Не сме готови за 100% мажоритарност, имало риск

Да не загърбване пропорционалния елемент, зове Радев
Обновена: 26 ное 2016 13:14 | 26 ное 2016 13:05, Камелия Цветанова
228
Не сме готови за 100% мажоритарност, имало риск
Снимка: Булфото, архив

България не е готова за сто процента мажоритарен вот, коментира пред журналисти новоизбраният президент на Република България Румен Радев след като присъства на разширеното заседание на Националния съвет на БСП в София.

Още по темата

Проблемът не е само в нов Изборен кодекс, проблемът е в районирането на страната или т.нар. изборна география, коментира той. Това е сложен процес - ако някой ви каже, че ще го направи за два дни, не се заблуждавайте, каза той, цитиран от БТА.

Категорично поддържам мажоритарния вот, но според мен с цел избягване на изкривяване, на рисковете, до които води един такъв сто процента мажоритарен вот във вида, в който ни се предлага, трябва да имаме и пропорционален елемент, смята новоизбраният президент.

Попитан дали можеше да се избегне бунтът в Харманли, Румен Радев коментира, че причините за случилото се са много комплексни.

Тук става въпрос и за изпреварваща информация, и за работа на службите в този център, посочи той.

Радев отбеляза, че центровете се пренаселват и отдавна се алармира за това.

Според него трябват по-спешни мерки за екстрадиция. Вече имаме споразумения в рамките на ЕС и това трябва да се усети, добави той.

Според Радев България трябва да положи още усилия за защита на границите си и да настоява за повече помощ от ЕС.

На въпрос коя е подходящата дата за предсрочните избори, новоизбраният президент каза, че това ще се реши в консултации с партиите, но има и конституционно определени срокове, които ще държи да бъдат спазени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
7
 
! Отговори
До 151 преди 7 години
То волята на народа за АЕЦ Белене беше загърбена и нищо не се случи. Кол,кото до мажоритарният вот, за съжаление хората не бяха информирани преди референдума, какво ще се случи при такъв вот и гласуваха без да знаят за какво точно гласуват. Разнките комитети казваха в рекламите за референдума по телевизията - аз съм еди-кой си и подкрепям мажоритарния вот и толкоз, т.е. нищо. Аз съм убдедн, че ако хората знаеха за какво точно гласуват, за мажоритарен вот щяха да гласуват само тези от ГЕРБ и ДПС.
127
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като не сте готови, имате на разположение около 4 месеца до следващите избори да се подготвите, ако сте достоен ще настоявате за това, а ако не сте ще се врътнете и ще загърбите волята на народа, а Вие като президент имате право да инициирате референдум, ако смятате че мажоритарната система не функционира добре, след това по-всяко време ще може да предложите референдум за нейната отмяна.Така господин генрал би трябвало да постъпи "достойния президент" но аз се съмнявам че Вие ще направите така
126
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АКо наричаш това рефереднума задължителен какво да кажем а мафията, която си поръча мажоритарни избори чрез Слави - 1. направиха референдума заедно с президентските избори, което вдигна активността. 2. затвориха Орлов мост за концерт на Слави, а националният стадион беше свободен 50 м встрани 3. слави си прави пропаганда всяка делнична вечер, а всеки, който иска да каже нещо против референдуа трябва да плаща по 10 хил лв на минута за телевизионно време.
125
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 148Е всички знаем защо не е задължителен :)1-во заради малоумното изискване в закона да са гласували колкото на последните парламентарни избори, 2-ро заради манипулациите на ЦИК с които чисто документално се намали броя на гласувалите с поне едно 20-30 х., 3-то заради откритото саботиране пак от ЦИК на рефереднума, поне едно 40-50 х. човека бяха лишени от право да гласуватТова са процедурни трикове, с които се търси причина на българина да не му се дава възможност сам да решава:)
124
3
 
8
 
! Отговори
до 146 преди 7 години
Да, но резултатът от рефереднума не е задължителен, понеже при все цялата пропаганда, не достигат гласове за референдума, за да бъде задължителен. Така че всеки дебат е добре дошъл.
123
7
 
7
 
! Отговори
Поискали сме преди 7 години
100% мажоритарен вот - такъв той трябва да бъде! За 27 години порпорционалната система показа, че е деградирана. Следователно сега ще опитаме мажоритарния вот ако не ни хареса ще измислим друго - не искаме съвети, не ни казвайте кое е по-добро за нас! Ние сами ще решим! Често болният знае по-добре кое лекарство да вземе от лекаря.
122
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 144При пропорционалния вот се купуват не само гласове но и места в листите на портиите, при мажоритарен вот в два тура търговията на гласове ще намалее, поради една много проста причина, никога не се знае какво ще стане на 2-ия тур.Сега за смесената система, виж хората гласуваха на референдума не за смесена а за 100 % мажоритарна, и резултата не някакъв около 50/50, а е близо 80/20, сега ако някой има желание за смесена, да инициира референдум и готово, ама сега се е вззело това решение
121
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При пропорционалния вот партиите си купуваха гласове,при мажоритарния вот богати кандидати ще си купуват същите гласове.А ако не са достатъчно богати ще ги подкрепи я ГЕРБ,я БСП,я ДПС.И двете системи са несъвършени,затова най-добре е 50/50.
120
7
 
