Европейски реакции: Кристалина – в силна позиция за ООН

Бокова има подкрепата на Китай, Русия, а Георгиева – на "стара Европа"
Обновена: 30 сеп 2016 12:32 | 30 сеп 2016 11:30, Елка Василева
119
Европейски реакции: Кристалина – в силна позиция за ООН
Кристалина Георгиева. Снимка: БТА

В статия, посветена на шансовете на новозеландската кандидатка Хелън Кларк за поста генерален секретар, британският вестник "Гардиън" изтъква, че тя има намерение да продължи битката въпреки нагласите, че ролята трябва да получи кандидат от Източна Европа. И докато Кларк се мъчи да опровергае мнението, че е твърде близо до традиционната ос на влияние Обединено кралство - САЩ, българската кандидатка, заместник-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева, се очерта като водещ кандидат, след като беше номинирана от правителството си тази седмица. И макар бившият португалски премиер Антониу Гутериш да остава фаворит за поста, позицията на Георгиева като жена от Източна Европа я прави силен кандидат, подкопавайки шансовете на Хелън Кларк, допълва вестникът.

Сегашният генерален секретар Бан Ки Мун заявява, че е крайно време постът му да бъде предаден на жена. Русия настоява за кандидат от Източна Европа и наблюдатели казват, че Георгиева може да получи широка подкрепа, отбелязва "Гардиън".

Още по темата

Професор Робърт Патман, политолог от университета Отаго, е цитиран от вестника, че номинирането на Георгиева, след като досегашният кандидат на България Ирина Бокова остана шеста при последното предварително гласуване, не означава непременно "края" на Кларк, но може да затрудни Гутериш.

"Георгиева няма международна известност, но е жена от Източна Европа, за която може да се предположи, че е приемлива за повечето страни от ЕС", подчерта Патман.

Според него това все пак може да е добра новина за Хелън Кларк, след като постоянните членки на Съвета за сигурност разберат, че не могат да гарантират избирането на най-предпочитания от тях кандидат, добавя той. Хелън има голяма подкрепа в Общото събрание и това може да се окаже фактор, ако Съветът за сигурност не успее скоро да се споразумее за кандидат.

Марк Голдбърг, редактор на сайта "ЮН диспач", обаче смята, че новозеландската кандидатка практически няма шансове, след като Кристалина Георгиева се включи в надпреварата. "Тя е жена, а има силен натиск жена да бъде избрана за първи път за генерален секретар, освен това е от Източна Европа, а има усещане, че е ред на Източна Европа да получи най-високата длъжност", заявява експертът, цитиран от "Гардиън".

Новозеландският представител в ООН Ван Бохемен заяви за новозеландско радио, че Хелън Кларк е смятана за "англо", а според хората "Обединеното кралство и САЩ са доминирали предостатъчно над много събития."

България с население от 7 милиона души се оказа в позицията с две кандидатури за поста генерален секретар на ООН - при това сериозни, отбелязва швейцарският в. "Тан".

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изглежда се ползва с подкрепата на Китай, Русия и значителна част от Латинска Америка. А от сряда насам в надпреварата се включи и заместник-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която има ентусиазираната подкрепа на "стара Европа", и особено на Германия, отбелязва изданието.

На хартия и двете жени имат идеалните качества за генерален секретар на ООН - но и двете са българки и собствените им сънародници са разделени в мнението си за тях, посочва швейцарското издание. Най-силна неприязън към Георгиева проявиха в София, и особено в политическия лагер, към който принадлежи Ирина Бокова - а именно социалистите, подчертава вестникът, добавяйки, че за много българи избирането на Кристалина Георгиева е "цивилизационен избор". Това е "начин да се скъса със зависимостта от миналото", цитира изданието думите на Атанас Чобанов.

"Това е и прагматичен избор. Само тя може да спечели", подчертава цитиран от "Тан" български дипломат, според който Ирина Бокова ще се сблъска с вето от страна на САЩ и Великобритания. Но той не обяснява как европейската комисар ще убеди Русия да гласува за нея, след като ЕС наложи санкции на Москва заради анексията на Крим, отбелязва швейцарското издание. БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
2
 
! Отговори
ххх преди 7 години
дали кристалинка е проверена за конфликт на интереси? като еврокомисар по бюджета тя е обслужвала европейските държави, а те сега пледират за нейната кандидатура. некоретно е и късното й влизане в битката. както изглежда това оон не е с високи стандарти, след като допуска такива неизчистени важни подробности.
80
1
 
