Не сме готови за 100% мажоритарност, имало риск

Да не загърбване пропорционалния елемент, зове Радев
Обновена: 26 ное 2016 13:14 | 26 ное 2016 13:05, Камелия Цветанова
228
Не сме готови за 100% мажоритарност, имало риск
Снимка: Булфото, архив

България не е готова за сто процента мажоритарен вот, коментира пред журналисти новоизбраният президент на Република България Румен Радев след като присъства на разширеното заседание на Националния съвет на БСП в София.

Още по темата

Проблемът не е само в нов Изборен кодекс, проблемът е в районирането на страната или т.нар. изборна география, коментира той. Това е сложен процес - ако някой ви каже, че ще го направи за два дни, не се заблуждавайте, каза той, цитиран от БТА.

Категорично поддържам мажоритарния вот, но според мен с цел избягване на изкривяване, на рисковете, до които води един такъв сто процента мажоритарен вот във вида, в който ни се предлага, трябва да имаме и пропорционален елемент, смята новоизбраният президент.

Попитан дали можеше да се избегне бунтът в Харманли, Румен Радев коментира, че причините за случилото се са много комплексни.

Тук става въпрос и за изпреварваща информация, и за работа на службите в този център, посочи той.

Радев отбеляза, че центровете се пренаселват и отдавна се алармира за това.

Според него трябват по-спешни мерки за екстрадиция. Вече имаме споразумения в рамките на ЕС и това трябва да се усети, добави той.

Според Радев България трябва да положи още усилия за защита на границите си и да настоява за повече помощ от ЕС.

На въпрос коя е подходящата дата за предсрочните избори, новоизбраният президент каза, че това ще се реши в консултации с партиите, но има и конституционно определени срокове, които ще държи да бъдат спазени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
5
 
! Отговори
До 112 преди 7 години
България е в ЕС от 10 години.Замогнахме ли се или станахме още по-бедни.А "бедните" руснаци са купили 400 хиляди жилища само у нас и това е най-малкото.Купуват в Англия,Испания,Франция,Америка и където си искат.Къде купуваме ние-"богатите"европейци,прегърнали евроатлантическите ценности,които вече са само кухо понятие.
107
0
 
8
 
! Отговори
ИМА РИСК , ..ДА! преди 7 години
ДПС-----ЩЕ СПЕЧЕЛИ НАЙ-МАЛКО В 5-ОБЛАСТИ , при МАЖОРИТАРЕН ВОТ!ПЕЧЕЛЯТ ---САМО ГЕРБ И БСП........Другите ЩЕ РЕВАТ КАТО ***.ГАР.ЕТА СЛЕД ИЗБОРИТЕ ОТ ПЪЛНАТА ЗАГУБА.....И ЛИПСАТА НА ПРИСЪСТВИЕ В НС!РАДЕВ---ПОЧВА ДА СЕ УСЕЩА НАКЪДЕ ГО БУТАТ .....ХА,ХА,ХАААААААА
106
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Генерала има право на мнение и го изказва.Каза го още в изборната нощ.И ако неговото мнение съвпада с мнението на други,това не е повод за ругатни.80% от различни специалисти,изказали се по въпроса споделят неговото мнение.Нали всички искаме да изберем качествени депутати,които да работят за благото на народа.Кои са те?Къде са?Да ги видим,да ги чуем за да преценим.Така-юруш на маслините,не става.
105
4
 
7
 
! Отговори
Много кадри преди 7 години
Рухна мита, че БСП има много кадри :D Като имат толкова много кадри ЗАЩО ги е страх от мажоритарната система ? Защото имат само дърти, крадливи, червени смешници които народа НЯМА да избере. Неможе да говориш за промяна, а на избори да предлагаш старите муцуни.
104
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте сега другарЕ, тия опорни точки требваше да си ги повтаряте и разпространявате преди рефереднума, референдума мина, народа си каза думата и резултата на референдума е повече от категоричен, сега вече, имате само една опция, да въведете решенията от референдума. Можете да проявите разум и да си свършите работата со кротце и со благо, може да продължите да си играете с процедурни хватки и тогава ще ви се наложи да си свършите работата со кьотек.Вие решавате - со благо ли ще е или со кьотек !
103
4
 
9
 
! Отговори
Жалко преди 7 години
Нали беше надпартиен бе генерале ? Генерал под чехъл си ти. Дори и да отидеш до *** искаш разрешение от Позитано.
102
2
 
7
 
! Отговори
До 119 преди 7 години
Я посочи десетина имена,които според теб заслужават да влязат мажоритарно в следващия парламент,независимо от коя партия са или безпартиини.Ако са неизвестни,кой ще гласува за тях.А ако са известни,но не стават и все пак бъдат избрани,какво правим?Не е чак толкова просто,колкото си мислят някои.
101
6
 
