Плевнелиев доволен от орязването на референдума на Слави

Конституционният съд защитил развитието на пряката демокрация
Обновена: 28 юли 2016 19:08 | 28 юли 2016 18:47, Камелия Цветанова
163
Плевнелиев доволен от орязването на референдума на Слави
Снимка: Reuters, архив

Президентът Росен Плевнелиев приветства решението на Конституционния съд относно противоконституционност на три от въпросите, по които Народното събрание без разисквания взе решение да бъде произведен национален референдум заедно с президентските избори, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата

 
Държавният глава счита, че това конституционно решение защитава Конституцията и развитието на пряката демокрация.

Според  него прякото участие на гражданите в управлението трябва да се осъществява при зачитане на конституционните принципи за устойчивото и демократично развитие на страната.
 
Президентът сезира Конституционния съд с искане да се произнесе по три от въпросите в решението на Народното събрание от 12 май  за произвеждане на национален референдум - да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите; броят на народните представители да бъде намален на 120 и директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.
 
Аргументите, с които президентът сезира Конституционния съд, бяха за противоречието с основни начала, въз основа на които се изгражда парламентарната ни демокрация според Конституцията, а именно разделението на властите и правовата държава .

Не е допустимо Конституцията да бъде изменяна чрез национален референдум, както е записано и в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Гражданите трябва да бъда питани само по онези въпроси, по които има право да се произнася Народното събрание, смята Плевнелиев. 
 
Според президента намаляването на броя на народните представители е изцяло и само в компетентността на Великото народно събрание.
 
Осигуряването на обществения ред и на националната сигурност като съществена част от вътрешната политика на страната е пряко задължение на правителството и на министъра на вътрешните работи. Държавните служители при изпълнение на своята служба са длъжни да се ръководят единствено от закона и да бъдат политически неутрални, което изключва тяхното избиране чрез мажоритарна избирателна система.
 
Държавният глава миналата година инициира национален референдум относно възможността на гражданите да могат да гласуват и дистанционно по електронен път. Народното събрание вече регламентира електронното гласуване. Повторно поставяне на въпроса на национален референдум не е в съответствие с принципа на правовата държава, посочи държавният глава в искането си до Конституционния съд. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
28
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ОТ КОРУМПИРАНИЯ КОНСТИТУЦИОНЕН ГЕРБАДЖИЙСКИ СЪД НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ ОЧАКВА НИЩО СПРАВЕДЛИВО.
68
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все пак нашият президент не е лош, но разбира се ще защити интересите на богатите, да не е от нашата черга
67
2
 
8
 
! Отговори
Севи преди 7 години
До Този е як виц!Много се смях на якия виц.Къци ли ти го каза.?
66
2
 
20
 
! Отговори
Колио преди 7 години
До незнаиния #90 на нашия президент най много би му прилягало да е президент на водопад по горното течение на река об,енисей или Амур.
65
3
 
16
 
! Отговори
Zlatena преди 7 години
Влизат Боко премиерскрата тиква и Роско Плювналиев в една аптека.И Плювналиев казва трябва ми презерватив щото съм гей и довечера ще правя секс със мъж.Ха ха със камъните на герберските платени *** по.техните глави.
64
2
 
2
 
! Отговори
sev do фашиста преди 7 години
Не ти разбрах въпроса.
63
2
 
37
 
! Отговори
Моя референдум преди 7 години
Това, гусин президент, не е референдума на Слави, а е моя!И много ще се радвам когато вече сте бивш през., Маринкин!
62
45
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей много злоба се излива по Плевнелиев. А това е един от малцината ни честни и почтени политици. На него по би му прилягало да е президен на някоя скандинавска страна, а не на циганизирана държава като нащата с толкова останал *** народ. Простия народ си иска някой ***, крадлив и мазен тарикат да му е президент. Затова такива ще са ни политиците, като Бойко, като Слави, като Първанов.
61
34
 
6
 
! Отговори
sev преди 7 години
Ей много злоба се излива по Плевнелиев. А това е един от малцината ни честни и почтени политици. На него по би му прилягало да е президен на някоя скандинавска страна, а не на циганизирана държава като нащата с толкова останал *** народ. Простия народ си иска някой ***, крадлив и мазен тарикат да му е президент. Затова такива ще са ни политиците, като Бойко, като Слави, като Първанов.
60
2
 
19
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Плювналиев, ей, какво сатана с атентатора в Сарафово?Нали до броени дни организаторите щяха да са на скамейката като подсъдими или се оказаха приятели на вашите наркопласьори и мутри.
59
4
 
25
 
! Отговори
TT преди 7 години
Нищожеството е доволно. Само да знаеше колко милиона щяха да са доволните ако тоя цирей пукнеше в мъки!!!
58
2
 
24
 
! Отговори
за какво? преди 7 години
Някой може ли да обясни, за какво ни е президент?
57
5
 
27
 
! Отговори
в Белене преди 7 години
Другарят Плевелиев нанесе повече щети на България, отколкото всички останали шарлатани-политици след 1989, взети заедно. Заради него трябва отново да отворят Белене и да го пратят там на заточение. А не да се хили по кабеларките.
56
3
 
18
 
! Отговори
Сиси преди 7 години
Висни се с главата надолу,на лоста зад теб,може да ти потече мозък,вместо въздух в главата.Народа може да направи референдум,за намаляване на заплатите на депутатите например,вместо с лъскави коли и скъпи квартири,депутатите да ходят на работа с велосипеди и да живеят в общежитие.Това нарушава ли Конституцията?
55
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кого го интересува мнението на Плевелиев, освен електората му от помаци и квартални софийски комплексари ?
54
2
 
17
 
! Отговори
край преди 7 години
Да идем на раферендума и с Мажоритарни избори да им дръпнем килимчето на политиците. Не вярвайте че тези избори ги искала олигархията - ако беше така тези избори отдавна да са наложени. Срещу мажоритарни избори са политиците, партиите, платените от тях социолози и политолози всичколози и телевизиите. всичките до един свързани с олигархията.
53
5
 
7
 
! Отговори
край преди 7 години
Смисълът на референдума е въпроса за избор на депутатите 100% с мажоритарни избори в два тура. Революция при демокрация се прави с промяна на избирателната система. Въпроса за намаляване броя на депутатите беше сложен защото инициаторите си даваха сметка че това е въпроса, който ще закара масово хората на реферандума. Народа предимствата на мажоритарните избори няма много да го вдене но с кеф ще намали депутатите.
52
4
 
33
 
! Отговори
Сиси преди 7 години
Гражданите,докато те хранят,трябва да ги питаш за всичко.Референдума не е на Слави,а на народа ***!700000 българи не са простаци,а граждани на тази държава.Набийте си го в *** тикви,че нещата ще се променят,не зависимо какво искаш ти и твоите апаши-аркадаши.Ти като държавен глава,кога попита народа си,как ви издържа,как се справя със беззаконието,с корупцията,с ниските доходи?Ти си едно никакво мрънкало с капаци.Погледни Полша,Чехия ,Унгария,ако му не хващаш край, защо успяват виж тях.
51
6
 
19
 
! Отговори
Щерев преди 7 години
как да не е доволен тоя?!така отпада смисъла от тоя референдум.
50
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко е направено по хамериканския демократичен модел: всяка инициатива от народа може да се неутрализира административно. Само една революция може да промени нещата. Ама бугарите са търпеливи твари, напр. 500 г. робство.