Спорим за гей парада, а национална кауза?

Докато обществото гледа назад, държавата не може да тръгне напред
21 юни 2016 15:07,
253
Спорим за гей парада, а национална кауза?
Снимка: Булфото

Докато обществото гледа назад, икономиката и държавата ни не могат да тръгнат напред. 25 години спорим по едни и същи теми, които не могат да доведат до реално отражение в бъдещето ни. Правителствата водят политика на нулева приемственост, а без определяне на национална кауза няма как да продължим развитието си. Усеща се тежка липса на важен дебат, която се замаскира и замества от дребни махленски караници.

Обществото ни през последните години е в постоянни спорове. На моменти те преминават в такава крайност, че се стига до тежко разделение.

Русофили-русофоби вече години наред се сблъскват с позициите си. Хора гръмко обясняват, че трябва да се борим за евроатлантическата си ориентация. От другата страна им отговарят за близките ни исторически връзки с Москва. Сами по себе си и двете твърдения са напълно безспорни.

Евроатлантическата ориентация на България е факт, ние сме членове на Евросъюза и НАТО, отдавна сме направили този исторически избор и той по никакъв начин не е заплашен. Не съм чула някой сериозно да поставя темата за излизането ни от Алианса. Близките ни връзки с Русия също са факт и истеричното говорене как от наша територия ще се поведе война с Москва е меко казано смешна. Справка – скандалът с флотилията в Черно море.

Три седмици нищим гей парада, както се разделяме на евроатлантици и патриоти, а "дългите ръце" на Москва и Вашингтон някак се намесват и тук. В студията и по кръчмите хора тропат по масите и си крещят един на друг "толерасти" и "хомофоби". Грозна гледка.

Ако случайно няма удобна дъвка, то намесваме темата за прочита на комунизма и веднага почваме да истеризираме: Трябва ли да има лустрация? Интересен дебат, ама закъснял с едни има няма 25 години. И пак гледаме в миналото и забравяме бъдещето. А това е страшно.

Ние сме държава, която няма национална цел. Няма идея, която да обединява нацията и да бъде следвана от всички правителства до изпълняването й. Затъваме в дребни политически боричкания, без да осъзнаваме, че без обща цел, за която да се работи години наред, ставаме безперспективни като нация.

Спешно трябва да започне дебат – истински, а не махленска свада, в който да се набележат приоритети пред страната. Общественици, политици и дейци трябва да излязат от дребнавите си заяждания и да коментират национална доктрина. И нямам предвид нещо подобно на "България 2020", защото трябва да решим как ще се развиваме в следващите години.

Какви ще бъдем – дали ще продължим в посока развитие като аутсорсинг дестинация и ако да – какви стъпки ще предприемем, за да разширим позициите си. Туризмът ли ще бъде основният ни отрасъл – ако да – как? Ако не – към реиндустриализация ли ще вървим и най-важното - как? Какво правим с все по-загиващото ни земеделие? Едни от най-бързо развиващите се икономики работят с хоризонти от десетки години.

Преди половин година бях в Китай. Там обмислят как да възстановят Пътя на коприната. Той минава през не една размирна територия. Когато им изтъкнеш това, китайците казват: Нищо, сега ще строим на териториите, на които е възможно, а когато размириците спрат, ще започнем и там. И да – те знаят, че това може да отнеме десетки години. Просто имат формулирана цел и вървят към нея.

Пък ние нека си сипем по една ракия и да се скараме за развитието на художествената гимнастика и психологическия стрес върху момичетата. Много ползотворно. Със сигурност така ще се роди следващата национална кауза...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
5
 
! Отговори
До яна преди 7 години
Вие сте просто една лъжкиня. България е окупирана държава която прави неща които са против държавните и интереси заради господарите си от САЩ и ЗЕ. България можеше да има АЕЦ белене ,но за сметка на това се налбантска с ВЕИта на западни инвеститори за които плащаме милиарди Вместо да построим през на с ЮП и да контролираме газта на цяла ЮЕ ние спряхме проекта и загубихме милиардиСАЩ имат бази в БГ нито плащат за тях нито нищо . Пак зарди тяхно изнудване опростихме дългове на ИРАК за 4 милиа
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"При положение, че през последните 150 години дважди сме завладявани, окупирани и икономически съсипвани от руската империя,"Кой бомбардира столицата на България и изби някоколко хиляди цивилни българи жени и деца? А в днешни дни издигнаха паметник на пилотие убийци в София!
57
2
 
0
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
91 искаш да живееш още по мизерно така ли
56
2
 