11
 
! Отговори
Радев предател преди 7 години
Този уж независим генерал когото избраме нали щеше да следва волята на народа? Какво стана само 2 седмици по-късно....
100
4
 
5
 
! Отговори
BG преди 7 години
Аз съм инженер, не юрист, ама не трябва ли за депутати да се избират най-достойните в държавата и те да решават съдбата и ?! Следователно точно мажоритарния вот е най-доброто - ако аз харесвам някой, който се е доказал като специалист и като характер, ще гласувам за него независимо от коя партия е ! Иначе, сума *** реват срещу това щото е ясно - няма как, дребни душици, дали парички на партията да ги вкара в листите, да стават депутати ! Доказваш се като специалист и човек - ставаш депупат !
99
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е.Никоя партия не може да извади 240 читави кандидати за мажоритарен вот.Това е много рисковано мероприятие./
98
1
 
5
 
! Отговори
китаец преди 7 години
Напротив партиите не са готови да издигнат честни и знаещи лица, а избирателната система няма съществено значение. В този парламент има депутати от които всички трябва да се срамуваме. По добре помислете за кадрите си а не за своите хора!
97
5
 
6
 
! Отговори
Хахахха преди 7 години
Не повтаря опорните точки само на ***. На същото мнение са патриотите реформаторите абв и всички останали партии. Даже от герб говорят това което казва радев. Но нали е лесно да се плюе. Нека плюем без да мислим
96
3
 
4
 
! Отговори
до 114 преди 7 години
Не знам на кого пишеш "***", ама спирам да ти отговарям, понеже както вече написах, няма как на неграмотен човек да обясниш какво е право, избирателна система и Конституция. Ти още български не знаеш, а мнение даваш. Вярно се казва, че кухият съд кънти най-силно. Виж как пишеш "иЗка", изречение започваш с малка буква, пълен и кратък член не познаваш... какво да се говори с такъв човек... Лек ден!
95
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя се врътна още преди да е влязал в президентството, смятайте като влезе пък какви золуми ще прави
94
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 111Ти разбираш ли какви малоумия пишеш, съседа ми щял да направи референдум та да ми чупи главата??? наистина ли сте толкова глупави платените тролеи или на такива се правите, ми то си пише повече от ясно по какви въпроси може и по какви неможе да се прави референдум, знаеш ли по колко референдума се правят в САЩ всяка година, да си чул там да се прави референдум по подобен начин, и още нещо ако някой изка да чупи главата или да беси някой, не му трябва референдум, ПОНЯЛ ДРУГАРЮ ТРОЛЬ
93
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът не е в закона, а в морала на политиците. Ние имаме нелоши закони, но не се изпълняват, поради закъснялата съдебна реформа, която политиците се уплашиха да направят. И понеже се вижда, че държавата не върви, хората са недоволни (и с право), вместо да направят съдебната реформа, им подхвърлят някакви мажоритарни избори, да си вярват хората, че нещо зависи от тях. А иронията е, че със същите тези предложени промени, именно мафията си бетонира властта и липсата на съдебна реформа.
92
2
 
4
 
! Отговори
Другари преди 7 години
Отговорете как да ви повярвам че верният път е с Русия? Гледам какво става в Крим, стандарта на живот е паднал , а на оплакванията на хората Медведев им отговори да стискат зъби. Не виждам как България ще се замогне ако загърби ЕС и се обърне към Русия. Просто реално няма как да стане, от нищп нещо не става.
91
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами тогава всеки ще си прави референдуми и ще бъдат валидни независимо от броя на гласувалите. Не забравяй съседа си, който ще направи референдум "Мога и да счупя главата на съседа си, ако чувам как си пуска тоалетната". И ще бъде валиден, независимо от броя на гласувалите. Чалгар да ти говори за политика, дето си няма представа от държавно устройство, дето идея си няма за многовековната опитност на това що е държава и как следва да се управлява тя, за да е справедлива за всички.
90
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 104 и 105Тия шикалкавения с броя на гласувалите няма да Ви минат, всякакви опити да убедите народа че референдума не бил успешен че видите ли незнам си колко хора били гласували по-малко, няма да мине, и колкото повече повтаряте тая опорна точка, толкова повече настървявате народа, и да ти кажа един от следващите вопроси на реферндум знаеш ли какви ще са - "съгласни ли сте решенията на референдум да са задължителни независимо от броя на гласувалите" и знаеш ли какъв ще е резултата ?
89
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че има риск е видно с избирането ти, независим генерале, нали и ти си избран като мажоретка.