Депутати vs. социалните институции – прогнила система

Патриотите искат единна социална институция в страната
19 май 2016 15:25,
2
Депутати vs. социалните институции – прогнила система
Снимка: Булфото

Системата на социалните институции е прогнила, а работата на социалните работници е фиктивна. Моделът предстои да бъде променен, за което се разработва законодателна концепция. 

Това обяви депутатката от Патриотичния фронт Султанка Петрова. Тя обясни, че е обсъдила промяната с премиера Бойко Борисов, разчита и на подкрепата на партньорите от управляващото мнозинство. 

Идеята, по която работи Петрова и екипът й, е всички социални институции в страната - Държавната агенция за закрила на детето, Агенция за социално подпомагане в частта им за децата, регионални дирекции за социално подпомагане - да се обединят в една. Новата структура трябва да бъде на подчинение на Министерски съвет. 

"Според нас трябва да има един-единствен орган, който да се занимава с проблемите на децата, семейството, възрастните хора и хората с увреждания", обясни Петрова. Така, според нея, когато един човек има някакъв проблем, той ще знае къде да отиде и къде да намери подкрепа за това, от което има нужда. 

"А не да го мотаят като топка от една институция на друга", каза депутатката. Според нея в момента социалните институции си противоречали една друга и никоя не изпълнявала своите задължения. 

Депутатката обясни и че липсва всякакъв контрол върху работата на социалните работници. "Един социален работник пише доклад, той отива в съда, но никой не контролира как е написан. Тези социални доклади се пишат в повечето случаи на коляно в бюрото в социалната служба. Не се посещава дома, не се посещава личния лекар, това е фиктивна работа", обясни още Петрова. 

"Трябва да се търсят професионално подготвени хора, не можем да ги хващаме от улицата и да ги вкарваме в социалната система", каза още депутатката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари