Дебати, референдуми, но субсидиите за партиите – по 11 лева

Реформаторите настояваха сумата да е до 1,6 млн. лева
138
Дебати, референдуми, но субсидиите за партиите – по 11 лева
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Депутатите не намалиха субсидиите за партиите и през следващата година. Така политическите сили ще получават по 11 лева за всеки реален глас, като няма да има таван на сумата, която може да бъде получена.

Въпреки проведения референдум за изборното законодателство, в който един от въпросите беше именно за намаляване на парите, които взимат партиите през държавния бюджет, размерът на субсидията не беше подложен на обсъждане днес при дебатите за окончателното приемане на бюджета за следващата година.

Депутатите Мартин Димитров и Петър Славов от РБ и Методи Андреев от ГЕРБ имаха предложение сумата да не надвишава 1,6 млн. лева, но то беше отхвърлено в пленарната зала.

Според Петър Славов подобно ограничение е нужно, особено при въведеното задължително гласуване.

"От една страна караме хората да гласуват, а от друга - няма таван на субсидията, това може да се нарече конфликт на интереси", обясни той.

Славов смята, че с въвеждане на таван на субсидиите, бюджетът би пестил около 20 милиона лева на година.

Той допълни, че с колегите му са подготвили и съотвените текстове в Закона за политическите партии, така че този таван да се заложи трайно, а да не трябва да се гласува от парламента всяка година.

Мартин Димитров от Реформаторския блок посочи, че една партия няма нужда от десетки милиони, за своята дейност.

"Идеята на субсидията не е да си отвориш депозит в банка, да си купуваш автомобили или да плащаш пътувания в чужбина, който не са свързани с работата на партията", посочи той.

Депутатите решиха още с приемането на текстове от бюджета минималният размер на държавния дълг към края на 2017 г. да не може да надвишава 23,9 млрд. лв.

От АБВ настояха изрично да се запише, че през следващата година няма да се взима нов дълг, но предложението им не срещна одобрението на останалите политически сили.

Очаквано народните представители качиха и минималната заплата от 420 на 460 лева от 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Простите и необразовани наглеци от БКП-БСП искат да им се повишат пенсиите ей така на калпак . Другари аз съм внасял по 400 лв. всеки месец , а ти по 50 лв. и сега равни пенсии . Да ама не . Ще си мизеруваш , защото това си искал .
63
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако за една партия гласуват 3милиона- това прави 33 Милиона!!! само от супсидия
62
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само 36,7% от ВСИЧКИ ИМАЩИ ПРАВО НА ГЛАС са гласували с ДА на въпроса за 1 лев за един глас. Каква е волята на народа?
61
2
 
25
 
! Отговори
койчо преди 7 години
Наглеците от герб отнаво ***.... пенсионерите, като не гласуваха увеличаване на мин. пенсия на 200 или 300 лева, след като окрадоха всичко направено от тях. Майка ми, за цял живот работа за тази държава, взема едва 204 лева пенсия.
60
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За първите два въпроса на референдума кой отбелязал да, кой не. Но на последния всичките учасвали в референдума отговориха с да. По-нагло и хищно същество пт българския депутатин НЕМА. Хайде да са ви честити.
59
1
 
36
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Политическата мафия е по-силна от народа. Факт !Когато става въпрос за спасяване на Системата и за облаги те се обединяват като един. Няма леви, няма десни, няма турци, няма националисти ... Всичките гласуват в полза на запазването на Системата.А, доводи и оправдания ще ви извадят от девет кладенеца.Ние, народът не можем да се обединим като тях.Затова вълчата глутница ще е по-силна от огромното стадо.Вълците действат като един, а ние овцете се спасяваме поединично, който, както може.
58
1
 
27
 
! Отговори
ист преди 7 години
Ако някой си мисли че "народните" депутати ще пуснат тлъстия кокал, явно са в дълбока заблуда.Ако някой си мисли че има леви и десни партии и политики,явно е в още по голяма заблута.Ако някой си мисли че управляващите мислят за народа, нека си мислят. Мисленето е безплатно.
57
3
 
