СОКАР има интерес към хранилището в Чирен

Азербайджанската компания иска да участва в разширяването му
6
СОКАР има интерес към хранилището в Чирен
Снимка: архив, БулФото

Азербайджанската държавна компания СОКАР е заявила интерес към разширяването на подземното газово хранилище "Чирен". Това е станало на среща на нейни представители със заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков.

В момента обемът на съоръжението е 550 млн. куб. метра. След реализиране на плановете за разширяване ще достигне 1 млрд. куб. метра. Разширяването на ПГХ "Чирен" е важна предпоставка за реализацията на проекта за изграждане на газов хъб "Балкан", в който азербайджанската страна разглежда възможностите за участие. 

По думите на Станков от ключово значение за енергийната сигурност на страната са интерконекторите Гърция-България и Турция–България.

"Двата проекта, подкрепени с развитата българска национална газопреносна система, ще осигурят достъпа до Южния газов коридор, не само за България, а и за страните от Югоизточна и Централна Европа", подчерта той.

Интерконекторът Гърция-България е проект с национално значение и е включен в списъка със седемте приоритетни проекта в инициативата на ЕК за Газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа. 

Заместник-министър Станков запозна участниците в срещата с развитието на проекта и припомни, че през декември миналата година бе прието окончателното инвестиционно решение за реализацията му. "При подписването на окончателното инвестиционно решение заложихме опция капацитетът на интерконектора с Гърция да се увеличи и над 10 млрд. куб. м. при икономически интерес от страна на компаниите", подчерта заместник-министърът.

От своя страна държавната компания СОКАР препотвърди резервирания капацитет в размер на 50 млн. куб. метра в рамките на първата фаза на пазарния тест по проекта за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция-България.

Азербайджанската страна в лицето на СОКАР заяви интерес за резервиране на най-малко същия капацитет и през втората фаза, която се провежда в момента.

Заместник-министър Станков подчерта, че с приемането на окончателното инвестиционно решение по проекта, българската страна е изпълнила едно от ключовите предварителни условия за изпълнение на Договора за доставка на природен газ, подписан между Булгаргаз ЕАД и SOCAR.

"По този начин превърнахме доставките на природен газ от Азербайджан за България в необратим процес", категоричен бе Станков, цитиран от Министерството на енергетиката.

Съгласно подписания стратегически документ, от 2020 г. България ще получава природен газ от находището Шах Дениз 2 в обем от 1 млрд. куб. метра годишно.

В рамките на проведената среща заметник-министър Станков и представителите на СОКАР се договориха за разглеждане на възможностите за увеличаване на обемите на природен газ за България и от други находища в Азербайджан. Това предстои да бъде разгледано детайлно в рамките на създадената Съвместна газова и нефтена работна група между българската страна в лицето на МЕ и БЕХ и СОКАР от азербайджанска страна.

По-рано в рамките на работното посещение Жечо Станков се срещна с азербайджанските си колеги заместник-министрите на енергетиката Сюлейман Савадов и Балаш Абасов. "Използвам възможността още веднъж да заявя подкрепата на българската страна за развитието на Южния газов коридор-като четвърти коридор за пренос на природен газ към ЕС", каза заместник-министър Станков.

По неговите думи ключова роля за изграждането му има Азербайджан. Жечо Станков подчерта, че България е единствената страна-членка на ЕС, която чрез Министерството на енергетиката, предоставя институционална си подкрепата пред ЕК за безвъзмездно финансиране на дейности по проектирането на TANAP.

Тримата заместник-министри обсъдиха ключовите съвместни проекти в енергийния сектор и заявиха категорична позиция за развитието на тясно сътрудничество между двете страни. По думите на азерския заместник-министър Балаш Абасов България има възможност да бъде "прозорецът" на Азербайджан към Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рофалитнадзор
5
1
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До "браво": Азерите са си турци по произход, нищо лошо по принцип, но чак пък да ни подкрепят? Ако могат да доставят газ през Турция, нека го направят. Но едва ли ние ще сме им толкова важен клиент с нашето мижаво потребление. Тоя хъб си е въздух под налягане откъдето да го погледнеш.
4
1
 
4
 
! Отговори
браво преди 7 години
някой ще останат с пръстче в гъзче язък им за направейшъна Азерите ни подкрепят което значи Хъб ще има и то Български
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех като го направим този газов ще пускаме газ на когото си искаме /или ни кажат/ и на каквато цена искаме. Остава само незначителния проблем да намерим кой да подава газ към хъба
2
8
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Както се вижда от картата, с Азербайджан нямаме обща граница, така че ще получаваме газ или от Турция или от Гърция (ако те са съгласни) и ще им плащаме транзитни такси. А ако не бяхме провалили проекта Южен поток щеше да е обратното.
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От своя страна държавната компания СОКАР препотвърди резервирания капацитет в размер на 50 млн. куб. метра....===Ха, 50 милиона кубика газ. Че той няма да стигне само да си напълним запалките. За сравнение-Южен поток гарантираше 64 МИЛИАРДА куб, метра газ. Представете си колко милиарда евро транзитни такси изтървахме!