2
 
! Отговори
657 преди 7 години
то за Бокова е ясно... но Георгиева също вече е без шанс: но за голяма част от света и особено за комшиите в района БГ е орезилена яко- по-лаконично не може да бъде май речено: "Бокова считает, что из-за этой истории "Болгария станет посмешищем". Ошибается. Не перестанет им быть"- еле в македонските кръчми дълго ще се майтапят с нас....
79
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
рашките във форума се усират от мъка. много ме радва това. Не разбрахте ли че тая жалка държава никой не я бръсне за слива.
78
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо се изненадвате?Навсякъде има наши и ваши.Просто сащ иска неговият инструмент оон да има поредната плюнка за шеф.Защото всичко, което се прави, а не се случва, то е срещу Русия, защото Русия е богата на ресурси.Хулиганите от американската върхушка няма да умрат спокойни, ако не откраднат и това.Това е тяхната демокрация.Едно смешно представление за наивници.Много ни подценяват.Апропо, некадърникът -"режисьор "Евгени Михайлов, да докаже "чистия" си произход.Как се прехранва този?
77
1
 
0
 
! Отговори
Wikipedia преди 7 години
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0_%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0Там пише Сталинка ???
76
1
 
6
 
! Отговори
до 100 преди 7 години
Ти явно си някакъв психар зорозоид. За да стане Кристалина шеф на ООН, трябва и 5-те страни с право на вето да я подкрепят. Само една ако наложи вето - адиос, мучачос ...Така, че Русия ако иска да спре Кристалина има пълнота възможност да го направи. Дали ще го стори или не, зависи от това Буда на каква цена ни е изтъргувал в телефонния разговор - може да е обащал на Путин да се строи АЕЦ-Белене например.
75
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още колко поръчкови статии, величаещи СТалинка ще пуснете ?Тези страни, които сте изброили нямат абсолютно никакво значение.Важните са точно 5 - и те са Русия, Китай, Франция, Великобритания и САЩ.Това са страните, имащи право на вето.
74
2
 
10
 
! Отговори
Цицелков преди 7 години
Нема ли некой безродник като евгени михайлов да пусне едно писмо ??? Все пак Кристалинка също е от комунистическото котило и видна политикономка
73
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КЕФ НА БУЦИЩо говориш глупости? България е никой в ООН. Без съгласието на всички членки с право на вето, нищо не може да се постигне там! Бълагрия я приеха за член на ООН, за да се платят едни санкции на Израел за свален пътнически замолет. Иначе нямаше как да накарат НРБ да плати по решение на международния трибунал (като член на ООН една страна е длъжна да се съобразява с неговите решения)!
72
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилистицитее откачат!
71
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази ляля се насъскващи страните от Европа за санкции срещу Русияи сега очаква подкрепа от Русия.Типична прооста гербеерастка.Освен нова номинацията и е незаконна съгласно правилата.Всяка държава си има номиран кандидат.Това и го каза Китай.
70
15
 
4
 
! Отговори
КЕФ НА БУЦИ преди 7 години
Руснаците ни ругаха, плюваха, продаваха и купуваха, въздушното пространство нарушаваха, изгавриха се за Белене, осмиваха ни за какво ли не. Е, сега им го ...... четвъртит, щото и осата е мъничка, ама лошо жили.
69
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Господ се пенсионираКристалина спокойно може да заеме поста му.Тя е готова за всеки пост в Галактикатаи е подготвена за всичко(както Кунева на национално ниво)
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 86Кристалина Георгиева заплашила премиера БорисовЕййй, БоБо вече има начальник и няма да казва "АЗ,АЗ", а "ТЯ,ТЯ,ТЯаааа", ще се разболей човека . Меркел ще го ревнува.
67
1
 
17
 
! Отговори
ххх преди 7 години
премиер, президент и външен министър - като тримата *** с тези резки и необмислени решения. съвсем ми объркаха представата за дипломацията като елегантност и финес.
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ротшилд имат последната дума, вече има победител, но просто в името на резила да става шоу.
65
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От всичките герберасти , най противна е тая брюкселска зелка .
64
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ООН, както и всяка международна институция се доминират от Запада. Донякъде и от Китай, но не и от Русия
63
1
 
13
 
! Отговори
Скарлет преди 7 години
Междувременно стана ясно, че Ирина Бокова ще пътува эаедно с френския преэидент Франсоа Оланд, эа погребението на Шимон Перес!!! Очевидно ще се обсъди и въпросът с номинацията и бъркотията!!!
62
13
 
7
 
! Отговори
Така е преди 7 години
След провала на Бокова , надеждата ни е Кристалина. Повтаря се на 100 % сагата Румяна Желева и успеха е гарантиран.