Борисов иска ясна позиция от ЕС за релокацията на мигрантите

Важно е споразумението между ЕС и Турция да продължи да работи, заяви той
Обновена: 24 сеп 2016 18:07 | 24 сеп 2016 17:35,
55
Борисов иска ясна позиция от ЕС за релокацията на мигрантите
Снимка: БТА

Важно е споразумението между ЕС и Турция да продължи да работи и в този разговор да се използва членството на Турция в НАТО като допълнителна гаранция за стабилност. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след края на срещата за миграцията по Балканския маршрут във Виена, цитиран от правителствената пресслужба.

Още по темата

По думите на министър-председателя е необходима ясна позиция на ЕС и за релокацията и начините за действие, когато мигрантите не желаят да останат в съответната страна.

Според премиера в Европа хората винаги са били много хуманни и затова всички бежанци са дошли тук.

"Ние в Европа винаги сме били много хуманни. От тази хуманност си изпатихме. Ние казахме – елате, ще Ви помогнем, виждайки как бедстват хората. Всички дойдоха в Европа. Сега ние сме принудени заради всичките събития в Африка и Азия да се събираме всяка събота от една година и половина до сега, за да си защитим народите”, заяви Борисов.

Пред своите колеги и представителите на Европейския съюз българският министър-председател е пледирал за затваряне на границата на ЕС и за същото отношение на колегите от другите държави към границите на ЕС, както към собствените им национални граници. Борисов е срещнал разбиране от страна на другите участници в срещата.

Той е поставил условие в понеделник да бъде преведена сумата, която България трябва да получи от Европейския съюз за техническо оборудване и за подобряване условията на живот на служителите, ангажирани в строежа и охраната на границата с Турция.

Българският премиер не скри разочарованието си от своите колеги, които отговарят с мълчание на призива за продължаване на действието на споразумението с Турция и след декември, тъй като държавите членки не са готови да поемат евентуалния едномилионен поток бежанци, които биха тръгнали от Турция към Европа.

Премиерът не е получил ясен отговор и категорична позиция от своите колеги на въпроса как ще се действа, в случай че бъде взето решение за релокация на мигрантите.

Никой от правителствените ръководители не е отговорил на въпроса каква е рецептата, ако скоро на българо-турската граница се струпат хиляди бежанци. За да бъде предотвратена подобна катастрофа, Бойко Борисов е предложил Турция като членка на НАТО да бъде поканена за участие в заседанието на Европейския съвет през октомври.

В рамките на срещата премиерът отново постави и въпроса за изграждане на зони за сигурност извън ЕС.

"Колегите ме подкрепиха, искаме да демонстрираме, че ЕС не е само бюрокрация, това е най-добрият съюз. След решенията в Братислава искахме да демонстрираме, че в тежките ситуации може да се помогне на всички държави. Казвал съм, че трябва и на Гърция, Италия, Сърбия, Република Македония да се помогне", допълни още премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боце, позицията на БГ е ясна " внаведени "..
34
0
 
3
 
! Отговори
apocalypses now преди 7 години
Тотално фиаско на всички западни служби и правителства! Ако щат да назначат още 100 хиляди полицаи, психолози и познавачи на исляма, резултати няма да има! Ако ще, шефа на света, Обамата, да подслушва още 4 милиарда телефона, барабар с този на баба Ангела, кошмарът от терористичната заплаха ще си остане! Защото службите и администраторите в правителствата, нямат и нула понятие, какво изобщо става. Нямат нито идея, нито план, нито концепция, нито визия!
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С боковата польитика скоро шТе требва да избираме дали да ни подрежат "цевите " или да легнем под ятагана ,а жените ни да сложат фереджета .Не ми е ясно така ли нема свестни хора в България за лидери или сме прости ,че избрахме за премиер човечецъ който трудно се справя с формирането и на едно изречение ,да не говорим за цяло изказване .А съдържанието е гола вода,само глупости
32
0
 
