Царят пита: Защо си мислим, че ние сме центъра на света?

Първо трябвало да се поогледаме, а после да се самобичуваме
Обновена: 30 май 2016 10:52 | 30 май 2016 10:52, Камелия Цветанова
180
Царят пита: Защо си мислим, че ние сме центъра на света?
Снимка: Булфото, архив

Защо мислим, че ние сме центъра на света, че само у нас е така, но светът е толкова пъстър, нека малко да се поогледаме и после да се самобичуваме. За това призова бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Още по темата

Според него българите, когато говорим помежду си, винаги се изкарваме най-нещастните и най-жалките, но пък "пази Боже чужденец да ни критикува - тогава сме най-великите".

Сакскобургготски призна, че е разбрал, че е наследник на трона, в момента, в който адютантът се е обърнал към него, както се е обръщал към цар Борис Трети.

"Баща ми си отиде в най-критичния момент за България, но че се е ползвал с любов и симпатии сред хората няма съмнение, фактът, че толкова години се говори за него, не е свързано само с пропаганда и емоции", каза той.

Бившият премиер коментира пред bTV, че наистина все още не е напълно сигурен, че цар Борис Трети си е отишъл от естествена смърт, но пък не може да говори и за насилствена, защото няма доказателства за това.

"За това трябва да има доказателства, защото иначе да се създават митове и интриги, което е безсмислено", настоя той.

Сакскобургготски си спомни, че когато е бил дете баща му се е движел анонимно, без охрана, но пък никога не е отивал някъде и не се връщал оттам по един и същ маршрут като предпазна мярка, защото е преживял няколко атентата. 

"Баща ми идваше рядко, ние си лягахме преди той да се върне от София. Вече ми е смътно и ми е трудно да намеря точно един момент на радост. Майка ми обожаваше баща ми и всичко българско и ни възпита по много специален начин, в една безкрайна любов към България, а тя беше чужденка. При религиозното ни възпитание, тя беше католичка, но толкова държеше да спазваме православието, че на моменти дори беше комично, а като пораснахме й се подигравахме, че е била един стълб на православието в запада", разказа спомените си той.

"Майка ми имаше страхотно самообладание и винаги се опитваше да не разберем и да не почувстваме нищо, но  усещахме, колкото и да бяхме малки и наивни, нещата които се развиваха около нас, а в деня след екзекуциите, на 7-годишно дете да му кажеш, че всички хора, които са били около него, са били разстреляни, това не може да се забрави", продължи Сакскобургготски.

Въпреки това той увери, че колкото и трудни да са били за него тези времена, е простил, защото това му било принцип.

"Не забравям, но какво печеля, ако не простя, остава един горчив привкус, който не води до нищо позитивно", призна Царят.

Заради ангажиментите си в България Симеон Сакскобургготски толкова рядко се виждал с внуците си, че те го наричали: "Дядото от България".

"Със жена ми се понасяме вече 54 години и то не е лошо като рекорд, почти политически е некоректно - съвети на внуците не давам, защото вече ме намират толкова стар и старомоден, че един ме попита: "По твое време имаше ли автомобили?", сподели още бившият премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
7
 
11
 
! Отговори
234234 преди 7 години
Симеончо, крадец, върни на държавата 4000 декара гора.
56
4
 
14
 
! Отговори
Канас Юбиги преди 7 години
Царя се изложи, като се бори за царските имотити, но не и за короната си, на която тия имоти принадлежат и са принадлежали. Тоест ,,...дайте ми царските имоти, пък царството не ме интересува, то може да върви по дяволите..,,. Не пое отговорността, не застана зад монархическия си дълг, да възстанови конституционната монархия в България, дори не се и опита. Жалка работа.
55
12
 
5
 
! Отговори
Ройс преди 7 години
ЦАРЯ ПРЕЗИДЕНТ! НОВ СВЕТОВЕН РЕД! ЧИП НА ВСИЧКИ MAЙMУHИ. БЪЛГАРОФИЛИТЕ В ПРЯКО, БЕЗРОПОТНО ПОДЧИНЕНИЕ НА ПРОСВЕТЛЕНАТА ДИНАСТИЯ САКС КОБУРГИ!
54
4
 
15
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Баща ти е бил уважаван, за разлика от теб "Твое Царско Височество". Ти дори и сносен български език не успя да научиш. Дойде като параван на комунистите, излъга възрастните хора в България, възползвайки се от наивитета им, краде и се бори за гори като лъв, и днес имаш наглостта да "съветваш" българина? От къде тази арогантност, не разбирам. По добре, обясни на внуците си от къде им е благосъстоянието "български дядо". И много поздрави на още по алчната ти сестра.
53
1
 
