Гласуване в чужбина? Може, стига да не падне кабинетът...

Манолова срещна Борисов с недоволните, да се готви Симеонов
Обновена: 5 май 2016 13:50 | 5 май 2016 13:20,
151
Гласуване в чужбина? Може, стига да не падне кабинетът...
Снимка: архив БТА

Съдбата на правителството се превърща във важен фактор в спора за гласуването на българите в чужбина. Това стана ясно след срещата между премиера Бойко Борисов и представители на сънародниците ни зад граница. Разговорите бяха проведени по инициатива на омбудсмана Мая Манолова.

По време на тях премиерът Бойко Борисов и шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов са дали съгласие да се преразгледат текстовете от Изборния кодекс, които ограничават гласуването в чужбина, но при условие, че Патриотичния фронт не постави ултиматуми, че ще свали правителството.

Това разказа Стефан Манов от обществения съвет на българите в чужбина, който бе един от участниците в срещата, съобщи "24 часа".

Още по темата

Борисов уверил българите в чужбина, че разбира аргументите им, съгласен е да се върне автоматичното откриване на секции зад граница, както и да се създаде избирателен район "Чужбина".

Гражданските организации обаче трябва да убедят Патриотичния фронт в правотата си. Заради това омбудсманът Мая Манолова им е организирала среща и с лидера на НФСБ Валери Симеонов този следобед. 

"Имаше пълно разбиране от страна на лидера на ГЕРБ, за това, че исканията на българите в чужбина са справедливи. Но тъй като решенията в парламента се случват в сложна коалиция поехме ангажимент да направим същата среща с г-н Валери Симеонов, като лидер на ПФ и ако се наложи колкото ще срещи трябва с други партии, които подкрепят този кабинет", каза след разговорите Манолова, цитирана от "Фокус".

Омбудсманът беше категорична, че правата на българите в чужлина са нарушени и техните искания са справедливи.

Манолова даде да се разбере, че обсъжда възможността тя да сезира Конституционния съд заради промените в Изборния кодекс.

"Решението дали да подам конституционна жалба ще го взема в една друга институция - на Омбудсмана, в която има сформиран конституционен съвет с именити юристи, професори по право", каза тя.

Преди това обаче Манолова иска да бъдат изчерпани всички други възможности за по-бързо и адекватно решение на проблема.

Според омбудсмана, ключът за благополучното разрешаване на казуса с българите, гласуващи зад граница, е във волята на партиите, които подкрепят правителството.

"Чисто правно технически и законодателно възможностите са две - да има президентстко вето, след което текстовете да бъдат поправени или да има законодателно предложение от партии на управляващото мнозинство за промени на текстовете, които ограничават правата на българите в чужбина", разясни тя. 

Мая Манолова допълни, че би било добре и другите партии да окажат подкрепа в парламента. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
2
 
6
 
! Отговори
ВсеТая преди 7 години
Не мога да разбера, ама какво ли да разбирам. Ние сме си просто племе където и да отидем. Единия живеел от 20 години в чуждестранно там работел па си купувал имоти тука и искал да гласува...Другия не знам си кво. Абе с каква наглост след като от толкова дълго време живете там, работи там, децата са ви там, живота ви е там, ще ми гласувате как Аз/Ние да живеем тук ?Я у лево...
94
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 7 години
До АнонименВинаги могат да вкарат в кодекса изискване за хора, които живеят примерно от минимум 5 години в чужбина да нямат право да гласуват. То е ясно какво са избрали и се интересуват от БГ-то само по избори. А дали не им е продиктувано???
93
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БългаринТук си прав. Защо някой отнякъде, пък имал и БГ паспорт, да ми определя решенията? На практика това означава, че други държави, използвайки наши гастарбайтери на техните територии, могат да ни влияят на решенията.При това за тази далавера плащаме ние, за да загубим суверенитета си.Не, че не купуват нашите политици и сега.Ноо изборите са друга работа.
92
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Защо да могат да гласуват и да ми определят живота? Те са избрали "Чужбина"! Хора, които не могат да говорят правилен български език ще ми налагат своята воля. Да дойдат да живеят тук, да работят, да плащат данъци и да си гледат децата тук и тогава да ми определят кой ще ни управлява. Големи патриоти!!!
91
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Тикоти що искаш да ми казваш какво да правя, като си се разкарал на родителката си?Можеш да дойдеш да ме фанеш за питоня! По желание, разбира се, но мисля, че имаш такова!Един като теб си кръсти сина "Обама", а жена му едно време се помазваше да пее руски песни, докато той й свиреше :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
90
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТикоТИКО също е = на анонимко. Ти да не си се кръстил на оная кола с двигателя от лодка :))))Та ти къде си? На някой бананов остров? Сигурно си много тачен, щото знаеш да пишеш?А вие избягахте (освен ако не се правиш на мигрант само), за да умнеете отдалече.
89
3
 
5
 
! Отговори
Тико преди 7 години
Щото тези в България ви докараха до най-бедната и нещастна държава в Европа анонимнико
88
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо хора, които не правят ХИЩО за България, трябва да определят съдбата ни?Тези от чужбина прокарват чужди интереси!
87
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой ще допусне да има такова гласуване!Нали всичките ни т.н. "политици" ще трябва вкупом да идат в затвора!
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТ.е. Ако е грамотен и плаща данъци - висока тежестАко е неграмотен и е на помощи - ниска тежестНе знам що се плашим от явния глас... Ако някой даде инфо за това, как си гласувал - 5 години затвор.
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да се въведе коефициент на тежест на гласа и гласуването да е явно! - ако е неграмотен, дето не знае за какво точно е лиХчето (бюлетината), К1=0.1- Грамотен до средно образование, К1=0,5- Със средно образование, К1=1- С висше образование, К1=3- С по-високо образование, К1=7Това се умножава по:- На помощи, К2=0,2- Без помощи, К2=1- Внасящ данъци, К=2ако е в БГ и е на помощи в БГ, К2=0,5- ако работи и внася данъци в БГ, К=1- Ако е с начално образование и е на помо-
84
3
 
16
 
! Отговори
Джими Лекето преди 7 години
Бойко , да ти опустее и властта и управлението!Много си вардиш *** бре!
83
5
 
10
 
! Отговори
Karpuzan преди 7 години
До решение Какк мислиш мога да гласувам аз който живея в Уинипег, Манитоба и разстоянието до най-близката секция в Отава е 17 часа с кола в едната посока - какви комунисти ви са в главите
82
2
 
20
 
! Отговори
Karpuzan преди 7 години
Боко си изми ръцете като Пилат Понтийски :(
81
3
 
20
 
! Отговори
нико преди 7 години
За това реват турците , които няма да могат да разнасят урните по махалите в Турция и "протестърите" на Прокопиев и Плевнелиев , това не са българите в чужбина , които ще си гласуват така както до сега !
80
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви българи в чужбина?Тези ли,които избягаха,за да живеят по-добре,сега плачат,че не могат да гласуват.Това са хора,обвързани с определени политически сили,а не милеещи за страната си невъзвращенци.
79
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 109Или се неук или пълен ***. Повтарям си коментара за да го разбереш
78
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИли си неук или пълен *** . Друго няма какво да добавя
77
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В името на властта са готови на всичко. С тази откровена наглост и жажда за власт този е ненадминат! А Симеонов го работи по схемата на Ердо с европейците. Тук въобще не става въпрос за някаква демокрация, някакъв патриотизъм, нито пък за някакви национални интереси. Народа да не се мотае в краката им, че пречи да си довършат грабежа!
76
3
 
11
 
! Отговори
Идеалист преди 7 години
Огледалото, огледалото....