Доган прогнозира "султанат" в Турция и конфликтност на Балканите

"Принудата и заплахите целят възстановяване и "демократично" легитимиране на неоосманизма"
17 мар 2017 09:00,
278
 Доган прогнозира "султанат" в Турция и конфликтност на Балканите
Снимка: архив, Булфото

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган наруши дългото си мълчание и дни преди предсрочните парламентарни избори обяви през страницата си във Facebook, че е гражданин на тази държава, България, и изборът му е категоричен, дълбоко мотивиран.

"И всеки опит за назидание или за претенция към моята държава - като "бивша територия", засяга моето национално самосъзнание и визията ми за бъдещето", пише той и посочва, че българската държавност започва от хан Аспарух.

В посланието Доган призовава християни, мюсюлмани и останалите етноси "да дадат исторически урок на всички, които си въобразяват, че имат историческото право да ни надзирават и направляват".

Доган припомня, че на 16 април в Турция има референдум "за преобразуване на Кемалистката република в Султанат". Доган нарича това "безумие" и заявява, че "играта е ва банк".

"Натискът, принудата и заплахите целят възстановяване и "демократично" легитимиране на неоосманизма", пише почетният лидер на ДПС.

Ето и цялото му послание:

Раждането на обединителния патриотизъм на българска земя в демократични условия е уникален културно-исторически и политически феномен. Правя дълбок поклон пред паметта на Апостола на Свободата - Васил Левски, защото това, което искам да кажа са кълнове от семената, които той е посял в почвата на общата ни душевност.

Този Обединителен патриотизъм съществено се отличава от европейски и регионални национализми по това, че не издига етнонацията като самоцел или като основополагащо условие за консолидиращите процеси в обществото. Върху тази основа са възникнали класическите национални държави.

Българският Обединяващ патриотизъм в днешното актуално политическо време се базира предимно на необходимостта от Заедност на различието, а не на елиминиране или на унифициране на другостта и различието в "нароченото гърне" на етнонацията и на монолитната национална държава.

И за този политически процесинг са налице външни и вътрешни обстоятелства и фактори:
Външният свят, от който сме част и ние, е динамичен и нестабилен. Свидетели сме на геополитическо разместване на традиционни пластове на властовата система в планетарен мащаб. Това състояние на глобалното политическо време създава чувство на несигурност и тревожност.

Обстоятелствата и мотивиращите фактори във вътрешния ни свят са свързани с надградени проблеми във връзка с продължителният труден Преход, който излишно партизира и парцелизира публичното политическо пространство. Липсата на консенсус по основните приоритети на страната и хаотичната смяна на елитите е една от основните причини сега да плащаме висока социалната цена с нисък стандарт, бедност и шантав популизъм.

Развитието на общественото съзнание и самосъзнание, и в частност на националното самосъзнание, не беше проектирано върху динамиката на националните интереси. Опцията на визията за бъдещето на България имаше за хоризонт включването ни в НАТО и в ЕС. Разбира се, това беше правилната стратегия и тя беше реализирана.

Но свръхочакванията за полагаема ефективност се отразиха негативно върху ценностния фундамент и дейностния мотив на Националното Самосъзнание.

В ежедневна консумация понятийното словосъчетание "Национално Самосъзнание" е абстрактно клише, използвано предимно за комерсиални политически цели на част от елита на страната.

В тази щекотлива тематизация понятийно-категориалният терен е много хлъзгав. За това аз изхождам от разбирането, че дълбинният носител на гражданското съзнание и самосъзнание е "работещо" Национално Самосъзнание. Защото е защитен механизъм на Цялото при кризи и критични ситуации за страната. С други думи, е политическа методология за опредметяване на гражданското самосъзнание в живота от позицията на националните интереси.

Затова стратегическото проектиране на матрицата на Националното Самосъзнание е предназначено да направлява възприятието, мисленето и оценъчно-избирателната ни способност да избираме какво е добро или зло за обществото и държавата не само от гледна точка на настоящето, но и в историческа перспектива.

Това е по-сложен и трудоемък подход, защото предполага: визия за развитието на света и на региона, както и поливариантно моделиране на различните геополитически таргети от позицията на устойчивото развитие на българските национални интереси.

През последните няколко десетилетия често съм си задавал въпроса: Защо пронационалистичните формации нямат прецизно дефинирано понятие за най-важният им инструмент за "събуждане", "въздействие" и "насочване" на обединителната национална енергия във формулата "Национално Самосъзнание"?!

