За липсващите банани, за пържолите под щанда и наш'те хора... комунисти

Депутатите решиха да бъдат премахвани всички соцлозунги
279
За липсващите банани, за пържолите под щанда и наш'те хора... комунисти
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Пържоли, хляб, банани, благонадеждни и неблагонадеждни семейства, разделящи обществото преди 1989 г. се промъкнаха в дебата за промените в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен.

"И сега си личи кои са били галеници на режима и го защитават, макар че техните наследници учат в САЩ, включително и синът на соцлидерката Корнелия Нинова", упрекна Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Още по темата

Според него по време на тоталитарния режим обществото е било разделено на правоимащи и правонямащи.

"Едните живееха в лукс, имане и възможности, но другият свят беше на хора, които нямаха и се трудеха като пчелички за благото на другите", обвини той.

Лъчезар Иванов разказа, че и той е бил сред тези, които са били под натиска на комунизма.

"Когато отказах да стана член на БКП, ми казаха: "Другарю Иванов, ако искате да се храните трябва да станете член на партията, ако искате да имате пържола между две филии хляб трябва да станете член, иначе ще има само две филии хляб", сподели депутатът.

След нето Петър Славов от РБ припомни, че хората са се редели на опашки за банани.

Иван Станков от АБВ обаче им опонира, че каквото е било е минало и тези, които са извършвали престъпления вече са наказани, а сега има по-голямо разделение в обществото.

"По селата в момента има само стари хора, които чакат да чуят камбаната, за да разберат кой е умрял. Както се казва във фолклора: "Няма агне да умре, няма петел да пее", каза той.

Червеният депутат Янаки Стоилов риторично попита какво ще помогне премахването на избелелите комунистически лозунги останали по сградите на бившите ТКЗС-та, след като "там вече няма говеда, няма и цигли".

"С този закон ще трябва да поставите и табели по сградите на институциите – на парламента, на Министерски съвет, те са построени по време на комунистическия режим, който е обявен за престъпен. Заклеймявате период от развитието на страната, при който въпреки всички грешки и насилието в начало, България достигна най- силната си икономика, най-високото си социално и духовно развитие", обвини той.

За съпартиеца му Георги Божинов този закон също е позорен и ще бъде петно върху парламента, ще е исторически недостоверен, несправедлив и ненужен.

От ДПС пък обвиниха, че винаги когато десницата се чувства слаба, търси начин да скара движението с БСП.

"Това е целта и сега този закон", скочи Четин Казак.

Според лидера на ДОСТ Лютви Местан, ако днешното българско общество е разделено по оценката за наследство на комунистически режим това означава, че рецидивите на комунистическия режим са още живи.

Той обаче предупреди, че през последните няколко месеца ставаме "свидетели на откровени напъни на външни сили" за отклоняване на България от стратегическия ценностен избор за членство в НАТО.

Той посочи като пример изказване на директора на Руския институт за стратегически изследвания при администрацията на президента на Руската федерация генерал Леонид Решетников, че членството ни в НАТО не помага на отношенията ни с Москва.

Местан смята, че целта на такива изказвания е България да бъде извадена от НАТО и да бъдат преследвани всички онези български политици, които днес си позволяват да защитават ценностите на евроатлантизма.

"Дебатите днес трябва да са каква е България и ще остане ли на своя стратегически път - да се развива като модерна, европейска, стратегическа държава", настоя Лютви Местан.

Методи Андреев обяви, че изказванията на социалистите са ода на лицемерието.

"Вашата партия все повече прилича на един сицилиански клан, поставяте вашите родови връзки пред интереса на държавата", скочи той.

Според Станислав Станилов от "Атака" комунизмът си е отишъл и е работа на академичните среди да направят оценка за него, но това може да се случи след време.

"Това е закон срещу мъртвец" и "Вадите на умряло куче нож", обобщи той.

В крайна сметка след емоционални изказвания и продължили над три часа дебати, промените в закона, внесени от депутати от РБ и Методи Андреев от ГЕРБ, бяха приети.

Те предвиждат всички символи, лозунги, фотоси, знаци и всякакви предмети, създадени през комунистическия режим, с цел неговата възхвала, да бъдат премахнати.

Задължението за премахване на комунистическите символи се възлага на всички държавни органи, техните филиали в страната, както и на местната власт. Задължението се вменява и на "публично-правни организации, физически или юридически лица", които по силата на закона, ще трябва да предприемат действия за преодоляване на тежкото наследство от комунистическия режим".

Според новите текстове всички символи, възхваляващи комунистическата власт от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година, могат да бъдат предоставени в Музея на социалистическото изкуство.

Единственият вариант, при който такива предмети могат да бъдат видени публично, е като задължително бъде посочен престъпният характер на режима чрез информационна табела.

На местата, на които има монументи, чието преместване не може да бъде направено веднага, задължително трябва да бъде поставена указателна табела с текст: "Комунистическият режим в България - 9.09.1944 г.-10.11.1989 г. и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание".

Друг нов текст в закона задължава образователното министерство, директори на училища, учители и ректори и преподаватели в университетите, както и публични организации да предприемат действия, така че в помагала, учебни планове, учебници и в образователния процес комунистическият режим, както и неговите партийни и държавни ръководители да бъдат точно и обективно отразени.

