НС даде още на ветераните. Да се готвят ли партизаните?

Вече и съпругите на ветераните ще се ползват с някои облекчения
6 апр 2016 12:07,
44
НС даде още на ветераните. Да се готвят ли партизаните?
Снимка: архив Bulphoto

Парламентът гласува нови облекчения за ветераните от войните по искане на депутати от АБВ, БСП, "Атака" и независими. Новите правомощия бяха одобрени единодушно от всички групи, без против и въздържали се на първо четене.

Според действащите в момента текстове ветераните от войните, които е водила българската държава, имат редица привилегии, сред които са безплатно лечение в болници, безплатни лекарства, безплатно пътуване, добавки към пенсиите и други. 

С приетите днес изменения депутатите решиха ветераните да имат право и на безплатно обслужване в поликлиниките, при зъболекар, а също и на безплатни консумативи за лечението им. 

Един от вносителите на закона, ген. Михо Миков, съобщи, че ветераните от войните са останали едва около 3500, а смъртността им е с около 30% на година. Затова допълнителната помощ за тях няма да въздейства по никакъв начин на бюджета. 

Депутатите решиха още, че освен ветераните, вече и съпругите им или друг придружител могат да ползват безплатно санаториум и то и в активния сезон.

Освен ветераните, вече и техните придружители ще имат право на безплатни карти за градския транспорт. Това важи и за безплатната храна в столовете на военните институции. 

По време на дебатите в парламента Янаки Стоилов от БСП обяви, че преди второ четене партията му ще предложи същите привилегии да важат и за партизаните политзатворници и бойците от антифашистката съпротива. Според социалистите те не били повече от 1500, а такова приравняване има в много европейски страни.

Независимият Велизар Енчев пък обяви, че иска пенсиите на ветераните да бъдат максималните - 910 лв. 

По време на дебатите Борис Станимиров от РБ нарече ветераните от войните достойни мъже.

Росен Петров от БДЦ пък призова всички да отдадат дължимото на ветераните, които буквално са проливали кръвта си за интересите на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Божил преди 8 години
София през войната не я разрушаваха "фашистите" т.е. Българите,а "антифашистите" т.е. антиБългарите,за да може после ненормалните червени да реват с цяло гърло,че столицата е разрушена по вина на измислените от самите тях "фашисти"!
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбирам- дядо ти е бил мутра,мутра ще си и ти!
21
1
 
2
 
! Отговори
Партизанин преди 8 години
Дядо ми е бил партизанин, партизанин ще съм и аз!!!
20
0
 
2
 
! Отговори
Rommpetr-0l преди 8 години
Ot koi voini - konkretno?! I "teroristite" ot isliamska darjava li?!
19
3
 
4
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
Партизаните са се борили против България- те по принцип трябва да отидат в затвора и там да им се добавят с лихва присъдите,които им е начислило Царското правителство за предателство на Родината.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОГАТО СТАВА ВЪПРОС ЗА ХОРА, КОИТО НАИСТИНА СА СЕ БОРИЛИ - може. Но всяко нещо у нас се побългарява. От 500 веднага след 9.09.1944 година после станаха 50 000. и всичките с претенции. Гербажиите също - от бивши комунисти станаха убедени демократи. Пак тези, които някога лапаха лапат и сега или дечицата им.
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За ветераните от войните - твърдо ДА, за партизаните - твърдо НЕ. Едните са давали живота си за родината, а другите са лентяйствали в горите. Не може да става и дума за сравнение.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съветските и руски диверданти трябва да се бесят публично. Българският национален интерес го изисква.
15
4
 
12
 
! Отговори
Исти преди 8 години
Партизани вече няма- измрели са. Много от тях се замесили в престъпления срещу България,без да осъзнаят какви проблеми на народа ще довлече тяхното "движение". Били са 4 вида:1. Съветски спецчасти подготвени за подривни действия,които да дестабилизират Българската държава- 1%.2. Криминални престъпници- крадци,убийци,мародери- 5%.3. Идеалисти- излъгани честни хора,много често дискриминирани от "Партията"- ок.30%.4. Прости хора,замесени в "движението" по роднинска и приятелска линия- ок.64%.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
AБПФК, честито!
13
1
 
7
 
! Отговори
стар виц преди 8 години
Другарката представя бай Пешо пред чавдарчета, като ветеран, който ще им разкаже за войната.Бай Пешо:-М,чи тя войната е голям "Тур"...Другарката го прекъсва:-Ама моля Ви се, Бай Пешо, по-културно,това са деца все пак!Бай Пешо:-Войната е голям "Тур", мили деца!
12
7
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Поздравления към инициаторите на тази добра идея. Чудесно е, че Народното събрание я гласува.
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БРАВО НА ПРЕЗИДЕНТА!
10
0
 
8
 
! Отговори
ИМАМ ПИТАНЕ преди 8 години
ТИЯ ВЕТЕРАНИ КОЛКО ГОДИШНИ СА?!72 ГОДИНИ ОТ 1944 Г.АКО ТОГАВА СА БЛИЛИ НА 20?!
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези ветерани би трябвало да са над 90 години. Да са живи и здрави!
8
0
 
11
 
! Отговори
do 7 преди 8 години
ако 1945 са били на 19-20 г. сега ще бъдат на 90-91 г. Точно толкова е баба ми която е била мед. сестра през войната.
7
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
в нашия вход има ветеран от 2 св на 95 г зъболекар по професия ходи с бастуни не чува от шрапнел синът му идва по 5 пъти на ден да го наглежда съпругатаму също беше участник в 2 св но почина
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако има живи ветерани от ВСВ, те трябва да са на 90+ години. Колко от тях са живи. Не е ли подигравка НС да се занимава с имагинерни и неизползваеми привилегии на последните трима останали живи. Къде спа българската държава 70 години ?
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До малоу..ците които драскат във форума:става въпрос за ветераните от войната,а не за партизани.Друг е въпроса дали има още живи от тях.
4
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Качил се на 7 септември в Балкана и слязъл на 9-ти-700 лв пенсияКачил се на 8 септември в Балкана и слязъл на 9-ти 900 лв. пенсия