2016-а, когато шоуменът Слави направи референдум

Допитваненто не успя да задължи политиците, но успя да ги подчини
Обновена: 1 яну 2017 08:31 | 31 дек 2016 21:20,
99
2016-а, когато шоуменът Слави направи референдум
Снимка: архив "Булфото"

2016 година мина под знака на политиката, а политиката мина под знака на референдума. Дори смело може да се каже, че отминаващата година е годината на успеха на неуспешния референдум.

Защото допитването не успя да задължи политиците да се съобразят с него, но успя да ги подчини.  И независимо от цвят, влияние, възможност и позиции, всеки в политиката и всичко в политиката се оглежда в референдума.

Стартът му бе даден през февруари, когато в парламента бяха внесени 673 481 подписа с искане за провеждането му.

В началото въпросите бяха шест. Освен тези за мажоритарни избори, задължително гласуване и по-ниска държавна субсидия, имаше още три – дали да се намали броят на депутатите, дали да се гласува електронно и дали полицейските шефове да се избират пряко.

Парламентът "преглътна" и шестте въпроса, макар и с обвинения за противоконституционност и популизъм. Президентът обаче ги атакува в съда и конституционните съдии орязаха половината. Така намаляването на броя на депутатите, прекият избор на местни шерифи и електронният вот отпаднаха от допитването.

Дебатите в парламента ще се запомнят с изказването в тях на един от сценаристите на Слави – Тошко Хаджитодоров.

"Вие не сте над народа, вие не сте богове, вие не сте императори, вие трябва да спазите закона", каза им той на депутатите от трибуната.

Последва кратка схватка кога да се проведе допитването - с изборите за президент или самостоятелно. С рамо от Борисов бе решено - изборите ще са 2 в 1. А след тях стана ясно, че 12 000 недостигащи гласа бележат неуспеха на референдума.

Въпреки това допитването сякаш възкръсна и заживя нов живот. Референдумът на Слави се превърна във фактор в преговорите за ново правителство, след като Бойко Борисов поиска още живот за парламента, за да се въведе мажоритарният избор.

Референдумът на Слави е на път да се окаже фактор и за живота на парламента, ако мнозинството се захване с въвеждането на мажоритарния вот, а следващият президент Румен Радев не побърза да го разпуска.

Очевидно е, че, добър или лош, референдумът на Слави се превръща в незаобиколим фактор в политиката. Дори и да не събере мнозинство за 100% мажоритарен вот, той вече принуди политиците да мислят промени в избирателната система на България.

Така референдумът на Слави, дори и неуспешен, успя и ще затвори 2016-а с вдигната глава. Но ще мине ли така и през 2017-а?

Социолозите и изборните експерти, с малки изключения, са единодушни – въвеждането на 100% мажоритарни избори ще е опасно за България. Според тях този вид избори ще доведе до отпадане на малките партии от парламентарната политика и оставането на две или три големи формации в нея.

Някои от наблюдателите виждат в мажоритарните избори врата към въвеждане на президентска република и едноличен режим на управление.

Други смятат, че референдумът ще послужи като мотив за свикване на Велико Народно събрание и съществен ремонт в Конституцията, след който нищо няма да е същото.

Дали са прави или не ще стане ясно при две условия – ако парламентът въведе мажоритарния избор, какъвто бе предложен от референдума и ако новите парламентарни избори се проведат по него.

А и ако страховете на наблюдателите се окажат основателни, тогава 2017-а може да се превърне в годината на неуспеха на референдума, който успя. А според някои и на неуспеха на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Уетим преди 7 години
До троловетеТролове и статии, всичко е платено ... само щом прочетеш заглавията на статиите ти е ясно как се опитват да манипулират общественото мнение, а за коментарите не сме вчерашни та да не знаем как тролват. Тъжно е :(
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАЩО НАБЕЖДАВАТЕ ЧОВЕКА- НЕ Е ШОУМЕН- НЯМА ТИЯ КАЧЕСТВА, В ТОВА СЕ УБЕЖДАВАМЕ ВСЯКА ВЕЧЕР, ПРЕВЪРТАМ НА ДРУГ КАНАЛ- ГЛЕДА ЛИ НЯКОЙ ТОВА ТЪЙ НАРЕЧЕНО ШОУ.. ДАЛИ ДА ИЗБИРАМЕ ПРЯКО ПОЛИЦЕЙСКИТЕ ШЕФОВЕ- ТИ ДА ВИДИШ- АМИ ТОГАВА ЕДНИ ЕЛЕМЕНТИ, КОИТО СИ НЯМАТ ПРЕДСТАВА ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ ЩЕ БЪДАТ ШЕФОВЕ- ИМАМ ПРЕД ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА С НЕГО- НАБЕДЕНИ И ПОСОЧЕНИ А УЖ ИЗБРАНИ ОТ АВТОБУСИ ПЪЛНИ С ЕДНИ БЪЛГАРИ ЧАКАЩИ НАСТЪВЛЕНИЯ КЪДЕ ДА СПРАТ И ДА ГЛАСУВАТ ЗА ДА ПОДПРАТ ТОЗ ИЛИ ДРУГ.
53
1
 