7
 
! Отговори
МАЙ СИ ПРАВ 61... преди 7 години
....МИГРАНТИТЕ --ПОНЕ НЕ ИМ ПУКА ОТ НАШИТЕ ПОЛИТ-МАФИОТИ .... ВДИГАТ БУНТОВЕ , ЗА ОТМЪЩЕНИЕ и ГОРЯТ ЗНАМЕНАТА НА ТАЯ "ИЗМИСЛЕНА ДЪРЖАВА"!ДА ГИ ЗАСЕЛИМ ТУКА --ПОНЕ ДА СИ ОПРАВИМ ГЕНО-ФОНДА ....ДА НЕ Е ТОЛКОВА ***...ХА,ХА,ХААААААААААААА.../...и това е --РЕШЕНИЕ../
56
2
 
13
 
! Отговори
аноним преди 7 години
До амиПО-ТОЧНО СПИ *** НАРОДЕ ЗИМНИЯ СИ СЪН, КАКТО ГО ПРАВЯТ И МЕЧКИТЕ
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Обяснете ми ?нямаш грешкаоще има да взимат заеми под всякакви форми
54
7
 
7
 
! Отговори
До 44 Глас народен преди 7 години
А поспри се малко с лъжите, какви 10 лева увеличение на пенсиите за всеки пенсионер съниуваш?! 11 лева на глас, вместо 1 лев е разлика от 10 лева на глас. Гласуват около половината избиратели, т.е. около 3,5 милиона, по 10 лева, това са 35 милиона лева за ЧЕТИРИ години. Това като го разхвърляш по пенсионери и по месеците в тези 4 години дали ще получиш нещо повече от 30 стотинки на пенсионер на месец? Хайде сега да се поправиш ....
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докарахме я до там ,че да виждаме спасение в мигрантите,докарахме я до там да се молим Ердоган да отвори границите защото сами не можем да се справим с мафията,но със помощта на тези пердета идващи от Авганистан и Сирия ние ще победим.Положението по лошо няма да стане,със помощта на мигрантите имаме шанс за възраждане.Толкова съм ги намразил ,толква са ми долни и гнусни полит мафиотите ,че ще викам АЛЛАХ АКБАР ,нищо че съм православен ,важна е победата.Слабото им място и страха им е от МИГРАНТИ
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така ще е като шоупалячовци се мъчат да направят нещо за което са некадърни....ние сме си виновни дано страдаме вечно и продължаваме да търпим тоя *** мирно и кротко.... Айде на концерт,той ще ни оправи жалката държавица
51
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-важният въпрос сега е , какво ще направят хората когато за пореден път им се показва , че техния глас няма никакво значение и на тях се гледа като на стадо овце което трябва да осигурява благополучието на една определена група -БОГОИЗБРАННИЦИ !!!Та много ми е интерсно , какво ще направят хората сега или за пореден път ще им докажат , че са прави в начина по който се гледа на тях в тази страна ?
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименот най-малкия роден до най-възрастен който може още да ходи
49
8
 
17
 
! Отговори
ЧЕСТИТО НА ШАРАНИТЕ преди 7 години
ЧАЛГАРЧЕТО ОТ УЧИНДОЛ-------------ПАК ВИ ИЗПЪРЗАЛЯ....ХА,ХА,ХААААААААААААААААТАКА Е БЪЛГАРИНА:--3-ракий , безплатни ...--малко чалга на ушенце....--пипнато женски дупенце...-------и сме ВЕЛИКИ , --ТА ЗНАЕ ЛИ СЕ......ХА,ХА,ХААААААААААААААААА...ЯСНО ЛИ ВИ Е СЕГА--ЗАЩО СУЛТАНА ВИ Е ДЪРЖАЛ ИЗКЪСО --ЦЕЛИ 500-Г....??!!!!
48
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Дядо Йоцовоенно положение със всичките плюсове и минуси
47
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставете им единадесетте лева бре, това са просто едни бедни хора.
46
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердогане,отвори границите,пускай бежанците защото само с тяхна помощ ще изринем мафиотите от властта.Трябва да се сложи край на мъката,на война като на война,това не е държава но със божията помощ и мигрантите ние заедно ще победим.Ние няма какво да губим ,те са хората които има какво да губят.Ердогане,пускай бежанците
45
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Политическата мафия е опасна за България и оцеляването на нацията а не мигрантите от Харманли които се чудят какво да ядат и ходят крастави .Аз съм християнин и всеки мюсюлманин опълчил се на бандитската шайка ще е мой брат.Не искам да виждам унизени хора ,не ме интересува кой на кой бог се моли,полит мафиотите плашат хората с мигранти и организират ченгесарски бунтове чрез вътрешните си хора във лагерите.Мюсюлманино,който и да си ти,ти си мой брат щом ще се биеш редом до мен.