При избори днес: ГЕРБ - 25%, БСП - 12%, ДПС - 5%

"Галъп": Доверието в президента достига най-ниската си точка през май
29 май 2016 19:36, Анисия Иванова
295
При избори днес: ГЕРБ - 25%, БСП - 12%, ДПС - 5%
Снимка: архив Булфото

При евентуални парламентарни избори ГЕРБ може да разчита на 25,4% от гласовете на избирателите, следва я БСП с 12,4% и ДПС – 5,3%. Това сочи последното проучване на „Галъп” за електоралните нагласи.

В парламента имат шанс да влязат като минат 4-процентраната бариера Реформаторския блок – 4,8% и Патриотичния фронт  - 4,3%, показват резултатите от допитването.

Под бариерата остават АБВ и „Атака” с близо 3% потенциален електорат, 37% от запитаните заявяват, че не биха гласували.

За отбелязване е чувствителният дял готови да гласуват за Слави Трифонов - 3%. Хипотетична негова формация вече има реалистични изгледи да влезе в парламента, ако изборите са сега. В същото време обаче потенциалните гласове за Трифонов са най-много сред най-младите – група с по-нестабилно електорално поведение.

 

Идните месеци ще покажат от кои политически ниши идва подкрепата за Трифонов, но обикновено това са гласове извън твърдите електорати, предимно на хора, които не са гласували, или по-рядко гласуват, или пък са гласували за други формации, основаващи се на харизматичен лидер.

Запитването на "Галъп" е независимо и проведено в цялата страна чрез пряко интервю между 13 и 19 май. Периодът на изследването е скоро след конгреса на БСП, оттеглянето на подкрепата на АБВ за кабинета и предложението на ДСБ за издигане на Росен Плевнелиев. Времето на сондажа обаче не обхваща изявлението на Росен Плевнелиев, че няма да се кандидатира за нов мандат.

Последиците от всички тези събития тепърва ще оказват влияние върху общественото мнение, но по всичко личи, че засега в отношението към политически процес няма съществена динамика спрямо предишни месеци.

Въпросът накъде върви България месец след месец дава около 20% оптимистични оценки и очаквания и 60% песимистични. През май 22% отговарят „към по-добро“, а 59% - „към по-лошо“.

Доверието в президента през май пък достига най-ниската си точка от началото на мандата и остава на една от най-ниските си позиции в исторически план – с 23% доверие и 66% недоверие.

През месец май 25% имат доверие в правителството, а 64% заявяват недоверие. 16% оценяват положително парламента, а 75% - отрицателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още по темата: БСПГЕРБпроучванеГалъп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато БСП се навеждат със смъкнати *** на господарите си от Москва, България винаги ще живее в мизерияНека да ти напомня, че БСП не са на власт. БСП може да се навеждат със смъкнати *** и на арменския поп - това няма отношение към ситуацията в страната - БСП повече нямат думата. Проблемът е, че тиквето се мазни и раболепничи най-унизително пред неговите господари от американското посолство и е готов да продаде България ако те му наредят.
188
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименА как е ситуацията в еврпоатлантическата кочинка при тиквочката. На кое място е евроатлантическата кочинка по бедност? На кое място е евроатлантическата кочинка по темп на намаляване на населението?
187
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато БСП се навеждат със смъкнати *** на господарите си от Москва, България винаги ще живее в мизерия
186
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мачкай Бойче, щом комунизите реват, сичко е точно.
185
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сбърках....Атака влизала в коалиция с Патриотичният фронт. Моля за извинение.
184
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато ГЕРБ се навеждат със смъкнати *** на господарите си от Вашингтон, България винаги ще живее в мизерия.
183
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оооооооооооо, аман от нагласени проценти. Преди малко в интернет имаше новина, че Атака влиза в коалиция с реформаторите, тук други измишльотини ни предлагат. Стига МАНИПУЛАЦИИ И СТИГА ТОЗИ ГЕРБ!
182
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСега сме демокрация, Сидеров не може. Сидеров не иска да разбере основни положения в демокрацията. При демокрацията разпространението на наркотици се извършва демократично от полицията и който се намесва с него се занимават в съда и прокуратурата. Айде сега да полага обществено полезен труд, да се научи и да разбере, че в политикага за него вече няма връщане - така е при демокрацията.
181
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герб печели всички последни избори. Сега пак ще спечели.***, стига се хленчили.Отивайте в кочинката на хиповизното кремльовко жуженце.
180
0
 