11
 
! Отговори
САШО+ преди 7 години
ЕС ще дават пари да се строят къщи по селата и заселването им със сириици върнати от цяла Европа.Младите и кадърните сириици ще остават в развитите държави в ЕС, а дъртите и неграмотните ще ги връщат в България. Отпусканите пари ще се лапат от обръчи от роднински фирми на Бойко и Сие . Ще се тъпчат с пари . В България ще стане нетърпимо да се живее след 50 г. : расизъм и побой ща .
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Борисов иска ясна позиция от ЕС за релокацията на мигрантите."---Много смел тоя, бе! Иска от ЕС! Нали те знаем каква мижитурка си, бе, банкянска магнолио!
30
0
 
5
 
! Отговори
урдвио преди 7 години
До Анонимен 39 преполагам се шегуваш , не е сериозно това , което казваш
29
2
 
31
 
! Отговори
до 39 преди 7 години
Ти луд ли си? Ако изберем деформаторите, ще трябва да погребем България.
28
2
 
26
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Релокацията????Ми в България бе нали ти дадоха пари за лагери ама ти не разбра...затова сега мълчат.,..ехххх завалията...
27
2
 
28
 
! Отговори
Ашколсун преди 7 години
Вестоносецът на Ердоган ...Пощенският гълъб на Турция в Европа ...
26
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Пред своите колеги и представителите на Европейския съюз българският министър-председател е пледирал за затваряне на границата на ЕС и за същото отношение на колегите от другите държави към границите на ЕС, както към собствените им национални граници. Борисов е срещнал разбиране от страна на другите участници в срещата."По принцип премиер на суверенна държава вече щеше да е затворил границите, без да чака разрешение отвън.
25
2
 
41
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 7 години
В Европа Борисов се държи като мишка, а платените медии у нас го представят като лъв.
24
3
 
23
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 7 години
Смирено свеждам глава пред турският си господар. Ще изпълнявам всичките му заповеди и се надявам да ми прати още камилари за развъждане.
23
1
 
40
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Борисов искал ... Къде го е поискал ? Пред кого ? В кое свое официално изказване пред европейските си колеги го е направил ?Четох внимателно статията. Никъде не видях Борисов да е направил такова изявление пред господарите си.Пъчи се пред платените журналисти от уж българските медии и толкоз.Стига сте го хвалотили този, че съсипа България !Само гръмки заглавия и никакви реални действия.Разходете се около Женски пазар в София и ще видите ИСТИНАТА какво иска Борисов.Реалност, а не приказки !
22
1
 
32
 
! Отговори
благодарим ти преди 7 години
Благодарим ти, пожарникарю! С твоята политика ти най-много допринасяш за избирането на генерал Радев за президент!
21
1
 
39
 
! Отговори
Затворко преди 7 години
Слушам го, гледам го и не мога да разбера той български премиер ли е или турски глашатай? Борисов седни си на *** и дострой оградата по границата и поискай от страните членки на ЕС да изпратят хора за опазването й, а остави Турция на да се оправя сама.
20
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бягайте в Русия там е спасението ако не иската да ви отрежат главите
19
2
 
34
 
! Отговори
българин преди 7 години
Турция няма място в Европа.И без да е там ни заливат джихадисти и тем подобни.А приемат ли я - ще ни унищожат.
18
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов иска ясна позиция от ЕС за релокацията на мигрантитеКаква е тази РЕЛОКАЦИЯ?Това да не би да е преместване, но редактора на новинатта може би е гастарбайтер от САЩ?Ако е местен, моля питайте го дали изобщо е учил Български език
17
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не я ли разбра позицията? 108 милиона евро и ще прибираш всичко, което мине границата. А ограда не се предвижда - някакси не е евро-толерантна към пристигащата интелектуална маса, чула за войната в Сирия.
16
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди половин година Орбан му дойде на крака и му предложи да приемат България във Вишеградската четворка. Амс нашия смее ли? Цялата му политика такава. Яко наведен за сметка на народа.