Чуждите медии за изборите у нас: Удар за Бойко Борисов!

Успехът на опозицията може да прокара оставка на правителството
7 ное 2016 07:07,
155
Чуждите медии за изборите у нас: Удар за Бойко Борисов!
Снимка: архив, Булфото

Удар за Бойко Борисов на президентските избори, така агенция "Франс прес" озаглавява кореспонденцията си за изборите у нас, в която цитира социологически данни за изхода на вота.

Ако резултатът се потвърди окончателно, предстои тежък балотаж на 13 ноември между Цецка Цачева, която е председател на парламента, и бившия командваш ВВС и авиационен ас Румен Радев.

Агенцията посочва, че функциите на българския президент до голяма степен са церемониални, но въпреки това той е уважавана фигура, която определя някои висши служители и може да назначава служебни правителства в условия на криза, посочва още АФП.

И Москва, и Брюксел ще наблюдават много внимателно дали новият президент може да наклони бившата комунистическа страна повече към руската или западната орбита. Сегашният държавен глава Росен Плевнелиев беше много прям в критиките си към Русия и нейния президент Владимир Путин, но в същото време икономиката на България е изключително зависима от Русия, особено от газ, а двете страни имат дълбоки исторически и културни връзки, посочва агенцията.

Дори и премиерът Борисов да не подаде оставка, опозиционните сили могат да се опитат да свалят неговото правителство на малцинството след президентските избори, коментира Ройтерс.

Успехът на опозицията може да прокара пътя за оставка на кабинета, предсрочни парламентарни избори и период на продължителна политическа нестабилност, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Изборите се състояха в атмосфера на широко обществено недоволство от политическата класа в България, корупцията и жизнения стандарт, който продължава да е най-ниският в Европа, близо 10 години след като страната се присъедини към 28-членния блок, пише изданието.

Президентският вот се възприема като решаващ за българския премиер Бойко Борисов, който бе казал, че той е тест за партията му ГЕРБ, припомня и "Дойче веле".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учи, каквото искаш, това се нарича свободен избор :)И, да, предпочитам да съм по-близък с тези хора, отколкото с руснаците.Завършил съм руско училище, така че знам за какво говоря. С тия хора не искам да имам нищо общо, па ако ще всички катедри по славянски езици да ме убеждават обратното.
60
3
 
33
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Хората не гласуваха срещу ГЕРБ, а срещу малоумната им кандидатура. А Бойко нека го дава малко по смирено. Не може да залага стабилността на държавата, заради гордостта си.
59
24
 
6
 
! Отговори
Jon преди 7 години
Ей комунистите какво си помислихте че, с 600 000 хиляди гласа пак ще, управлявате крадете и фалирате България но, няма да стане на балотажа ще ядете хурката.
58
19
 
4
 
! Отговори
Митьо Пищова преди 7 години
БСП+ДПС ще ви изкъпят, ще ви намажат с мед, ще ви напълнят като агнета и ще ви р.азпорят като риби... Луканова Зима, Виденова зима, Пирамиди, Фараони, ФАЛИТИ, КТБ-та, мутри, спиране на Еврофондове.... Нека ж.асането започне сега....
57
2
 
20
 
! Отговори
gtf преди 7 години
До До40герп пое нужният ход да смени червените калинки в администрацията, но в крайна сметка се появи нещо по-ужасно - гербави калинки ( да уточним, че калинките на дпс в по-голямата си част са на същите постове или по-високи). Профила на гербава калинка: млади момчета и момичета без елементарни познания, грамотност, мисловна дейност, ценности но с високо самочувствие и изключително арогантни. Избиха дребният бизнес и подкрепиха монополите, как да има просперитет ?
56
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма дясно, няма ляво. Има автентични, истински хора, и Радев е такъв. Точен, ясен, принципен, смел, и с чувство за хумор, Румен Радев е на светлинни години по-добър от Цецка Цачева. И макар че съм гласувал за Трайчо на първия тур, без никакви огризения ще подкрепя Радев. Изобщо не ме интересува там някакви измишлжотини за червени и демократи. Цачева беше възможно най-комунистическата кандидатура. Не заради БКП миналото, а най-вече че отвсякъде ми напомня как изглеждаха и говореха комунистите.
55
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имаме си нов любимец.Прабългарската ни жилка има афинитет към мъжкарите.Новият генерал е по хубав от стария.По умен,по силен.
54
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧОБАН БОЙКО И НЕГОВОТО СТАДО ЗАГУБИХА.
53
1
 
24
 
! Отговори
Някой преди 7 години
До правилноТака е - Човек дошъл "на власт" с думите "Избирайте мен иначе идва Станишев"... Т.е. - Аз съм по- малкото зло - така го разбирам аз. И няма държава където по такъв начин да печелят политици избори. А относно останалото... Който и да дойде следващ - няма да стане по- добре. Те са едно и също котило. Делят една и съща баничка.
52
0
 
2
 
! Отговори
не ви е наслука гроб преди 7 години
До истинаГл упости на търкалета във вид на примамка за лапнишарани. Да, ама, не, лапнишараните са са свършване.
51
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЯКАТА ПОДКРЕПА НА МЕСТАН И ТУРСКИТЕ ГЛАСОВЕ ОТ ТУРЦИЯ НЕ ПОМОГНАХА НА ЦЕЦКА.
50
0
 
25
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
Ако загуби изборите, да видим дали ще си тръгне, обаче аз се съмнявам!
49
0
 
24
 
! Отговори
правилно преди 7 години
До НякойПродължавай да протестираш по същия начин и няма да сбъркаш. Важното е мутрата да изчезне от България.
48
1
 
17
 
! Отговори
Бимбо преди 7 години
Троловете на Тиквата се включиха да ни развалят конушмака :-)
47
1
 
12
 
! Отговори
счетоводител преди 7 години
До хахахахааМного тънки са ти сметките, гробарченце глупавичко.
46
0
 
28
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Много удобно анализаторите пропускат така нареченият "Протестен вот". Аз също сложих чавка на N13, но това беше глас "против" ГЕРБ, а не "за" Радев. Така че така наречената "опозиция" изобщо да не се хвали че е спечелила.
45
0
 
5
 
! Отговори
за съжалеине е така преди 7 години
До АнонименЗа съжаление е така, но и тези предатели се оглеждат запад, за да избягат, когато ще им потърсят сметка.
44
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как се опитват (и успяват)да манипулират като никазват че някой си щял дасмени орбитата на Българияот западна към руска и т.н.катастрофически сценарии:необходими са политици коитоизбират проекти на база техниикпн. предимства а не на база "ние сме в този лагер и ще следвамекато овце някакъв чобан."
43
4
 
6
 
! Отговори
истина преди 7 години
Истината е че Тиквата от Б отбора на БКП предава властта на А отбора на БКП по решение на треньора от Кремъл. Което бе причина да предложи мадам Цоцка за президент. Което обяснява че плюенето му в дясно не е медицински дефект.
42
0
 
8
 
! Отговори
средно положение ням преди 7 години
До АнонименИскаш една мутр а да не мисли по мутренски. Ти или си наивник, или си ***, или се правещ се на такъв, гробар.