Политици, "мирно" пред учителите! Образованието - приоритет!

Бъдещето не идвало по тръби за газ, а е в просветата и таланта
186
Политици, "мирно" пред учителите! Образованието - приоритет!
Снимка: БТА, архив

Възраждането на българското образование трябва да бъде национален приоритет – дългосрочен, надпартиен и стратегически. Това каза президентът Росен Плевнелиев, по време на откриването на Националния учителски събор в зала "Арена Армеец“, в който участват над 12 хиляди преподаватели.

"Това, което политиците трябва да направят е да застанат "мирно", да ви погледнат и да ви чуят“, заяви той.

Според него съдбите на милионите българи зависи от учителите.
 
"Вие сте представители на най-важната професионална общност, вие сте хората, които в най-голяма степен определят бъдещето на България.  Убеден съм, че вие сте благословени със своята професия“, заяви Плевнелиев.

Президентът отбеляза, че българското образование в момента се намира в преломен момент на чакани от години реформи, които да решат натрупаните проблеми.

Според него най-добрата инвестиция за една страна е образованието на младите.

"В центъра са децата, бъдещето на България, а реформата е невъзможна без вас – учителите. Отговорността е огромна на всички. Такова трябва да е и призванието на вашия труд, трябва да нарастват отговорностите, но и авторитета, на учителите както и възнагражденията им“, заяви още Плевнелиев.

Бъдещето не идва по тръби за газ и петрол, то е в иновациите, в таланта, в просветата и образованието, смята държавният глава.

Той припомни, че от първия ден на мандата му на "Дондуков" 2 образованието е основен приоритет на президентската институция.

"В нея бяха провеждани, съвети посветени на образователната реформа, на новите механизми за финансирането на образованието. Налагаме нови европейски критерии, налагаме хоризонти пред българското образование и аз съм сигурен, че резултатите ще дойдат“, коментира Плевнелиев.

"Всички заедно търсим така необходимата връзка между бизнес и образование, с усилията на три министерства стартирахме нови проекти за професионално образование и обучение“, посочи държавният глава

Според него всички политици заедно с учителите трябва заедно да носят отговорност за образованието.

"Ние искаме заедно с вас да изковем бъдещето на България“, коментира Плевнелиев.

Той допълни, че в трудните времена именно българските учители са тези, които ще се нагърбят с ролята на духовни водачи на българския народ.

"Нека да продължим да следваме светлия пример на българските възрожденци – „Чрез просвета за България“, да не скъпим средства и време за тези най-важни за българската държава институции – училищата. Нека да помним и нека да се знае, че българските общества трябва да бъдат съвременни, достъпни, любими за децата на България“, заяви държавният глава.

"Нека възпитаваме децата си като модерни патриоти, като просветени, а не крайни националисти. Нека те да стъпят здраво на любовта към родината и изконната толерантност на българите“, призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ako помоля господин Путин да ми го лaпне, нали няма да има нищо против?
59
0
 
4
 
! Отговори
един Българин преди 7 години
До 21 векСпоред мен си много прав. Само че някои от тези неща отсъстват в България. Особенно това учителите да участват активно в изготвянето на учебници (учебни помагала както си го написал). По-скоро историята ни е пренаписана от псевдо-историци.
58
1
 
6
 
! Отговори
21 век преди 7 години
В съвременното образование са важни следните неща:1. Интерактивност - участие на обучаващите се в процеса на обучение.2. Работа в екип - ученето поединичино ни прави нация, която трудно после работи в екип.3. Обратна връзка между учител и ученик - не оценките са важни, а комуникацията между учителя и ученика и възможността тя да е динамична и да създава желание за знания. 4. Възможност на учителите да участват пряко в изработването на учебните помагала и подобряване на учебния процес.
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Бъдещето не идвало по тръби за газ, а е в просветата и таланта"Роска, кажи нещо за Германия.
56
15
 
3
 
! Отговори
демократ преди 7 години
Гоолямо браво на Президента.
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В държавата на вечните риформи, всички да слушат Големите началници,защото ако не слушат няма да има нови заеми.
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как ще застанат мирно, когато възнагражденията им са десетина пъти по-големи. Учителската заплата трябва да бъде равна на депутатската.
53
0
 
12
 
! Отговори
голата истина преди 7 години
Приоритет за властта винаги е било краденето от бюджета и еврофондовете,може би и НСО!Другото са приказки и лакърдии за лапнишарани!
52
1
 
11
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Вместо да говори алабализми да вдигнат заплатите на учителите на нивото от 1880 - 1912г. а именно 300 лв (златни) за гимназиален учител. Това прави около 2700лв. сегашни.
51
0
 
1
 
! Отговори
Дани преди 7 години
Аааа,Роска ,с моето уважение като Президент не знаеш колко хиляди учители си докарват доп.парички от чужди езици-необезпокоявани от НАП!!! Напр.5 ЕГ Вн-г-жа Енгл или Славова :че то Директорката Германова си затваря очите и няма ли интерес както се говори,какво да коментираме повече .Не знаеш ли???
50
1
 
7
 
! Отговори
пожарникар преди 7 години
И пред корумпираните и некадърните ли да седим мирно? Каква е тази пионерска лексика? Важни са също полицаите, лекарите, депутатите и т.н., но това не означава, че са имунизирани от към критики. Образованието е важно, продукта, който предлагат държавните храненици е лош. И ко прайм? Подмазваме им се предизборно.
49
0
 
1
 
! Отговори
до 60 преди 7 години
И Моисей.
48
2
 
5
 
! Отговори
майор Гунди преди 7 години
Българските учители са на второ място в света !!! На първо са РУСКИТЕ !!!
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ква изконна толерантност, бе, Роска!? Толерантността е взаимна ценност. Мога и ще съм толерантен с тези, които са толерантни с нас! Малко чест и достойнство, стига с тази либерална самоубийствена демагогия!
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Амчък суратлии сте всички да ви го таковам из от задя де ....
45
0
 
7
 
! Отговори
НИЕ преди 7 години
На такова слово народът му казва "попско" т. е. без никакъв ефект!
44
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Роската изглежда като ученик на който с кеф бих му одарил няколко шамара зад врата.
43
0
 
2
 
! Отговори
до 56 преди 7 години
В главата на "недо..оценени лелки"
42
0
 
4
 
! Отговори
до 54 преди 7 години
Къде се случват тези спиритически сеанси?
41
1
 
10
 
! Отговори
до 777 преди 7 години
Как да са свободни и разкрепостени като са притиснати в ъгъла от вси страни-министерство, родители ,ученици," защитни"организации...На какво учим децата-на нищо!Нито знания, нито умения за живота и професия.Така става като мама и тате отглеждат глезли и лигльовци!