Русия срещу Кристалина? Митов не чака вето...

Външният министър разясни, че първите й резултати няма да са бомбастични
30 сеп 2016 14:30,
140
Русия срещу Кристалина? Митов не чака вето...
Даниел Митов. Снимка: БТА, архив

Външният министър Даниел Митов не смята, че последната реакция на Русия към кандидатурата на Кристалина Георгиева за шеф на ООН, означава, че Москва ще наложи вето на избора й. 

Снощи Русия е поискала разяснение за сменената номинация на България, което според Митов е техническо доуточняване, а не възражение.

Още по темата

В отговор на него Съветът за сигурност решил да разпространи писмото на премиера Бойко Борисов за сменената кандидатура до всички държави-членки на ООН.  

"По този начин Кристалина Георгиева става официално единствената номинация на Република България за този пост", обясни външният министър. 

Той поясни, че единствена номинация означава, че българското правителство е отменило решението си за номинация на Ирина Бокова и оттук нататък единственият ни кандидат е Кристалина Георгиева. 

Според Митов това, че две българки ще се състезават в битката, не е прецедент. Такъв случай имало и в първите години на ООН, когато е имало двама претенденти от Норвегия и единият е спечелил. 

"Ние бяхме длъжни да дадем на източноевропейската група и на България сериозен кандидат. Взехме тежко решение, което не е спонтанно. Това е суверенно право и решение на българското правителство. Смятаме, че Георгиева има големи шансове да е сред сериозните претенденти", каза още външният министър. 

Според него аргументите на БСП да иска вот на недоверие заради сменената номинация са изключително слаби. Митов е убеден, че социалистите критикуват предизборно. 

"Ще работим с всички сили, за да съберем максимална подкрепа от Източноевропейската група, за да се представи г-жа Георгиева добре на изслушването", каза още Митов. 

Той припомни, че състезанието за нея започва сега и не може да се очаква още първите резултати да са бомбастични.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
15
 
! Отговори
до 45 SpaceX преди 7 години
По спокойно бе , нежни ми скъпи другарю. Да си чукнем среща в някоя градска тоалетна и в някоя кабинка на тоалетната да ти предам част от мойте евроатлантически ценности. Ще останеш доволен, сигурен съм.
28
0
 
14
 
! Отговори
смешен си преди 7 години
До ПрофесорТи да не си ония професор от МУ !?
27
0
 
26
 
! Отговори
до SpaceX преди 7 години
Ти явно си някакъв психар зорозоид. За да стане Кристалина шеф на ООН, трябва и 5-те страни с право на вето да я подкрепят. Само една ако наложи вето - адиос, мучачос ...Така, че Русия ако иска да спре Кристалина има пълнота възможност да го направи. Дали ще го стори или не, зависи от това Буда на каква цена ни е изтъргувал в телефонния разговор - може да е обащал на Путин да се строи АЕЦ-Белене например.
26
1
 
11
 
! Отговори
спам преди 7 години
До SpaceXТи открито спамиш тази тема,пишеш глупости нарочно,но хората вече не са балами.
25
23
 
4
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Герб работи за България!
24
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още колко поръчкови статии, величаещи СТалинка ще пуснете ?Тези страни, които сте изброили нямат абсолютно никакво значение.Важните са точно 5 - и те са Русия, Китай, Франция, Великобритания и САЩ.Това са страните, имащи право на вето.
23
0
 
19
 
! Отговори
Българин преди 7 години
По думите на случайния Митов разбирам, че не искаме овца, а сакаме на Вуте да умре!!!!!!!***--ана-ри
22
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво Митов! Народа е с теб. Мачкай комунистите!
21
2
 
25
 
! Отговори
al преди 7 години
МИТОВ, ТИ СИ СМЕНИ ВЯРАТА И НЯМАШ МОРАЛНО ПРАВО ДА СТОИШ НА ТОЗИ ПОСТ !
20
4
 
29
 
! Отговори
истината е една преди 7 години
Защо се правим на луди и не си кажем истината,ГЕРБ предаде България и обслужва чужди интереси,това е истината!може да не се харесва на някой но това е факт.
19
1
 
12
 
! Отговори
до 36 SpaceX преди 7 години
Това " комуноиди" е много така едно нежно, женственно написано от нежна мъжка " мека китка" .
18
2
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Къде тръгна пак Кристалино,верно ли за шеф на ООН?!Там не искат партийки Сталино,и червен картон ще отнесеш.Не се преструвай на демократкащото си кукла на конци.Марионетка червена крадла,във затвора е местото ти.
17
1
 
18
 
! Отговори
ку*и лейки преди 7 години
Забелязвате ли нещо. Нашите умници продължават да говорят за подкрепа от страните от Източна Европа, от които страни нищо не зависи. Говорят за подкрепа от ЕНП и Германия. ЕНП???? Това не е битка на партии, а битка между победителките и победените от ВСВ. Да оставим на страна Русия, ами Франция? Мислите ли, че тази унизена от Германия по време на ВСВ страна, ще допусне човек на Меркел на поста, ще допусне германски диктат в ООН. Те още Френско-Пруската война не могат да преглътнат.
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе, Митов... И ти си един парашутист, пфуу.. как ви намират такива, бе!
15
1
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Чета изхвърлянията на Кристалина.Сякаш говори за предстоящ футболен мач:аз съм победител,най добрата съм,ще бъда най добрия шеф на ООН. Чувал съм,че в дипломацията такива изхвърляния са недопустими -а там са само дипломати колеги от дълги години на Бокова. Чували ли сте дипломат да говори- с недомлъвки,с трикове със знаци познати единствено на тях.Нашата буля почна с изхвърлянията -бай Ганьовска работа-била най добрата виж ти,тя май като Борисов е самохвалка,другите значи нищо не струват .
14
1
 
18
 
! Отговори
до 22 преди 7 години
Във вашата изтръпнала от ежедневно дрогира е глава се въртят постоянно путинофили но съм сигурен, че се въртят и надарени африканци.
13
0
 
9
 
! Отговори
Платон преди 7 години
Друго си е да издигнеш десен кандидат. Някак по-дясно е, отколкото да издигнеш ляв кандидат!
12
0
 
14
 
! Отговори
Козел преди 7 години
До 23Ясно е също колко е проста Кри-сталин-ка, та се хваща на такова хоро. Затова Боко я праща там, за да не може да му се набърка във вътрешната политика някой ден.
11
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДАНО РУСНАЦИТЕ (И НЕ САМО) НАЛОЖАТ ВЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАЛЯЧОВЩИНА И МАЗНАТА ЛЕЛКА ПРЕДСТАВИТЕЛ, КОЯТО Е ДАЛЕЧ ОТ БЪЛГАРСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛ!
10
2
 
37
 
! Отговори
възмутен преди 7 години
Действията на Борисов,Митов и цялото правителство са позор за България.Да се отречеш на финала от Бокова ,да я стъпчиш в калта и да издигнеш нахалната Кристалина е действие на самозабравили се кадровици. Ако не харесват Бокова не трябваше да издигат нейната кандидатура, а не сега да ме е срам,че съм българка.