Желязната лейди от народа с мераци за премиер

Пътят на лидера на БСП към политическите върхове
26 мар 2017 23:15, Александър Попов
46

Корнелия Нинова е първата жена оглавила Българската социалистическа партия. Буди крайни настроения в обществото, а приемането й не е еднозначно дори на "Позитано" 20, проследява пътя й Bulgaria ON AIR.

Успя да издигне печеливша кандидатура за президент като игра "ва банк". Така тръгна и на парламентарните избори – с изцяло променени листи и без да стъпи на опита.

Кариерата й във властта започва на 28 години, когато е назначена за директор на "Техноимпекс" през 1997 година от правителството на Иван Костов. Днес категорично заявява, че никога не е членувала в СДС, не е имала близки взаимоотношения с Иван Костов, а изборът й е бил чисто експертен. Противниците обичат да й напомнят този епизод от живота й. До днес не й го прощават и враговете й с партиен билет.

Георги Божинов, 17 декември 2016 г.: "В нашата партия има класова борба. В ръководството има хора, които стояха до Бакърджиев и Костов, когато събаряха мавзолея. Така че ние действително трябва да бъдем доволни, че не ни пращат в трудово-възпитателни лагери".

Влиза в БСП през 2003 година, само две години по-късно е назначена за зам.-министър на икономиката в правителството на Сергей Станишев. Като втора във ведомството на Румен Овчаров, Нинова е шеф на две предприятия - "Булгартабак холдинг" и "Международен панаир Пловдив". През 2007 година е отстранена от министерството по подозрения в корупция. Година по-късно разследването срещу нея е прекратено. Малко по-късно Корнелия Нинова и Иван Биларев стават изпълнителни директори на "Булгартабак холдинг".

През 2009 година се връща във властта – като депутат от БСП. Става член на изпълнителното бюро. През тези години е известна като един от най-ярките противници на тогавашния премиер Бойко Борисов. Един техен спор все още се експлоатира, както и нейната реплика:

"Що не не излезем навън и да се разберем като мъже"

Какъв фактор може да бъде Нинова в БСП изненадващо стана ясно на конгреса през 2014 година. Тогава Михаил Миков оглави партията, но сегашната лидерка излезе четвърта за всеобщо учудване. Влезе и в 43 парламент, но отношенията й с Миков постепенно започнаха да се обтягат. През 2016 г. реши да се бори за първото място на "Позитано" 20.

Спечели след инфарктен балотаж с Миков. Неведнъж след това я обвиняваха, че триумфът й е осигурен от нечисти сделки с лобитата в БСП. Първото послание след победата към нея отправи заместникът й в партията Стефан Данаилов - "Внимавай с кого се обграждаш".

Успя да издигне печеливша кандидатура за президентските избори, въпреки нееднозначните насторения към Румен Радев в Столетницата. Игра "ва банк", гарантирайки с поста си и спечели.

По подобен начин тръгна и за този вот. Направи кардинални промени в устава, с една от които наложи ограничения от 12 години престой в парламента на червените депутати.

Изгражда образ на желязна лейди, но близка до народа.

Обича да качва снимки от срещите си с хора и посещенията си по места. Неизменно държи букет на фотосите. Тонът й често е рязък, особено към партийните опоненти. Не крие амбицията си към премиерския пост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: БСПКорнелия Нинова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Корни, Путин поздрави ли те?
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя напираше толкова за дебат, но всъщност много е искала да я eбат. Няма нормален мъж който би се пожертвал.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
по-скоро желязна лелка... и дрехите и прическата...
35
0
 
11
 
! Отговори
само без простотии преди 7 години
Този нашенски хамелеон,дето първо беше в СДС,след това в НДСВ,и накрая кацна в БСП!?И това ли я прави "желязна лейди",м!?Все едно един фашист да стане комунист,или обратното!?И това го считате за нормално,така ли!?Извинете,но това си е чиста нашенска и.диoтщинa!Баси политическата коректност,баси възхищението!
34
0
 
11
 
! Отговори
Old man преди 7 години
Моля Ви не обиждаите Лейди Тачър.
33
9
 
1
 
! Отговори
l преди 7 години
niama edin umen komentar sama zloba i prostasthina
32
0
 
17
 
! Отговори
Решетников преди 7 години
Отвратен съм от тази лъжлива ***, която само крои схеми за обогатяване с обществени средства и за това е готова да се съюзи с най-големия враг на България.
31
0
 
11
 
! Отговори
бг преди 7 години
Медиите само ни я навираха предизборно,внушавайки ни,че тя е лидер,който ще спечели.Внушенията на медиите влияят ли на хората?Да България беше подценен от медии и социолози,но вярвам,че тези,които мислят не се влияят от внушения
30
0
 
17
 
! Отговори
мдаа преди 7 години
Просто столетницата има голям дефицит от по-малко посрани неалкохолизирани милионери
29
5
 
3
 
! Отговори
Осмофевруарец преди 7 години
Жена на премиерски или президентски пост в България може да бъде избрана след поне 200 години. Дори да бъде идеалната в този момент такъв избор е абсурден, а г-жа Нинова макар да е противното на идеална, е много по-добре от г-н Станишев и другите преди него.
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Желязната лейди от народа"Съвсем изтрещяхте, в опит да напишете оригинално заглавие... Научете се малко кое къде се използва, тези квалификации за нищо ги нямате вече.
27
4
 
24
 
! Отговори
А дано, ама... преди 7 години
На тази и е желязна АРОГАНТНОСТТА И НАХАЛСТВОТО. Мислих си да не гласувам, защото невиждам кой може да ме представлява политически, но изумителната грозна, елементарна, очернящо унинижаваща кампания ме убеди, че задължително трябва да подам глас срещу тези елементи на наглостта. Как само ни пробутва наследниците на ексноменклатурата и разни псевдо ***, експерти за депутати не е истина. Тая е по-нагла и от ББ, а за безскруполността и да неговорим
26
3
 
32
 
! Отговори
Съвет преди 7 години
Овехнаха и букетите на Нинова, но борбата не е свършила.Бойко трябва задължително да състави правителство , ако ще и с дявола.Тази жена не бива да се допуска до властта.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Jeliazno durvenata lady da si pusne molbata za napuskane za da podsili partiyata
24
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хахахаха :) Желязната лейди и увисна носа :))))))))))
23
3
 
14
 
! Отговори
сори преди 7 години
След резила на Меркел и простотията на Клинтън съм скептичен ,че освен в Англия някъде другаде жените стават за лидерки .
22
5
 
33
 
! Отговори
Местан от ДОСТ преди 7 години
Желязната лейди = Менгеме ханъм или Чилик гюзел.
21
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, ако беше казала, че няма да е премиер дигурно повече хора щяха да гласуват за БСП. То кошмари сънувах от нея през тази предизборна кампания - гони ме тя с ключове за панелна гарсониера и пачка руски рубли и вика "ще работиш ли с мен за 8 милионна България". Ако беше станала премиер сигурно щеше да ме стигне на 5-я сън и да направя инфаркт насред съня си.
20
5
 
42
 
! Отговори
Умен преди 7 години
Образът на жената обикновенно се асоциира с красота, мекота, уют, топлина и т.н. А другарките които биват отъждествявани със железа, стружки и остриета са силно сбъркани и не би трябвало да се гордеят с подобни прозвища и "титли"
19
3
 
21
 
! Отговори
ПРОКАТЕН СТАН преди 7 години
Щом е желязна, що да не и уплътня дъртите молекули чрез наклепване и да и закаля повърхностния слой чрез термично отвръщане в маслена баня?