ГЕРБ vs. Бъчварова: 587 209 натрупани дни отпуск? Да, но...

Не трябвало да се реже отпуската на полицаите, нужни били правила
Обновена: 7 апр 2016 13:42 | 7 апр 2016 12:14,
17
ГЕРБ vs. Бъчварова: 587 209 натрупани дни отпуск? Да, но...
Снимка: архив, Булфото

Хилядите натрупани дни неизползван отпуск на полицаите не са при редовите униформени, а най-вече при ръководните кадри. Това обяви шефът на групата на ГЕРБ и шеф на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов. Затова според него не трябва да се реже отпуската на полицаите, а да се създаде регламент по използването й. 

Преди седмица вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви в отговор на депутатско питане, че неизползваните отпуски на полицаи са 587 209 дни.

Още по темата
В проекта за промени в закона за МВР тя предлага оттпуската на полицаите да се намали от 30 дни на 25 дни годишно. 

На заседание на вътрешната комисия в сряда депутатите отхвърлиха проекта на Бъчварова и така сложиха под въпрос реформата й в сектора. 

"Допълнителният отпуск до 12 дни може да бъде премахнат, но основният пакет 30 дни смятаме, че не е проблем да остане", обясни Цветанов днес.

Според него може да се направи механизъм с правна регламентация, който да не позволява многократното натрупване на неизползваните годишни платени отпуски.

"Например две-три години да я използваш, а след това да не можеш да я натрупваш", предложи той.

"В разговори редови служители са ми казали, че натрупването е при ръководни кадри. Затова има дисбаланс при взимане на решенията", каза бившият вътрешен министър. 

Депутати от вътрешната комисия не приемат и идеята на Румяна Бъчварова да се намали извънредният труд на депутатите. Според Цветанов трябва на се приеме искането на синдикатите  – извънредният труд да се изплаща на три, а не на един месец. 

Цветанов обясни, че неприемането на закона "Бъчварова" не е бламиране.

"Моля ви да не създаваме допълнително напрежение, защото повече от всякога се нуждаем от консолидация", каза още той. Според него в сектора трябва да се въведе централизиран подход.

Депутатите от другите групи, подкрепящи мнозинството, също обясниха, че не са имали за цел бламирането на Бъчварова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът не е в отпуската, която е нормална за държавни служители с ненормирано работно врем. Желанието на част от неприетите кандидат служители в МВР е действащите да бъдат опорочени. Съжалявам момчета, но трябва да намерите друга трибуна за изява. Насочете вниманието към себе си, а след това оправяйте света :)
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо наричат "реформа" чисто административни мерки? С какво тези "мерки" ще подобрят работата на полицаите: повече престъпления ли ще разкрият, повече престъпления ли ще предотвратят, по-любезни и отзивчиви ли ще са, по-грамотни ли ще са, ...?
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТИЯ ХРАНТУТНИЦИ ДО КОГА ЩЕ ГИ ХРАНИМ
12
4
 
5
 
! Отговори
страхливци преди 8 години
ГЕРБ провали реформата в МВР заради своите игрички с синдикатите и за да угоди на полицаите,но явно самите полицай не разбират че колкото повече се отлага неизбежната реформа в МВР толкова ще е по зле за тях!хората не искат вече да плащат за тази полиция не разбрахте ли ...
11
1
 
3
 
! Отговори
... преди 8 години
Над 2200г. отпуска добре, че ние данъкоплатците имаме пари да изплатим толкоз заплати за толкоз хиляди а в най-скоро време стотици хиляди години работа а пардон отпуска, че инак зле! Ама то с наще 10-20дни годишна отпуска къде се бъркаме и ние! Ама пък като гледам виж как ни пази полицията засега в малките населени места кражбите от отделни имоти са спаднали до 20-30 на имот, побоищата и изнасилвавията на възрастни също са намалели от 10000 на 9999 така,че зимаите го отпуска и ДИМ ДА ВИ НЯМА!!!!
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СвиленПада ,като работиш в сивата икономика и парите под масата са по-малко!
9
1
 
4
 
! Отговори
някой преди 8 години
Е, има една малка подробност, но е необяснимо защо тя не се посочва - извънредният труд на полицаите /а такъв има достатъчно/ не се заплаща, а се компенсира в почивни дни.Нека извънредният труд да се заплаща, защо не се премине на този вариант, както е в другите сфери?Естествено, че ръководните кадри имат най-много неизползвана отпуска - в тях е и хлябът, и ножът. Поне да са кадърни...Важното е обаче, че всички служители минават под мотото на многото неизползвани дни отпуска.
8
1
 
4
 
! Отговори
Свилен преди 8 години
Намалете отпуската че, заплатата пада по време на отпуск! Да вземем някой лев повече.
7
0
 
14
 
! Отговори
Петкан преди 8 години
Това е случай, в който нещата са забатачвани от години. Когато забатачиш много неща с години, оправия почти няма !
6
1
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
да разбирам ли че куките имат 42 дни отпуск годишно равняващ се на 2 календарни месеца или от нюза пак не са обяснили като хората ???"Допълнителният отпуск до 12 дни може да бъде премахнат, но основният пакет 30 дни смятаме, че не е проблем да остане"
5
0
 
22
 
! Отговори
е преди 8 години
В пожарната е същото като при полицаите. Началници имат по 200 /двеста/ дни платен неизползван отпуск. Пазят си го защото при напускане или пенсиониране слагат в джоба над 20 000 лв, а не го ползват щото не им трябва, просто в главите им са само футболните МВР турнирчета у нас и по света.
4
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредният случай за лентяйстването в МВР е този в Овча Купел. Докога ще се хрантути този раздут щат за НИЩО правене.
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прочиташ първото несвързано изречение и разбираш, че става въпрос за милиционерска работа.
2
4
 
16
 
! Отговори
опаа преди 8 години
Цветанов отстранил всички служители на МВР и службите, които Пеевски нарочил за свои врагове и неудобни на модела #Кой.Така предал и превърнал в мишени хора, които по време на кабинета Борисов 1 проведоха всички акции, с които Борисов и Цветанов и до днес се хвалят в Брюксел. В момента на тяхно място се назначават хора, които са уличавани в корупция.Тайната дружба между Цветанов и Пеевски датира от времето, когато двамата, заедно с Искра Фидосова, натискали главен прокурор да стане - Цацаров
1
3
 
24
 
! Отговори
dsadsa преди 8 години
ЕЛЕМЕНТАРНО Е!!!Разделя се на редовен и допълнителен отпуск.Редовният се прехвърля за следващи години(както е по закон), допълнителния се губи, ако не се използва същата година, като първо се изразходва редовния.....