Спорим за гей парада, а национална кауза?

Докато обществото гледа назад, държавата не може да тръгне напред
21 юни 2016 15:07,
253
Спорим за гей парада, а национална кауза?
Снимка: Булфото

Докато обществото гледа назад, икономиката и държавата ни не могат да тръгнат напред. 25 години спорим по едни и същи теми, които не могат да доведат до реално отражение в бъдещето ни. Правителствата водят политика на нулева приемственост, а без определяне на национална кауза няма как да продължим развитието си. Усеща се тежка липса на важен дебат, която се замаскира и замества от дребни махленски караници.

Обществото ни през последните години е в постоянни спорове. На моменти те преминават в такава крайност, че се стига до тежко разделение.

Русофили-русофоби вече години наред се сблъскват с позициите си. Хора гръмко обясняват, че трябва да се борим за евроатлантическата си ориентация. От другата страна им отговарят за близките ни исторически връзки с Москва. Сами по себе си и двете твърдения са напълно безспорни.

Евроатлантическата ориентация на България е факт, ние сме членове на Евросъюза и НАТО, отдавна сме направили този исторически избор и той по никакъв начин не е заплашен. Не съм чула някой сериозно да поставя темата за излизането ни от Алианса. Близките ни връзки с Русия също са факт и истеричното говорене как от наша територия ще се поведе война с Москва е меко казано смешна. Справка – скандалът с флотилията в Черно море.

Три седмици нищим гей парада, както се разделяме на евроатлантици и патриоти, а "дългите ръце" на Москва и Вашингтон някак се намесват и тук. В студията и по кръчмите хора тропат по масите и си крещят един на друг "толерасти" и "хомофоби". Грозна гледка.

Ако случайно няма удобна дъвка, то намесваме темата за прочита на комунизма и веднага почваме да истеризираме: Трябва ли да има лустрация? Интересен дебат, ама закъснял с едни има няма 25 години. И пак гледаме в миналото и забравяме бъдещето. А това е страшно.

Ние сме държава, която няма национална цел. Няма идея, която да обединява нацията и да бъде следвана от всички правителства до изпълняването й. Затъваме в дребни политически боричкания, без да осъзнаваме, че без обща цел, за която да се работи години наред, ставаме безперспективни като нация.

Спешно трябва да започне дебат – истински, а не махленска свада, в който да се набележат приоритети пред страната. Общественици, политици и дейци трябва да излязат от дребнавите си заяждания и да коментират национална доктрина. И нямам предвид нещо подобно на "България 2020", защото трябва да решим как ще се развиваме в следващите години.

Какви ще бъдем – дали ще продължим в посока развитие като аутсорсинг дестинация и ако да – какви стъпки ще предприемем, за да разширим позициите си. Туризмът ли ще бъде основният ни отрасъл – ако да – как? Ако не – към реиндустриализация ли ще вървим и най-важното - как? Какво правим с все по-загиващото ни земеделие? Едни от най-бързо развиващите се икономики работят с хоризонти от десетки години.

Преди половин година бях в Китай. Там обмислят как да възстановят Пътя на коприната. Той минава през не една размирна територия. Когато им изтъкнеш това, китайците казват: Нищо, сега ще строим на териториите, на които е възможно, а когато размириците спрат, ще започнем и там. И да – те знаят, че това може да отнеме десетки години. Просто имат формулирана цел и вървят към нея.

Пък ние нека си сипем по една ракия и да се скараме за развитието на художествената гимнастика и психологическия стрес върху момичетата. Много ползотворно. Със сигурност така ще се роди следващата национална кауза...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
3
 
! Отговори
Провинциалист преди 7 години
До ШопКоя война е загубила Русия не разбрах - с Наполеон или с Хитлер? И друг въпрос - кога Русия е губила война? И трети въпрос - на колко си годинки ? че нещо или не можеш да четеш още, или да мислиш ....
78
2
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
129 Знам че на вас невежеството ви е пословично. Последният фалит от 1990 го плащаме и до днес като по гошямата част от публичния външен дълг е от тогава просто се рефинансира през годините с нови заеми коитоплащат стария но създават нов на бегово място с по принцип по добри условия
77
0
 
5
 
! Отговори
До 127 преди 7 години
Как си патил с евтини ресурси с осигурени пазари. С развититто на IT индустрията на селското стопанство . С армията ни със самолетите ни.ДАЙ ЕДНА ОБЩЕСТВЕНА СИСТЕМА КОЯТО В МОМЕНТА Е ПО-ДОБРЕ ОТ ПРЕДИ 25 ГОДИНИ.Образование, здравеопазване,армия, спорт,съд,(полиция),милиция ДАЙ ЕДНА ДА ВИДИМ Ако мнозинството от хората и Държавата бяха по-добре от преди 25 г дали някой щеше да си спомня за тогава а ?
76
0
 
3
 
! Отговори
До 125 преди 7 години
Какви три фалита Имало ли е човек да усети някакъв фалит по заплатата си по това че бил уволнен от работа. Че не могъл да си плаща тока парното. Да е ровил в кофите а ?ИМАЛО ЛИ Е НЕ Е ИМАЛО. ФАЛИТИТЕ СИ ГИ НАВРЕТЕ В ТАМ КЪДЕТО ГО ПРАВИТЕ НА ГЕЙ СБИРКИТЕ СИ.Същтата смешка е и с залтото което било изпратено в СССР и уж имало официални документи които никой не е виждал :)
75
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 94Ти си баш-***. Когато на комуниста му кажеш, че *** му е оцветен в кафяво и мирише кофти,вместо да се засрами, да се изкъпе и преоблече, той ти отвръща - А, защо в Америка бият тъмнокожите ?!Иначе казано наличието на английски, американски, френски или друг империализъм не минимизират пагубното влиятие на руския върху България.След османците, българите най сме си патили от руснаците. ФАКТ !!!
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Помним ниеНароден съд е имало в България и са избити няколко хиляди човека 5000-6000.Народния съд е бил по искане на Англия и САЩ. Във Франция също е имало там са избити около 6 хил. В България не са били толкова - били са около няколко стотини осъдени и екзекутирани колаборационисти на нацистите.
73
3
 