0
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
86 сано дето фалира на три пъти твоето НРБ та плащаме и до днес
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС вече се разпадна, НАТО никой не го еуава за слива в статията ни птизовават да се обединим зад ЕС и НАТО! А защо не зад Евразийския съюз. 70% от българите са русофили и искат добри отношения с Русия. България е в Европа, но след като в ЕС живеем мизерно, защо да не се търсят други алтернативи.
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление руската империалистическа пропаганда е ефективна. При положение, че през последните 150 години дважди сме завладявани, окупирани и икономически съсипвани от руската империя, повечето "българи" дуднат мантрата, че сме "освобождавани ?!? Младежи, раждани след 1989 г. убедено спорят, че при Т.Живков сме живели честито ?!? В резултат сме най- русофилската и съответно, естествено най-бедната страна в ЕС.
53
1
 
0
 
! Отговори
българин преди 7 години
УточнениеВ коментар 83 написах "русофил.истици".
52
2
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
български патриоти националисти с руско самосъзнание - https://scon tent-mad1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13240734_1109947982397315_1725714056327772917_n.jpg?oh=93056116163e18aa74370fbbc4818dbe&oe=57DC C0DF
51
3
 
5
 
! Отговори
М да преди 7 години
какви руски капиталисти : ЧЕЗ ли са Руски ЕВН ли са Руски. ТЕЦ Гълъбово ли е Руски. Олигарсите Иво Прокопиев, Т.И>М, Огнян Донев итн. на хранилка към американското послство и те ли са Руснаци. Руснаци ли добиват рудата ни на безценица а ? Всичките ни политици се назначават от САЩ Когато Бг беше в сферата на Русия имахме евтини ресурси пазари и щастливо население с изключение на едни 2-3 % болни седераси
50
3
 
0
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
78 Ти защо не гласуваш . Някой да те спрял. КаВаш няма за кого ми като няма издигни ти или събери сънишленижи които теб да издигнат
49
1
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
български патриоти - https://s content-mad1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13254448_1109947979063982_1606207207741842553_n.jpg?oh=df4b87116581058f58f7f1502cd4cbb5&oe=57C38 285
48
5
 
1
 
! Отговори
българин преди 7 години
До яна 73Много точно казано ! За умствено болните *** дори обикновените българи, които ни интересува най-вече собствената ни страна, сме "русофоби" - само защото не пискаме ежедневно и възторжено заедно с тях "Слава на Русия" !
47
0
 
7
 
! Отговори
Майната им на преди 7 години
... ЕС и НАТО. Никога не сме ги избирали. Истина е обаче, че всички вярваха, че животът ще стане по добър с ЕС и НАТО. Уви, реалността се оказа много, много горчива...
46
0
 
3
 
! Отговори
До _ (55) преди 7 години
Не искам да те затормозявам, но все пак кинтите за тия "Чудовищни" инвестиции откъде мислиш да дойдат?От политиците - на тях не им пука за тебе, мене и още към 6.5 млн като нас, освен около избори.От властниците - тяхната мечта е да изчезне народа, но да остане бюджета (плагиатствам!);От внезапно забогателите нашенци покрай несвършващия вече 27 години преход - ще пречакаш, докато се зароди каквато и да е помисъл за околните и бъдещето на нацията.Е, аз се изчерпах - твой ред е!
45
0
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
За да гледат напред младите трябва да имат реална преценка за настоящето сравнена с миналото.
44
2
 
3
 
! Отговори
До 70 преди 7 години
Тези глупости можете да ги пишете на гей сбирките на кръжока "млад ***" организирани от Иво Прокопиев и "Америка за България"Управляващите в БГ са избрани с по малко от 20% от гласовете на хората и нарда никга не питан иска ли да влиза в НАТО или не НАТО Е АМЕРИКАНСКА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ ОКУПИРАЛА БЪЛГАРИЯ
43
3
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Профилна снимка на големия български патриот и националист у фейса - камуфлаж, кубинаж, слънчев цайс, таке/кепе със съветски символ, георгиевска лентичка, нашивки българско и руско знаме на двете ръце, боксова бойна стойка.
42
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът на България е, че икономиката се владее от руски капиталисти. България трябва да се изчисти от руските капиталисти, руския капитализъм е олигархически капитализъм. Българската икономика трбябва да премине в ръцете на запатните капиталисти, защото западният капитализъм е хуманен капитализъм. Западният капиталист не се стреми към печалби, ами се стреми хората да живеят по добре, затова живеят добре на запад.
41
0
 
1
 
! Отговори
Тимката преди 7 години
До Eдин българинА да сте чувал за държавата Исландия или Аржентина?
40
2
 
3
 
! Отговори
Вярно е преди 7 години
До Анонимен 27Абсолютно си прав, само че техният процент е много по-голям. При това в Русия също е капитализъм, но "червен", който е много по-лош от западния, понеже е базиран на личностни, както и на бивши и настоящи партийни връзки. Наште обаче са заслепени и само знаят да викат "Слава!" без да мислят. Това са хора без национално самочувствие и идентичност като българи - за тях най-важна е Русия ! Това не е приятелство, a просто чуждопоклонничество и дори национално предателство !