9
 
! Отговори
Азазел преди 7 години
"България не е готова за сто процента мажоритарен вот,"А за колко процента е готова? Ох, на мама сладкия!
119
4
 
10
 
! Отговори
до 138 преди 7 години
То по тая логика никой да не гласува, щото 1 глас е нищо от няколко милиона. Да не мислиш, че ти си единственият с фирма. Толкова ли не знаеш какво значи корпоративен вот. Има стотици хиляди, свързани професионално с даден бизнес и партия. Няма как слуаен кандидат да ги пребори. Затова ви казват хората, че при предложените от Слави промени, Палраментът ще е само ГЕРБ, БСП и ДПС. Без опозиция. Те това искат. Слави ви изигра много ловко. Защо рефереднума беше с президентските - осмислете го.
118
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така са му наредили от Кремъл, какво искате, то там референдумите са строго забранени
117
1
 
3
 
! Отговори
BG преди 7 години
До 133, ОК аз съм шеф на голяма фирма с по 100 служителя и съм свързан с обществените поръчки на някоя партия. Да приемем че всичките ми служители и техните семества вкл и децата им над 18 г гласуват за мажоритарния кандидат на същата партия (нещо което въобще не е 100 % сигурно). Колко души са това ?! И колко гласа трябва да вземе един мажоритарен кандидат за да влезе в парламента ?!
116
4
 
4
 
! Отговори
за 129.... преди 7 години
"КУХОТО ПОНЯТИЕ "---си ти ,баке.....САМО ВИСШИТЕ ЧИНОВНИЦИ НА ПУТИН ОТ ДЪЖАВНИТЕ МОНОПОЛИ НА РУСИЯ -----СА КОЛКОТО ГРАЖДАНИТЕ НА ЦЕЛА БЪЛГАРИЯ....ХА,ХА,ХААААААААААА!!!!КАК , НЕМА ДА КУПУВАТ ИМОТИ И ЗЕМИ ......В КВО ДА СИ ВЛАГАТ ПАРИТЕ --В СТАРО ОРЪЖИЕ ОТ СОЦА ,ЛИ...??!МНОГО СИ НАИВЕН ,БЕ....ДО ПЪЛНА ГЛУПОСТ!!!
115
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При мажоритарни избори в 2 тура Парламентът би бил пълен с ГЕРБ, БСП и ДПС. Други няма да има. Елементарно е, вижте при изборите 2009 г какво стана. Толкова е просто. Неслучайно в Европа нито една държава не е по тази система. Не са по-прости от нас, уверявам ви, ние, а не те сме най-бедната държава. Четете право.
114
0
 
9
 
! Отговори
майтап! преди 7 години
за пореден път пробутаха на материала залъгалка, този път "референдум", накараха го да гласува, замъглиха му за момента съзнанието и погледа, а сега викат: ъс-с магаре назад. 100% мажоритарен вот?! Когато цъфнат налъмите на Връбница в сряда, заедно със субсидията от 1 лв/глас, задължително!
113
7
 
4
 
! Отговори
До 122 преди 7 години
Кого предаде Радев,бе?Родината си ли предаде?Ти не си гласувал за него,затова млък и отивай да ближеш подметките на бай онзи.
112
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и достоен да е един кандидат, ако зад него не стоят мощните структури на някоя голяма партия, или е в етнически регион с малцинства, няма никакъв шанс. Примерно много хора бизнесът им е свързан с обществени поръки, администрация и т.н. на ГЕРБ, БСП или хората на ДПС. Тези хора си гласуват независимо какви са другите кандидати. Няма как случаен кандидат да пребори кандидат на голяма партия.Това е големият проблем. Опитайте да вникнете поне малко, с малкото непромит ви мозък от Слави.
111
0
 
3
 
! Отговори
BG преди 7 години
До 123 - значи като "няма" качествени хора - дайте да вкарваме всичките ... дето са бутнали на партията за да ги вкара в листите, така ли ?! Само и само да си имаме депутати! Е..... си логиката ! Ето заради подобно мислене имаме парламент в който се провеждат пленарни заседания с по ...2 човека в залата ! И после се чудим, както и аз мината седмица какви закони ни сервират, и в какъв батак ни вкарват !
110
0
 
2
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
МАЖОРИТАРЕН ВОТ-----ЗА 2-ПАРТИЙНА СИСТЕМА, ОТ БКП и ГЕРБ, С БАЛАНСЬОР ОТ ДПС/дс-------НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА !!ПРОСТО --НЯМА ДА ГО ДОПУСНЕМ!!!НИЕ СМЕ ПОВЕЧЕ ОТ ЧАЛГАРИТЕ НА СЛАВИ.......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ОПРЕДЕЛЕНО!!!!!!!!!!!!!!!!!
109
1
 
3
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
До Много кадриЕ как да няма ?! Б.Борисов чий кадър е !!!