За нарушение на изискванията физически лица могат да бъдат глобявани с 200 лв., а юридическите лица - с 2000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
3
 
7
 
! Отговори
Аз пък преди 7 години
нося и ще си нося с наи-голямо удоволствие колана, на който има петолъчка... много му се кефя!
158
1
 
7
 
! Отговори
Така преди 7 години
са действали фашистите, унищожавайки културно-историческото наследство. А това, че нашите "народни избраници" искат да прикрият, че най-голямото престъпление и най-мерзкият период в историята на България, са последните 27 години "демократично управление" - народът няма да им прости! Все още има живи хора, които помнят. От трибуната на НС са се изсипали помия и куп откровени лъжи! Защо не си признаят на базата на какво станаха милионери и милиардери - истината е, че окрадоха България!
157
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пържола между две филии хляб не ям ,предпочитам между две пържоли дивечов салам !Така ядат другарите и тогава и сега.
156
7
 
16
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
То голям келепир като има банани и струват 3.50. Аз предпочитам да живея през соца и да си рупам луканка, а вие демократично-толерантни маймуни си яжте бананите.
155
3
 
12
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
"Едните живееха в лукс, имане и възможности, но другият свят беше на хора, които нямаха и се трудеха като пчелички за благото на другите"Аз не виждам да има разлика с това което става в момента. Може би след 20тина години следващия режим ще заклеймява капитализма като престъпен под зъщия надслов. Промиване на мозъци с пълна сила.
154
7
 
3
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Няма град, село или паланка, където да няма улица Г.Димитров.Д.Благоев и др. известни комунистически дейци. Ние социалистическа република ли сме ? Само булевардите да останат с имена , всички други улици да бъдан номерирани.Улиците не могат да носят човешки имена. Това е кощунство.
153
8
 
6
 
! Отговори
Отвратен преди 7 години
Между фашизма и комунизма няма никаква разлика. И двете идеологии са човеконенависнически , целящи да направят хората работни добичета. Защо фашизма бе забранен , а комунизма не ? Съсипаха половината свят и нашата хубава Родина.
152
1
 
8
 
! Отговори
Брат Вурст преди 7 години
Означава ли това , че ако rage against the machine направят концерт в България, Том Морело ще бъде арестуван ? Или всеки, който публикува някой от безумните соц. лозунги ?"Другарки, дамските въшки са срам за комсомолката" :-)
151
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цъфнала Мара, та вързала! Сега пак ще се харчат едни пари за глупости. Миналото си е минало!
150
1
 
6
 
! Отговори
баба Пена преди 7 години
До Щерев Ех, чедо! Ако знаех че ще дочакам пустата му демокрация и с раждането на дечица нямаше да бързам при скапания комунизъм. Нали сега ще ми реституират и детеродната ми функция.
149
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен А децата на комунистите ще ги забраните ли, защото днес те ни управляват???????
148
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е поведение на незрели,страхливи и озлобени личности. Всички партийци кариеристи и деца на комунисти, които дължат всичко на БКП, днес станаха най-яростните антикомунисти. Разровете се в биографията им и ще се убедите. Това се нарича демокрация по български, а според психологията е компенсаторен механизъм. Смелите тогава са смели и днес, мижитурките си остават такива. Днес са много "смели" за разлика от вчера, когато гласът не им се чуваше. Жалка работа.
147
5
 
12
 
! Отговори
Щерев преди 7 години
Всичко е история!Глупост е всеки ден да сменяме имената на улиците, да събаряме паметници, та били те на Сталин или Хитлер!И преди и сега партийната членска маса в тая "държава" е около половин милион, все едни и същи хорица-откачалки, яздещи и мачкащи един цял, вечно покорен народ.Трябва ли да унищожим Свидетелствата за раждане на децата ни, защото на печата с който са подпечатени имало следи от историята, та било то и петолъчка?Глупости и пак глупости, и все "български"!
146
3
 
9
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
упрекна Лъчезар Иванов от ГЕРБ."До тук успях да прочета и повърнах....
145
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сми на нинова сина що не учи в русия ми все ходят на запад всички партийни чеда ?
144
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
последни гербави напъниами променете си биографиитебанкянски потомствен комунист,премиеркомунистка рабфак право от плевен-шеф народно събраниеснахата на пръмов от цк на бкп - еврокомисари още доста продажни .и сега се опитват да се задържат като насъскват хоратавсичкине тия са за панделата
143
1
 
2
 
! Отговори
vse edno: преди 7 години
Прощавайте, ама за какво става въпрос? Че вчера работих до късно - трябваше да експедираме камион с готова продукция - и разбирам, че съм пропуснал неща важно......
142
1
 
15
 
! Отговори
prokurora преди 7 години
Само да кажа, че вече бившата жена на Лъчезар Иванов е братовчедка на мой роднин. Бащата (бащата на съпругата) е заклет Бекапеец, въпреки че е починал. Упреква, че синът на Нинова учи в САЩ, ама неговият син се оказа, че окрал бензиностанция
141
5
 
32
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Другарю Лъчезар Иванпв,когато другите са ядяли филии с пържола между тях,ти може би си ядял филия намазана с мас,като боса си... Спрете да разделяте българския народ,като оправдавате некадърното си управление с комунистическия режим от преди 26 години. Ако продължавате вие,Митов,Сугарев и други като вас,българския народ ще бъде разделен и на същия хал и след 100години. Вие политиците трябва винаги,когато влизате в Парламента да четете какво пише отвън на сградата.
140
2
 
23
 
! Отговори
Спас преди 7 години
Чакам да видя, как ще глобят Китай, че са поставили комунистически символ пред посолството си!:))))))))))))))