1
 
! Отговори
троловете преди 7 години
Тук е пълно с *** на заплата в партиите. Това, което чувам от мои познати, членове на основните партии е, че всички са се обединили само и само да не мине мажоритарното. Значи наистина ги е страх! Време е да ги изметем!
52
3
 
1
 
! Отговори
ivan kostov преди 7 години
До Анонименpros narod slaba dargava
51
6
 
7
 
! Отговори
Sofia преди 7 години
Много е грозен и *** ,стига с този Слави ,направо ми се повдига само като му видя снимка в медиите
50
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато политиката в една страна се прави от бивши затворници (Доганя), бивши пожарникари, учители по физическо и шоумени...........се случва ТОВА(бедност, масови самоубийства, хаос и т.н.).
49
9
 
13
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Басирам се, че ако Чалгарят прокара референдум за сменяне на националния химн от "Мила родино" на "Комбайнеро интелигентска" ще успее! Славчо-зелените *** 😂😂😂😂
48
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де, избираме всичките депутати не по партии, а мажоритарно. Как такъв парламент прави правителство? На кого ще бъде поръчано да посочва министрите? На най-стария депутат? На най-красивия? На най-дългия? На най-гласовития? На този, дето бие останалите на табла?
47
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пуснах си сега най-новата песен на Дългия и Крисия "Вярвам в чудеса". Голяма!
46
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МИ ТОЙ СЛАВИ ВЕЧЕ ПРИЛИЧА НА БАБИЧКА БЕЗ ГРИМ
45
0
 
4
 
! Отговори
stoian79 преди 7 години
NA SEDEM MILIONNA BULGARIA 350 PARTII VREME E NIAKOI DA IZHVARLI BOKLUKA.
44
7
 
7
 
! Отговори
човешко същество преди 7 години
Проведоха референдума, защото бяха притиснати от народната воля. Но депутатската върхушка е безпърдонна и цинична, страда от синдрома на "незаменимия" и няма да позволи на своите избиратели да и диктуват правилата. Да си във властта - това в България е "дар Божии", а не "народен дар" !!!
43
12
 
10
 
! Отговори
ПЪЛЕН Член преди 7 години
Платените анонимни и тези с едни и същи имена се мъчат да омаловажат всичко, което хората и Слави постигнаха. Моите съболезнования.Няма по-силно оръжие от истината.
42
7
 
9
 
! Отговори
Щракача преди 7 години
Айде Слафчоо референдомаа Оп Оп Оп Са 2017 нов референдом и нов албум с чалгица Оп Оп Оп Оп Са Са Са Са
41
11
 
16
 
! Отговори
Мууууууууууу преди 7 години
Тресат се от Слави и църкат мишките папкали 28 години от партийни централки и обръчи от фЕрми...Мучете и ревете, връщане НЯМА.
40
9
 
14
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Това е референдумът на народа. Всички големи успехи започват с малки успехи. Референдумът Е успех, защото на някои им запари под шaлвapитe, на други им притъмня пред очите, а почтените хора поеха глътка чист въздух, без отровите наливани от самозванци.Ако ще и на ръце да почнат да ходят, промяна ЩЕ има....и нищо няма да е същото каквото беше.
39
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В тоя няма нищо кационално. Той гради мостоее от изтока към цариград
38
12
 
23
 
! Отговори
наум преди 7 години
до кога ще ни занимавате с машатана МУЛТИГРУП,той тоа нема акъл за едно свестно шоу да направи,па сака и в политиката да влезе,жална ни майка ако чекаме тоа да оправи българия
37
13
 
22
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМА Е МЕНТЕ преди 7 години
ИСТИНАТА Е В ПРОПОРЦИОНАЛНИЯ ГЛАС на ИЗБОРИТЕ!МАЖОРИТАРНИЯ ВОТ ---ПЪЛНИ ГУШАТА НА МОНОПОЛИСТИТЕ И ХОРАТА С ПАРИ !МУТРАТА СЛАВИ---направо ви изпързаля !ЦЕЛТА МУ БЕШЕ --- ДА СВАЛИ ГЕРБ ОТ ВЛАСТ И ДА КАЧИ БКП ....а в БКП СА ИСТИНСКИТЕ МОНОПОЛИСТИ НА БЪЛГАРИЯ!
36
7
 
26
 
! Отговори
знам само че преди 7 години
щом всички партии опищяха орталъка и всичките платени социолози политолози надуха гайдите (след като референдума мина ест. ... правеха се че не съществува преди това) значи референдума е невероятно готино нещо и всеки с IQ над 50 трябва да го подкрепи :))а за чалгата ... сетете се по избори дали всички партии не се целуват с чалгарите за да им попеят на митингите :)))