Пари за заселване на мигранти няма, но пък оглеждаме... сгради

У нас имало много малко бежанци, а масово мигрантите са икономически
36
Пари за заселване на мигранти няма, но пък оглеждаме... сгради
Снимка: Булфото, архив

Пари за пилотните проекти за заселване на бежанци в общини с лошо демографско състояние, в централния бюджет за тази година няма. Това заявява в отговор на въпрос на соцлидерката Корнелия Нинова финансовият министър Владислав Горанов.

Още по темата

Първа за тези проекти призна шефката на сдружението на общините Гинка Чавдарова. След това социалистите обявиха, че има правителствено постановление от август тази година, според което кметове на общините трябва да предложат броя на бежанците, които могат да заселят на своя територия като им осигурят жилище, детска градина или училище за децата, личен лекар, както и информация за свободните работни места.

Червените смятат, че по този начин някои населени места ще се превърнат в гета, а България ще стане майка на хора, за които тя не е родина, а за проекта е предвидено и национално съфинаниране, което означава, че издръжката на бежанците ще се поема и от данъкоплатците.

Депутатът Таско Ерменков коментира, че от статистиката се вижда, че у нас има много малко бежанци, а масово мигрантите са икономически.

Горанов посочва, че финансовото министерство привежда парите на общините при спазване на определените параметри в Закона за държавния бюджет, където съвсем конкретно е посочена сумата за всяка община.

Допълнителни финанси общините могат да получат само с отделно решение на правителството, каквито няма.

В друг писмен отговор на въпрос отново на Корнелия Нинова, МВР шефът Румяна Бъчварова посочва, че заради засиления бежански поток през септември и октомври миналата година са направени огледи на сгради, собственост на военното министерство с отпаднала необходимост.

Една от тези казарми е била в Самоков, но не се предвижда изграждането на бежански център в района на Самоков, а и цялата Софийска област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герб-видими резултати в унищожението на българския народ. Чрез здравеопазване, ниски доходи, огромни данъци и насила натресени ни терористи.