Ген. Румен Радев: Познавам летци, станали президенти!

Той призова да не се пренебрегва опитът на командири и офицери
25 авг 2016 20:49,
185
Ген. Румен Радев: Познавам летци, станали президенти!
Снимка: Булфото

Познавам в световен мащаб няколко летци, които са станали президенти, обратният случай не ми е известен. Това заяви кандидатът за президент на БСП ген.Румен Радев на първата си публична среща след номинацията му - с военно-патриотични съюзи и организации в читалище "Младост" в София.

Доскорошният командир на Военновъздушните сили посочи, че неговата номинация за президент е взривила общественото пространство и е срещнала яростен отпор от политическия елит, който обявил, че военните нямат политическа подготовка, за да заемат такъв пост. Ген. Радев призова да не се пренебрегва опитът на командири и офицери от Българската армия.

Той отбеляза, че е завършил с отличие академия на ВВС на САЩ, където освен военно дело, е учил геополитика, стратегия, национална сигурност, дипломация, икономика, изкуство на преговори. 

Още по темата

Според ген.Радев дебатът за ролята на президентската институция се е изродил по най-грозния начин - кого, защо и как е номинирал.

"Не става въпрос за платформи, за личности, за това кой какви ангажименти поема, на какво стъпва, откъде идва и какво смята да прави", добави той. По думите му целта е да се обезличи президентската институция и бъдещия президент, за да бъде зависим.

Има криза на ценностите, има криза в управлението на страната, смята той. Според ген. Радев два са основните проблеми в България - липса на ясно разделение на властите в държавата и липса на достойна външна политика, основана на националния интерес в рамките на съюзите, в които членуваме.

По думите му, когато една партия има пълен контрол върху законодателната и изпълнителната власт, влияние в съдебната система и контрол върху президентската институция, резултатът е ясен - липса на коректив, самоуспокоение, самодоволство, съответно липса на прогрес.

Ген. Радев отбеляза, че по Конституция едни от най-големите правомощия на президента са отговорностите в областта на националната сигурност. По думите му това означава защита на териториалната цялост и суверенитета на страната, на конституционно установения ред, гарантиране на правата на гражданите и на демократичното функциониране на институциите.

След речта на кандидата за президент представителите на медиите бяха помолени да напуснат залата и срещата продължи с военно-патриотичните съюзи и организации при закрита врата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Стига сте писали русофобски глупости. Ако сме достатъчно прагматични и по-малко служим на чужди интереси, можем само да спечелим от връзките си с Русия. Да не би Германия да се е отказала от газопровода "Северен поток" например? Нямат и намерение. Бившата посланичка на САЩ в България Нанси Макълдауни беше писала, че САЩ са вложили в Бъгария 8 милиарда долара за "развитие на демокрацията". Това е финансовата основа за русофобските напъни у нас.
83
6
 
8
 
! Отговори
АВИТОХОЛ преди 7 години
Разгромът на България е ЦЕЛ на Русия. За това тя използва Петата си колона -БСП,АБВ ,АТАКА И ДПС. За съжаление ген Р. Радев е част от намерението да се реализира това. Генерал Радев е част от хибридната воина на Путин и Русия срещу България и българската държавност. Ген Радев не е нищо повече от един ***.
82
4
 
8
 
! Отговори
червен ибрикчия преди 7 години
този мишок за генерал не става иска президент да е
81
2
 
5
 
! Отговори
ОХРИДСКИ преди 7 години
Генерале ,искам да те питам ,ако си чел Клаузевиц ,как би приел неговата философия ,че воината е продължение на политиката с други средства. Ако това е така и не успееш да убедиш някои политик в твоите тези,ще му обявиш ли воина и ще пратиш ли младите български момчета и момичета да защитават твоята политика със средствата на воината. Нима така обичаш бъргарските воини и българския народ,които искаш да управляваш .
80
5
 
9
 
! Отговори
ГЕНЕРАЛ НЕРАД преди 7 години
Нещастнико ,за руските шпионин като тебе няма място в България , а ти президент искаш да ставаш. За любовницата -ЯСНО. За подлогарството пред *** и ПЪРванов-ЯСНО ,за това че уж си се учил на геополитика,дипломация в Америка също е ясно ,но ясното е че не си се научил,защото тези науки си ги чел в конспект ,а съвременния свят не може да се побере в празната ти генералска глава.При тебе опитът и дрипавите ти записки се разминават .Освен нищожната ти теория и опит е нужен ,генерале.
79
3
 