13
 
! Отговори
Дебел депутат преди 7 години
Бьлгарина трябва да се гордее че има честта да издьржа 240 депутата
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този пък защо си мисли, че някой се интересува от него. Дойде, налапа се, да си ходи в Испания.
51
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ревеш за екзекуциите, пък инаше направи коалиция с БСП и ДПС. Браво бе 'убавец! И какво направи? За 800 дни оправи вековните гори по Рила, адвокатът ти сече, а ти ни лук ял ни лук мирисал. Водиш се цар, но народът ти гласува доверие и ти го предаде. Сега си обикновен крадец от прехода, като теб - стотици. Опетни си името и това на царската институция. Да не говорим, че българска кръв в теб не тече а и ти самият ненавиждаш българите!
50
7
 
4
 
! Отговори
Ройс преди 7 години
ЦАРЯ ПРЕЗИДЕНТ! НОВ СВЕТОВЕН РЕД! ЧИП НА ВСИЧКИ MAЙMУHИ. БЪЛГАРОФИЛИТЕ В ПРЯКО, БЕЗРОПОТНО ПОДЧИНЕНИЕ НА ПРОСВЕТЛЕНАТА ДИНАСТИЯ САКС КОБУРГИ!
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Царят без царство цар ли е?
48
2
 
9
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
запишете го тоя на един сериозен курс по изучаване на български език, че всеки път не мога да схвана обърканите му думи и изречения. или поне да си наеме лингвист да му преглежда речите преди да се изпърди на някое интервю.
47
1
 
6
 
! Отговори
Истината преди 7 години
До Анонимендо 46 От 1947г не е цар,след легитимен(макар и оспорван) референдум!Ако иска да е пак цар,то нека събере необходимия брой подписи за нов референдум!Като гледам колко е популярен-бая трудно ще стане...Иначе за възпитанието и културата е вярно-дедо Мони е най-възпитания и културен политик-мошеник който сме имали.
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Защо мислим, че ние сме центъра на света, че само у нас е така, но светът е толкова пъстър, нека малко да се поогледаме и после да се самобичуваме."И аз трябва да се почувствам по-добре от това, че някой е по-зле ли? Или че е на същия хал? Народът много добре го е казал- гледай си в собствената паница, не надничай в чуждата. Това важи както за нас, така и за чужденците.
45
3
 
6
 
! Отговори
65 преди 7 години
Този на какво е цар, и кой го интересува неговото мнение. Сигурно е днес.
44
12
 
6
 
! Отговори
Румен Великов преди 7 години
Само продажната робска българска душица не разбира, че Българският ни ЦАР е живата историческа връзка с миналото и бъдещето - на Великата ни Ханско Царска История на БЪЛГАРИЯ.
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че БСП го извадиха от нафталина тоя та да изгонят крадливото драгалевско жипси.Но да не се прави на умен щото НЕ е.След 2 поколения никой няма да го помни.
42
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Царят пита: Защо си мислим, че ние сме центъра на света?"Другарю цар, правилният въпрос е защо вие искате да поставите Русия в центъра на света?
41
3
 
11
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Симеон-Хасан* вече бе оценен от хората и историята като негоден.Колкото и благи клишета да реди-все тая...Впрочем,тука я няма фразата:"Защо броим три български държави,а не царства?".Да му напомним,че "царство"(монархия) е само форма на управление,а държавата е друго,по-важно нещо!Цар може да стане всеки *** по някаква случайност(като Фердинанд),но държава не се създава случайно! *шегичка,внукът е кръстен така
40
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този е глупав но в сравнение с редовите бълга*раци си е направо гений.Независимо дали гледам бълга*раците от чужбина или от Бг не ми стават по-малко *** от това което са.И който иска да му се кланя на този като на цар но аз царе нямам особено пък такива които са пристрастени към хазарта и с посредствени умствени възможности.
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Пръчки селски,човека ви казва да не се самобучувате защото има и по зле""Гражданино", това че има по-зле от нас не трябва да ни успокоява, а ако спрем да се самобичуваме това ще означава, че сме се примирили със сегашното положение. Винаги може и по-добре от сегашното положение.
38
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и да не ви се иска, или да не ви харесва, той е наш цар. И ще остане в историята като такъв. А вие, критиците, няма да оставите следа в историята. З дни след като ви няма, никой няма да си спомня за вас. Той е човек с авторитет, възпитан, тактичен и цял живот е възпитаван за ръководител. Какво разбира българина от тия добродетели. Груб, недодялан и злобар.И такъв ще си остане.