2
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
До HELLAS ARMED FORCESТрай бе, на вас Меркел и Шойбле ви закриха държавата.Бутафорна държава сте, също като нас.
72
2
 
1
 
! Отговори
What if... преди 7 години
Поздравления за Мария Папазова. Страхотна статия. Много истинска и вярна. Доказателство за това са стотината коментари до момента. Същата махленска дискусия, просто е преместена в нет-а. Докато сме разединени,винаги ще бъдем слаби. И да - нямаме национална идея. Членството в ЕС и НАТО не успя да замести Националния идеал за Обединение, ръководил обществото от Освобождението до ВСВ. Едва, когато спрем да се делим на фили и фоби, ще открием нов национален идеал и ще просперираме.
71
7
 
1
 
! Отговори
HELLAS ARMED FORCES преди 7 години
ВРЕМЕ Е ГРЪЦКАТА АРМИЯ ДА ВЛЕЗЕ В СОФИА , И ДА ОСВОБОДИ СОФИА ОТ СКЛАВАНО-БАЛГАРОС.СЕВЕРНА ТРАКИА ЩЕ БЪДЕ ОСВОБОДЕНА ОТ ФАЛЛАНГИТЕ НА ПАН-МАКЕДОНСКИЯ ГЕНЩАБ В СОЛУН.ТРАКИА ИНЕ ЕЛЛАС КАИ ЕЛЛИНИСТИКОН.
70
2
 
5
 
! Отговори
Помним ние преди 7 години
Народен съд е имало в България и са избити няколко хиляди човека 5000-6000. Такива неща е имало И в Франция избити над 50 000 И В ОЩЕ МНОГО ДРУГИ ДЪРЖАВИ човека.Всички хора които са убивали деца изнасилвали и убивали жени са били на НАРОДЕН СЪД. Ако българия е била толкова зал по времето на комунизма можете ли да ми обясните следното.95% обаразовани срещу под 70% сега , 9милион под 7 сега, Индекс на човешко развитие малко под 30 сега около 60
69
0
 
6
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
България е като ***, която се прави, че всичко и е много приятно. Затворени сме в една хотелска стая, идват клиентите и се усмихваме.Ако клиента не е доволен - бой от нашата мутра покровител САЩ.Сега трябвало да се замисли тази бяла робиня и за дългосрочните си цели. Мда много задълбочено, почти интелигентно. Каква дългосрочна цел, госпожо? Та ние не може един национален проект да направим без разрешение - Белене, Южен Поток??? Нелепо, а Китай е суверен
68
5
 
3
 
! Отговори
Вечна слава! преди 7 години
България си има национална кауза и това е благодарение на славните американски брадъри, които ни освободиха от руско робство.
67
3
 
0
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
101 зле сме заради такива като теб за това изоставаме от отличниците от Източна европа и пак зле си спрямо ЕС но не и извън него . Справка всички дъежави от Западните Балкани които са извън Ес са по зле
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименостай таз песен любовна. Ти като български патриот защо не протестираш срещу Лукойл за безумно високите цени на горивата ?!*** никой не те кара да купуваш от Лукойл бе, защо купуваш от Лукойл. Лукойл е само един от играчите на българския пазар, копувай от другите които продават на безумно ниски цени и го остави Лукойл да фалира, защи зареждаш от Лукойл?
65
1
 
4
 
! Отговори
Брех преди 7 години
Дори по време на комунизам в Бг не е имало чужди войски. Сега има американски окупационен корпус който е тук за да подвържа на власт престъпният корумпиран назанчен от запада елит.
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИ за какво ни е АЕЦ Белене ?в момента конусмираме 1/3 от произвежданата енергия.Защо е толкова скъп тока, нали пазарна икономика такова, закон за търсенето и предлагатнето, една стока в изобилие само 1/3 от произведеното може да се консумира, и пак е скъпа? Путин? Или комунистите?
63
2
 
7
 
! Отговори
До 97 преди 7 години
Кой уби 4000 жители на София кой пускаше играчки бомби. САЩ и ВеликобританияКой ни освободи от Турско робство Русия. Кой подкрепяше тогава Турция всички Западни Европейски държави.Благодарение на Русия не носиш фес макар че знам че за вас амеро-турчетата това е драма
62
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Одисей 1"91 искаш да живееш още по мизерно така ли"Много си прос' бе, тиkвоч! Кой ти плаща на теб, за какво ти плащат! Опонира се позитивно, а не така - сега признаваш, че живеем зле - в ЕС сме зле, ама ако излезем от ЕС ще станем по-зле, търпете още 100 години мизерията за да не стане по зле.
61
0
 
6
 
! Отговори
ДО 95 преди 7 години
Ми защо не си внесеш евтини от САЩ а ? Обади се на хорат ати от Козяк да ти изпратят евтини.
60
4
 
0
 
! Отговори
българин преди 7 години
До 86А ти сякаш не знаеш, че бившите комунисти-русофили ограбиха България, и после върнаха парите във вид на "чуждестранни" (голяма част офшорни) инвестиции ? Или може би си мислиш, че ние не знаем, или сме забравили вече... !