Дори в първите години на прехода лансирах идеята за необходимостта от "умерен и интелигентен български национализъм", който фактически е част от тъканта на националното самосъзнание на всички европейски страни. За голямо съжаление не бях разбран... А сега Съдбата чука на вратата…

Европейските и регионалните национализми се основават на пикови ситуации в Историята, т.е. в миналото, и са кодирани за допомпване на архетипната памет за възход, или на травми от историческо снижаване, или падение. И едното и другото водят до разделение, противопоставяне и търсене на исторически реванш, особено на Балканите.

Това, което наблюдавам в предизборните профили на различните политически партии, меко казано, ме озадачава, смущава и притеснява.

В ЕС трудно може да се намери обособена или значима територия, която да не е „бивша“ на близки или на по-далечни съседи. За Балканите да не говорим... Тогава за какво става въпрос? За правото на първия, или за правото на последния? Или за правото на временно пребивавал на определена територия, съобразно политическите катаклизми, или на капризите на историческото време? Ако това изчанчено разбиране се превърне във водещ политически принцип за възстановяване на "бившите владения", със сигурност световният ред отива към пълен разпад.

Българската държавност започва от хан Аспарух. А правото на последния е модерната българска държава, член на ЕС. Аз съм гражданин на тази държава и изборът ми е категоричен, защото е дълбоко мотивиран. И всеки опит за назидание, или за претенция към моята държава - като "бивша територия", засяга моето национално самосъзнание и визията ми за бъдещето. Никой не може да си припише права за подобно мислене и поведение!!!

Ако подобна претенция е право на по-силния, историята ни учи, че ранглистата не е константна величина. Защото тя самата поражда собственото си отрицание в лицето на стената на плача, но впоследствие и на Заедността като противодействие на причината… В конкретния случай на всеки би трябвало да му е ясно, че натискът, рекетът, принудата и заплахите целят възстановяване и "демократично" легитимиране на неоосманизма. Играта е ва банк!!! За мен няма да е изненада ако има трансфер на конфликтност и конфронтация на Балканите и в Европа. Защото на 16.04.2017 в съседна Турция имат референдум за преобразуване на Кемалистка Република Турция в Султанат. Безумие. Но е факт…

И сега Ние - и християни, и мюсюлмани, и всички етноси, сме в състояние да дадем исторически урок на всички, които си въобразяват, че имат историческото право да ни надзирават и направляват.

Всеки от нас трябва да се определи, като направи своя вътрешен избор. Всеки от нас трябва да преживее своя исторически катарзис. Иначе за състоянието „разкрачен стоеж“ се плаща много висока екзистенциална цена, и то поколения наред… В това виждам силата на раждането на Обединяващият патриотизъм. Рядък феномен е, защото се събужда само когато има обща опасност за Цялото!

Няма как да се преборим с бедността, ниският жизнен стандарт и отсъствието на готовност за взаимно доверие, ако в душите ни бушуват разрушителните енергии на разединението, противопоставянето и омразата!

Една Земя ни е родила, една Земя ни храни, утешава и развива. Една Земя ни създава проблеми, ако не я обгрижваме Заедно. Нека да й се доверим! Земята ни е по-древна и по-мъдра от всички нас, които използваме благата й. И точно в това е жилавостта на Националното самосъзнание във времето.

Съзнавайки, че времето е в Нас, нека да покажем на света, че и Ние сме във Времето!

С обич и загриженост:

Ахмед Доган

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато една империя се доразпада на съставните си части, това може да е доста болезнено за тези които са в непосредствена близост. Аз съм християнин, но съзнавам, че ние с нашите сънародници с друга религия няма какво да се ядем като кучета, това е само в наша вреда. И когато дойде ред нашите сънародници които изгонихме да потърсят подслон, трябва да ги приемем обратно. Ако се отдадем на популизам и омраза, дните ни като нация са преброени. Така, че помислете си добре, идват съдбоносни времена!
151
3
 
12
 
! Отговори
хюго бос преди 7 години
Хареса ми позицията му. Браво! Да напомня , че дОСТ започват митингите си с еничарския марш....
150
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мен най добре щеше да е ако го бяха го направили депутат от БСП за да спасят де.
149
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много добре знае че като се смени вятъра ще му търсят сметка за милионите. Дойде време да се плаща нищо не е вечно.
148
5
 
