След Кодекса: НС с 3 партии – като в зората на прехода

Възраждаме двуполюсния модел на прехода, атакува АБВ
21 апр 2016 13:37,
14
След Кодекса: НС с 3 партии – като в зората на прехода
Архив: Булфото

Малките партии в парламента се обявиха против решението на ГЕРБ да комбинира задължителното гласуване с квадратчето: "Не подкрепям никого". 

"Това крие сериозен риск от изкуствено и прекалено завишаване на прага за влизане в парламента", предупреди лидерът на АБВ Георги Първанов. Той и представители на "Гергьовден", ББЦ, "Народен съюз", ГОРД на Слави Бинев и други дадоха брифинг в Народното събрание, в който разкритикуваха част от предлаганите промени.

Още по темата

Според бившия държавен глава с квадратчето "Не подкрепям" директно се атакуват малките формации. "Целта е в бъдеще в парламента да има три партии - две основни и един балансьор. Тоест да възродим двуполюсния модел от началото на прехода. Нещо, което във времето е отречено", каза още Първанов.  

Той разкритикува и скоростното приемане на промените в Кодекса от правната комисия, която гласува над 200 параграфа, някои и през нощта.

Той го сравни със сюжета на фейлетона "Угасете свещите" на Алеко Константинов. Малките формации се обединиха и срещу решението на мнозинството да намали предизборната кампания на 21 дни. Първанов обяви, че партията му ще подкрепи искането на БДЦ за 90-дневна кампания за президентски избори.

Лидерът на АБВ иронизира ГЕРБ с предложение да въведат тридневна кампания - откриване, закриване и ден за размисъл.  

Формациите разкритикуваха и въвеждането на забраната за формиране на местни коалиции. Те се обявиха и срещу изваждането от избирателните списъци на негласевалите. "Това ще има обратен ефект", категоричен е Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
34
 
! Отговори
Кви партии бе преди 8 години
Господ Бог ще ви съди вас партийци, депутати, министри, президенти и там другите им производни, съд който не можете да подкупите!
9
0
 
38
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Истината е, че тази порочна практика да не се допускат други партии в парламента я наложи СДС след 1989-та година. За млада демокрация като българската трябваше точно обратното - всяка партия, която е спечелила достатъчно гласове в България, за да има поне един депутат, да си го получи. Вместо това, "демократите" от СДС сложиха процентната бариера - така трябвало, така било в други държави, но там имат утвърдени партии и е много различно.
8
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демократите не приемат никаква конкуренция и всичките им "промени" са насочени към елиминиране на конкуренцията. Демократите от СДС си мислеха, че ще са вечни и променяха законите, както сега ги променя ГЕРБ. Промени ще има и колкото повече партии има в парламента, толкова по-добри ще стават промените. Няма много ум в главата на тези, които си мислят, че ще има само ГЕРБ, БСП и ДПС. Утре може да са някакво ново НДСВ, АБВ и ДОСТ и тогава сегашните силни ще гледат парламента през крив макарон.
7
10
 
35
 
! Отговори
Зоя преди 8 години
Комунистите понеже не приемат никаква промяна и изпитват панически ужаст от това което се прави в момента,ами това е процес който е необходим за страната,докога ще тъпчем на едно място и ще се съобразяваме със закостенели комунисти които не искат нищо ново да се прави в държавата, а за вечни времена все боб,леща,боб,леща докато се затрием съвсем.От вашите правила сега държавата не може да излезе от порочния гръг в който я вкарахте,айде замълчи вече ,стига си се правил на отворко.
6
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забрана за всякакви партии! Това е ключът към спасението на България. Защото партиец става всеки капуут, който не става за друго!
5
3
 
41
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Много им се иска ,Малка семейна партийка .взема си тлъсти субсидийки и се скатава за някоя далавера присъединява се отцепва се ,пазари се когато някой е на зор Това е в момента и това иска ПЪРВАНОВ ЗАЩОТО за повече няма топки
4
0
 
41
 
! Отговори
шут преди 8 години
Първанката се закахъри че няма да е в пърламента на следващи избори,еми тревожи се ние от тревоги намаляхме,разболяхме се и умираме като мухи.Сега и ти се поразтревожи малко да разбереш какво изпитваме ние простолюдието,обикновенните които нямаме амбиции за власт и трупане на чужди пари в панамски офшорки.
3
0
 
43
 
! Отговори
Врътка отверткова преди 8 години
Ами да няма нужда от толкова партии,вече се изгърбихме,лумбагото ме наболява да ви носим на гърба си.Лошо няма,2,3 партиики ще свършат за малка България огромна работа,с малко субсидии и повече работа.
2
0
 
39
 
! Отговори
иванчо преди 8 години
Какво лошо има да са само 3 партии в парламента?? даже и те са много. Д ас две и да приключим с цирковете
1
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Възраждане е имало през турското робство,при вас другари политици има заличаване и изчезване на нацията