Гласуване в чужбина? Може, стига да не падне кабинетът...

Манолова срещна Борисов с недоволните, да се готви Симеонов
Обновена: 5 май 2016 13:50 | 5 май 2016 13:20,
151
Гласуване в чужбина? Може, стига да не падне кабинетът...
Снимка: архив БТА

Съдбата на правителството се превърща във важен фактор в спора за гласуването на българите в чужбина. Това стана ясно след срещата между премиера Бойко Борисов и представители на сънародниците ни зад граница. Разговорите бяха проведени по инициатива на омбудсмана Мая Манолова.

По време на тях премиерът Бойко Борисов и шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов са дали съгласие да се преразгледат текстовете от Изборния кодекс, които ограничават гласуването в чужбина, но при условие, че Патриотичния фронт не постави ултиматуми, че ще свали правителството.

Това разказа Стефан Манов от обществения съвет на българите в чужбина, който бе един от участниците в срещата, съобщи "24 часа".

Още по темата

Борисов уверил българите в чужбина, че разбира аргументите им, съгласен е да се върне автоматичното откриване на секции зад граница, както и да се създаде избирателен район "Чужбина".

Гражданските организации обаче трябва да убедят Патриотичния фронт в правотата си. Заради това омбудсманът Мая Манолова им е организирала среща и с лидера на НФСБ Валери Симеонов този следобед. 

"Имаше пълно разбиране от страна на лидера на ГЕРБ, за това, че исканията на българите в чужбина са справедливи. Но тъй като решенията в парламента се случват в сложна коалиция поехме ангажимент да направим същата среща с г-н Валери Симеонов, като лидер на ПФ и ако се наложи колкото ще срещи трябва с други партии, които подкрепят този кабинет", каза след разговорите Манолова, цитирана от "Фокус".

Омбудсманът беше категорична, че правата на българите в чужлина са нарушени и техните искания са справедливи.

Манолова даде да се разбере, че обсъжда възможността тя да сезира Конституционния съд заради промените в Изборния кодекс.

"Решението дали да подам конституционна жалба ще го взема в една друга институция - на Омбудсмана, в която има сформиран конституционен съвет с именити юристи, професори по право", каза тя.

Преди това обаче Манолова иска да бъдат изчерпани всички други възможности за по-бързо и адекватно решение на проблема.

Според омбудсмана, ключът за благополучното разрешаване на казуса с българите, гласуващи зад граница, е във волята на партиите, които подкрепят правителството.

"Чисто правно технически и законодателно възможностите са две - да има президентстко вето, след което текстовете да бъдат поправени или да има законодателно предложение от партии на управляващото мнозинство за промени на текстовете, които ограничават правата на българите в чужбина", разясни тя. 

Мая Манолова допълни, че би било добре и другите партии да окажат подкрепа в парламента. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
22
 
! Отговори
Опааа преди 8 години
Айде моля, тоя театър сме го гледали! Ние не сме съгласни, ама видите ли те лошите от ПФ искат така, иначе свалят кабинета!Ами че на нас кабинет не ни трябва, нищо хубаво не сме видели от него! Айде като сте некадърни, омитайте се! А ПФ да не се перчат толкова, че при нови избори ще видят Парламент през крив макарон! Тарикати!
14
3
 
18
 
! Отговори
българина преди 8 години
Аз не име месо на българите в чужбина. Прав им път! А не знам тук да има арменски руски англиски или израелски секции! от големите българи в Ла уж 300000 души гласуват 6000! В Турция гласуват 100 000! Забрана извън ЕС!
13
8
 
16
 
! Отговори
7 преди 8 години
Не съм съгласен хора, които плащат данъци в чужди държави да имат право да гласуват на български избори. Да не говорим за *** в туркестан. Валери Симиеонов само му трупате точки
12
4
 
17
 
! Отговори
Пацо преди 8 години
Задава се нов Гинес рекорд. Два пъти взимат избори с мнозинство и двата пъти няма да устискат до края. :)
11
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички , които пишат по сайтовете много добре знаят , че в момента няма с кого да заменим Борисов, защото той е най опитния и можещ Премиер . Ще направим избори и пак ще е същото т.е. ГЕРБ ще има най много гласове , защото другите партии за нищо не стават , ама съвсем за нищо .
10
13
 
17
 
! Отговори
ас преди 8 години
Откъде на къде тия в чужбина ще гласуват ? Колко държави позволяват това да се случва ?
9
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За съжаление ми се струва, че от гласовете на българите зад граница и на тези, които сме останали на територията вече нищо не зависи. Демографски така стоят нещата и така ще бъде занапред, че изборните резултати ще се определят от гласовете на местните индиански племена /като тези в Раднево/. А то да е само Раднево...
8
5
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Така не се управлява.Колкото по- скоро нови избори ,толкова по-добре.Всичко до момента е на принципа "проба- грешка".То не бяха къмпингуване,пенсии,здравеопазване, сега забъркаха и изборните правилаНяма едно умно решение което поне за пример да се дава.
7
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ехааааа,Борисов направо си им казва да гласуват за него.Нагъл,по-нагъл,най-нагъл.
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 7: "И да падне кабинета, какво?!"Ще има избори и ще се промени всичко така, че ще си остане същото ! Капито ?
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма правителство , което може да угоди на всички . Сега ако падне това правителство какво ще стане , нищо но от сърце . Нови избори и почти същия резултат , а после .........
4
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И да падне кабинета, какво?! Защо Борисов си е въобразил, че без него ще дойде края на света?
3
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама каква среща с "патриота" В.С. когато той нарича сънародниците ни извън България *** !!!?
2
8
 
38
 
! Отговори
ХА ХА преди 8 години
ПФ са виновни ТИКВАТА няма нищо общо той е щастлив гласовете от Турция за Местан ще дойдат,как извъртя през протестна мрежа цялата работа.Тия протестъри се скъсаха да викат срещу Орешарски за един милиард заем,а ТИКВАТА взе 26 милиарда за една година а тях никакви ги няма.ЯВНО СА ПЛАТЕНА МРЕЖА НА ГЕРБ
1
8
 
41
 
! Отговори
BURZUM преди 8 години
Сега му е времето за падането на правителството вече се хванахме за зеленото....Тиквите вън...