16
 
! Отговори
Йосиф В.С. преди 7 години
Въпросният, набеден за генерал, кандидат - президент е руски агент. И в исторически план и в съвремието, няма по-голям враг на България от Русия.
78
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен Цецка Цачева не виждам друга алтернатива на Радев. Крайно време е Герб да си разкрие тайния коз !
77
6
 
19
 
! Отговори
Умен преди 7 години
До ПаметливТакова нещо като работа с Русия в полза на България не съществува.Щом си с Русия значи си против България.
76
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен162Нещо за личния живот на тоя авиогений ще научим ли?Жена, деца?Не си ли научил от фейсбук?Авиогения има любовница, с която върти номера на майката на децата му.И тоя защитава християнските ценности като шефа му в Кремъл.
75
12
 
5
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
До Анелия КурнелиеваКогато се говори за деполитизираност,трябва да си спомним и наследството на Плевналиев.Тоя човек определено не беше деполитизиран,въпреки че по конституция постът го налага!А това,че провеждаше политика изцяло в полза на чужди държави(САЩ и Турция) граничи с национално предателство.Едно е да си лоялен съюзник,а друго-лакей!Ако Радев успее да убеди хората,че няма да е същото нещо като Плевналиев,но в обратна посока(Русия) и ще работи ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗА БЪЛГАРИЯ-тогава има шанс.
74
1
 
11
 
! Отговори
1 преди 7 години
Която и да е партия е вредно да има пълен контрол! Политик е този, който мисли за бъдещето на държавата, а не за своето настояще!
73
8
 
5
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Генералът(аман от генерали-фалшиви и истински) има шансове само ако се държи на достатъчна дистанция от БСП и работи най-вече с неутралните.Сравнението с Плевналиев е изцяло в полза на Радев,но не е голям плюс-Роско много свали летвата.По-важно е кого ще посочат от ГЕРБ и мисля,че това ще е Т.Дончев,единствения без ярка неприязън от електората.Всички други имат и висок процент на неодобрение.Изключение прави КриСталинка,но при нея проблемът ще дойде,когато хората се запознаят изтънко с живота и!
72
6
 
18
 
! Отговори
Анелия Курнелиева преди 7 години
Този човечец, т. нар. генерал - летец, е срам за армията. Трябва да се проверяват всички военни и полицаи за деполитизираност, да бъдат чистени овреме, а не да разцъфтяват гнили соц. пъпки от типа Радев, Цветлин, Бригадир, Марин и подобни, които са носили униформата заради двадесетте заплати при пенсиониране...
71
4
 
4
 
! Отговори
ха ха преди 7 години
Като чета "коментарите",разбирам защо сме стигнали това ДЕРЕДЖЕ /в чест на Ердоган/Продължавайте да се упражнявате.
70
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ген. Радев отбеляза, че по Конституция едни от най-големите правомощия на президента са отговорностите в областта на националната сигурност."Друго със сигурност няма да може да ОТБЕЛЕЖИ. Липсата на самолети, липсата на война, води до психическо разстройство за един военен... Ако някой си мисли, че един генерал-президент ще води политика на Мир... пъррво ще са самолетите, после казармата, после войската, после може и на война да ни пратят... болна работа...
69
3
 
16
 
! Отговори
Кочо преди 7 години
Този летец ще се приземи лошо. Преди президентския стол. Има защо народа да е казал "Всяка жаба да си знае гьола!"Един ас на мисълта навремето изтърси "От всеки инженер може да стане прекрасен гинеколог, но от никой гинеколог не може да стане инженер!" Дали?
68
6
 
8
 
! Отговори
ха ха преди 7 години
Затваряте си очите,когато не ви е изгодно.Борисов да не е разжалван като генерал?!
67
2
 
11
 
! Отговори
Горан преди 7 години
А президенти, станали летци, познава ли?
66
4
 
7
 
! Отговори
ЛИЦЕМЕРИЕ преди 7 години
Лицемерни са щатите,защото за обикновените хора искат визи,..Виж умните хора ги лaпа като топъл хляб,та и стипендии им дава.Със статут на облагодетелствана нация се ползват само подготвените от тях предатели-ненчев,митова, е се тера.
65
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1до 138: и аз съм завършил колеж, но англиският ми не е отличен (вече), след 7-8 годинки обратно в БГ, малко по малко се забравя, отвиква се и т.н.НО генерал президент, такива работи се случват само през миналият век, в соц държавите или в главите на бсп. Столетницата все още не е преминала в 21век.