14
 
! Отговори
АЛБЕРТО КОРИТАРОВ преди 7 години
ДОГАН Е СЪС СЪС ДИМИТЪР ИВАНОВ - МИТЮ ГЕСТАПОТО, И С ГЕН.ЛЮБЕН ГОЦЕВ--КОЛЕГИ ОТ ШЕСТО, + РУСЕНСКИЯ МАКЕДОН КАРАКАЧАНОВ Е СЪЩО АГЕНТ НА ДС ПРЕДИ, А ДНЕС РУСКИ, И КОЛЕГА НА ДОГАН .ВАЛЕРИ ВИНКЕЛА СКАТ, СЪЩО Е АГЕНТ, ЗАЕДНО С ПУДЕЛА СИ ВАЛИО КАСАБООЛУ...А ВОЛЕН Е МАЛКОТО КУТРЕ, ХВАНАТ ПРЕЗ 1984 Г. ДА КРАДЕ ФОТОАПАРАТ, И ДА РЕКЕТИРА СВОЙ КОЛЕГА-ЖУРНАЛИСТ ЗА 1000 ТОГАВАШНИ ЛЕВА...А МИЛИЦИЯТА ГО ХВАНА , И ГО ПОЛЗВА КАТО УХО-АГЕНТ. И ГО СЛОЖИХА В 1990 Г. ГЛАВЕН РЕДКАТОР НА В. ''ДЕМОКРАЦИЯ'' .
147
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се събудим, Българи, без значение на религията! Дошло е време да доказваме дали заслужаваме да сме във Времето!
146
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прочитайки коментарите съзнавам, че малко на брой са онези прочели какво казва Доган и още по-малко са онези които са успели да вникнат в думите му и да разберат посланието което отправя. Идва време време разделано в което дребното политиканстване, спорни и лесно разрушими в дългосрочен план икономически интереси, ще отстъпят мяасто на истински значимите неща в живота. Дали Доган светец, предполагам НЕ, но определено е голям политик с дълбока и конструктивна, стратегическа визия за бъдещето!
145
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Турция сега ще гласуват на референдум там да стане законно, това, което в България е реалност от 1992 година - една политическа сила контролира всички власти. Дълги години всички власти се контролираха от Сините от СДС, после от 2009-та година се контролираха от ГЕРБ. В Турция е на път да стане същото - нищо ново под слънцето.
144
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересни философски наброски от един хидроинженер...
143
19
 
6
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Изобщо не мислех да гласувам но след тези изказвания на този човек ще гласувам за Дост. Пък каквото ще да става.
142
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя се изкара патриот като каракачанов, сидеров,джамбазски.
141
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно дъвката е " Конфликност на Балканите" Сега всички са заети да а я дъвчат до припадък.Тиквата наприв първият балон, сега филосафът хидроинженер насува следващият.надувайте балона, надувайте мамчета да стане на парчета, ПРАС!Стара детска песничка.А, Догане внимавай да не "запушиш тръбата", че това дето ще се излее ще е грозно и смръдливо."И ще чуете гласа на много води"
140
3
 
10
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Благодарение на "патриота" Доган в регионите в които той управлява с години единствената "работа" е 14 дни за 40лв. Това е ДПС. Благодарение на тях и тяхната алчност големи турски фирми като Sutas производителки на сирене и кис.мляко което се изнася за САЩ, Европа и Русия откриха предприятия в Румъния докато ни тук ядем палмово масло и сухо мляко.
139
4
 
6
 
! Отговори
Футуролог преди 7 години
Считам че българския народ вече има свободата да ругае Местан,Доган,Ердоган и сие колкото и както си поискаБългарите не държат съдбата на етническия мир във България в собствените си ръце а затуй имат грижа югоизточните ни съседиТова са фактите
138
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересна метаморфоза е претърпял Доган. Започнал е да копира Местан.Хубаво нещо е заедността, но Местан отива още по-далече, той вижда заедност не само между хората населяващи територията на България, а заедност на всички населяващи Европа, а и света.
137
0
 
12
 
! Отговори
Некъв кестен преди 7 години
До АнонименПростестна мрежа не са особено читави, а Радан Кънев въобще не е нов политик, а една най-обикновена пионка на Иван Костов
136
2
 
12
 
! Отговори
До обединени патриот преди 7 години
Странно нали, но в дадения случай той покрива по-голяма таргетна група. Всички освен заклетите гласоподаватели на ДОСТ ще съгласни с горенаписаното.
135
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПолитикА ти що се засяга щом съм просто "материял"DЗа градежа не ти ли трабва материял, а?
134
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Овце манипулират во грозно, защото искат да заметат истинските проблеми на България! Истинските проблеми са: бедност корупция картели олигарси. Докато в тази държава липсва справедливост всичко друго е дъвка за шарани.Турция отива към диктатура и това лошо и турския народ щв страда, но това си е техен проблем.Нашият е че допускаме крадци ката Доган Местан Бойко Станишев Гергов Пеевски и др да ни управляват и поучават.
133
2
 
2
 
! Отговори
4epa преди 7 години
DJARAKA E EDIN OT NAI VINOVNITE VE4E 27 GODINI BG DA E V TOVA POLOJENIE !!!!! RUSKI 6PIONIN !!!!!! RABOTE6T SRE6TU INTERESITE NA BG !!!!!!! ZAEDNO SAS BSP !!!!!