2
 
! Отговори
ЗА 244..... преди 7 години
...."КОМУНИСТ".......АМА ОТ ЕС И НАТО....ХА,ХА,ХААААААААААААААА.....ТЕ , ТИЯ КОМУНИСТИ ГИ ОБИЧАМЕ НИЕ.......ОТ ЕС , И САЩ....!!!!!!!!!!!!!!!!
179
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я да ве питам, ако имаше лустрация в Бг, Бойко и плевнелиоглу дали щяха да са на власт? Това питам по-специално хербаджиите. Понеже много плюят по комунизма, да кажат ако обичат, за какви ора гласуват. Това цецки, цецовци, внучки на партизанк, даже не споменавам. Питам за ония двамцата само. Що е това плюене по комунизма, а баш за неговите кадри се гласува?! Като как стаа таа работа?? М?
178
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БЪЛГАРИН ОТ ПЕРНИКТиквата е комунист ....Хе хе хе .
177
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като ни управлявя шизофреник ,защо и Сидеров да не влезе в парбламента пак. В сравнение с поразиите на Сидеров ,който натвори против ,,европейските ценности ,,този *** от Банкя направи такива поразии че и след две поколения ще бъдем пълзешком пред Турция .Да не говорим за натресените ни с измама десетки милиарди заеми .Сигурно Оришарски ще е виновен за тях а не червеният шизофреник.
176
1
 
2
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
ЗНАЕМЕ НИЕ ----КОЙ , КАКЪВ Е........НЕ СМЕ ИЗРАСЛИ СЪС БИБЕРОН И ШИШЕ ВОДКА И СЕЛЬОДКА!
175
10
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН ОТ ПЕРНИК преди 7 години
ВИНАГИ ЗА ГЕРБ И ДОСТ!!!ВИНАГИ ---ПРОТИВ КОМУНИСТИТЕ!!!!
174
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БЪЛГАРИН ОТ ПЕРНИК Да ама *** си е комунист от 18 юни -1977 година . Най- младият !Едва дачакал да изкласи ,милият той . Мераклия за БКП.
173
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До гласоподавател А този шизофреник на снимката дето лъже и на сън ,дето се целува с Ердоган той ли пак да ни ,,в таз робска люлка люлее,,Този със ,,хистриноното личностно разтройство ,,паталогичният лъжльо ,егоцентрика ,самоизтъкващият се. Не е нужно човек да е специялист и да му види симтомите .
172
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ води страната към поредната национална катастрофа.подобно на ГърцияГодини ще ни трябва да изплатим дълговете на Баце и кражбите на компанията му.Само националистическо правителство ще ни върне в правилната посока.ГЕРБ са история, но още не го осъзнават.Хората са заробени от банките.Само днес има 3 самоубийства.ГЕРБ затри България.Има просперитет само за меринжеите от ГЕРБ и техните подмазвачи
171
4
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН ОТ ПЕРНИК преди 7 години
ВИНАГИ ЗА ГЕРБ И ДОСТ!!!ВИНАГИ ---ПРОТИВ КОМУНИСТИТЕ!!!!
170
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Поредната подготовка за фалшифицирането.Туркофила натресъл над 20 милиарда заеми , безсилен да се страви с престъпността и насилието ,заплюл гробовете на изкланите българи през робията и наложил ,,владичество и съжителсво ,,посегнал на ,,История словеноболгарская ,на Ботев ,Вазов е ненавиждан и пс.уван от над 8о % от народа се гласи за фалшификации отсега ,подготвя почвата .Разбира се със скромното мълчание на всичко останали излезли от БКП.... ГЕРБ- БСП- РБ - ПФ- ДПС...