подчинените си.

Отново в отговор на Светослав Белемезов - Бъчварова обяснява, че общият брой служители с прекратено служебно и трудово правоотношение с МВР от началото на 2015 г. до настоящия момент е 4208 души, като от тях 1342 са служители с полицейски правомощия от районните управления на МВР.

През септември миналата година са напуснали 246 служители, през октомври – 676, през ноември – 744 и през декември - 1173.

Заради недостига на кадри в системата са обявени конкурси за младши изпълнителски длъжности за 300 щатни бройки, като от тях 120 са за СДВР и 180 бройки за различни областни дирекции в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БЪРКАШ- АКО ПОЛЗВАШ- СИ ГУБИШ ОТПУСКАТА- СХЕМАТА ВЕЧЕ НЕ РАБОТИ, А НЕ ГИ ПУСКАТ В ОТПУСКА, НЯМА КОЙ ДА ГИ СМЕНИ!
18
10
 
20
 
! Отговори
до кога преди 8 години
Погледнете снимката,и за тези карикатури плаща целия народ,срам и позор........
17
3
 
13
 
! Отговори
до 9 преди 8 години
В Грузия уволниха целия наличен състав и го смениха за 48 часа. Вярно е. След това 70% от уволнените се върнаха чрез съдебно решение. Само на приказки не става. И в Румъния вкараха сума и политици - бивши и настоящи. И КАКВО? Манталитета ни е такъв тук на Балканите. Когато успеете да убедите, че тези дето нагласят обществени поръчки могат да карат на заплата тогава ще повярвам, че нещо може да се промени. Богатите в БГ виждат в каква мизерия живее обикн. човек и не ще и да чуе за честност
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
11, УРЕЖДАНЕТО ЗА ПОЛИЦАИ СА СИ ЛЕГЕНДИ НА ПОСРЕДНИЦИТЕ- ПРИБИРАТ *** И ЧАКАТ РЕЗУЛТАТА, АКО СИ ИЗДЪРЖАЛ ИЗПИТИТЕ ВЗИМАТ ПАРИТЕ, АКО ЛИ НЕ- СЕ ПОКРИВАТ И ВРЪЩАТ ПОДКУПА АМА ТРУДНО- УЖ ГО ДАЛИ, АМА НИЩО НЕ СТАНАЛО- ЩОТО- НЕ СЕ ХВАЩАЙТЕ И НЕ ПЪЛНЕТЕ ГУШИТЕ НА МОШЕНИЦИ И СХЕМАДЖИИ- ЛЕГЕНДИ И МИТОВЕ- АКО ЗА ПОЛИЦАЙ ГО БУТАТ ЩЕ ИМА ''ХАНКО БРАТ" И "БАЩА МУ" СМЯХ И СЪЛЗИ- НЕ ВЯРВАЙТЕ И НЕ ДАВАЙТЕ ПОДКУПИ- МЕСТА БОЛ.
15
9
 
21
 
! Отговори
112 преди 8 години
Нарочно не ги ползват за да може после да им ги платят,стара схема...
14
5
 
4
 
! Отговори
Неа преди 8 години
Не
13
9
 
15
 
! Отговори
sis до 3 преди 8 години
Руми, Руми, 4-5 човека за едно място си е липса на кандидати. При тази безработица .... полицай вече не е престижна професия. По моя опит пък ти казвам, за продавач в магазин кандидатурите са в пъти повече. Нали се сещате, че при това поколение което расте на 4-5 човека не се попада на подходящ кандидат....За полицай пък още повече. Затова подбора е сведен до минимума...А относно заистта човешка...думи нямам. Все чуждата кокошка *** се вижда. Карай да върви, поне на народа му е забавно да плюе
12
8
 
15
 
! Отговори
Аз преди 8 години
До НеаТази паница я пълним ни я с нашите данъци,ни я пълним ама няма резултати и не сме доволни от работата на полицията,ясно ли е!?
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В по-малките населени места трябва да те уреждат, за да станеш полицай или пожарникар. Един приятел две години го "бутаха" докато стане схемата. И като почнат да плашат,че ще напускат...Да не говорим, че през ден се правят разпивки.
10
8
 
13
 
! Отговори
Неа преди 8 години
Абе за властта няма полза нещата в МВР да са ок . Но за това не са виновни полицаите , така че спрете вече да гледате в чуждата паница .
9
2
 
26
 
! Отговори
скапана работа преди 8 години
Как можаха преди години в Грузия която по население е колкото България да направят кардинална реформа в полицията за 48 часа и сега всичко е наред, а у нас още се надяваме на реформи и промени в полицията!?и нищо не става!!!
8
7
 
29
 
! Отговори
dmx преди 8 години
Всеки работещ скоро ще дължи по 10 000 лева на полицията, защото не са си почивали достатъчно.
7
3
 
13
 
! Отговори
Неа до 3 преди 8 години
Пълни глупости !!!! Особенно за това , че не се проверяват тестовете !!!! А и кандидатстват много повече от 4-5 човека почти винаги . Можеш да провериш информацията на сайта на МВР . Там винаги пишат колко човека кандидатстват .
6
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Принципно в България има няколко привилигировани професии, които се водят такива още от бай Тошово време - това са военните, всички професии свързани със сигурността, както и съдебната система. На практика за 25 години, никой управляващ не се зае да реформира тези системи, както и нормативната база относно тяхното пенсиониране. 20 заплати? Високи пенсии на тавана? И това за хора, които не са внесли нито лев осигуровка в хазната.
5
2
 
26
 
! Отговори
това е преди 8 години
До Стига вече!Задаваш важни въпроси но няма кой да ти отговори,в МВР цари хаос и некадърност няма кой да направи важните реформи а парите потъват в черна дупка.
4
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми като има кой да ги 'рани ...
3
7
 
45
 
! Отговори
руми преди 8 години
За 1 свободно място за полицаи се борят 4-5 човека , пълни глупости са , че напускат , от опит знам , че трябва да имаш яки връзки и няколко хилядарки за да те приемат , въобще не гледат резултатите от тестовете !
2
10
 
48
 
! Отговори
Стига вече! преди 8 години
Докога полицаите няма да си вършат работата,а ще източват хазната? Докога ще ги пенсионират рано и ще им дават предобивки,които другите работещи нямат,докога няма да има реформа в МВР и докога полицай ще е символ на далавера и корупция?
1
7
 
34
 
! Отговори
Неа преди 8 години
Работа без почивка ... А после защо демотивация .... Не направиха ли така че ако не си ползваш дните да ти изгорят ? Мисля че го въведоха . Миналата година бях в отпуск по нежелание ....