Главчев остава главният на НС-то с... 4 гласа разлика

Шефът на НС се защити: Не нарушавам правилника!
Обновена: 1 юни 2017 12:02 | 1 юни 2017 11:48,
52
Главчев остава главният на НС-то с... 4 гласа разлика
Снимка: архив, Булфото

Димитър Главчев остава шеф на парламента. 4 гласа не стигнаха на опозицията, за да успее да го свали от председателското място на Народното събрание. 

Искането бе внесено от БСП вчера с мотива, че Главчев допуска език на омразата в пленарната зала и защото вече повече от месец парламентът не може да заработи в нормален ритъм. 

ГЕРБ и Патриотите подкрепиха Главчев и гласуваха против искането на БСП. За оставката на парламентарния шеф бяха социалистите, ДПС и " Воля".

Още по темата

118 депутати бяха против освобождаването на шефа на парламента, а 114 гласуваха за оставката. 

Това стана след почти тричасови дебати, в които от ляво и дясно си разменяха обиди и контраобиди за своето минало, това на бащите и дядовците си.

Депутати от БСП и от ГЕРБ се атакуваха с това чии бащи са убивали в концлагерите, а ДПС и Патриотите чий език на омразата е по-опасен. 

"Уважавам всички български избиратели, деленето на наши и ваши противоречи на Конституцията", обясни Главчев. Той беше категоричен, че не само, че не нарушава системно правилника, но и изобщо не го нарушава. 

"Мотивите ви си противоречат, според тях председателят хем не упражнява правомощията си, хем превишава правощията си", защити се шефът на парламента и се обърна към БСП: "Какво искате, да налагам наказания или да не си превишавам правомощията?". 

Шехът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов даде подкрепата си за Главчев и призова, ако този месец е бил изпитателният срок на парламента, страницата да бъде затворена и да започне да се работи с консенсус и конструктивно. 

В края на дебата Цветанов поднесе извинение на социалистите, ако са се почувствали обидени от декларациите на ГЕРБ срещу БСП. 

Лидерката на социалистите Корнелия Нинова му отвърна, че БСП и ГЕРБ са различни и няма как да се обединят.

"Тази колаборация между различни идеологически платформи доведе до обезличаване на лявото и дясното и няма как да се съгласим, дори това да минава през пост шеф на парламента и министър в кабинета", каза тя. 

Преди това Снежана Дукова от ГЕРБ нарече искането на БСП за оставка на Главчев "елементарно скалъпен пасквил". 

"Когато гръм удари, как ехото заглъхва... Еуфорията от президентските избори отмина, гърмът от парламентарните ви удари, нека ехото не заглъхва толкова дълго", обърна се Дукова към социалистите. 

Филип Попов от БСП пък попита Главчев дали за него изпращането на БСП в Сибир е обида или екскурзия. Той се възмути и че шефът на парламента не е реагирал на обвиненията срещу червените, че не са българска партия. 

Вежди Рашидов от ГЕРБ призова дебатът да бъде прекратен: "Прекратете този срамен дебат, да гласуваме и да спрем да омерзяваме. Четири години ще стоя тук не искам да се къпя в мръсна вода".

ДПС защитиха искането на БСП и обясниха, че то не е безсмислено. "Системно и неведнъж председателят остава безучастен към езика на омразата. Езикът на омразата не е ново явление в българския парламент и българското общество", каза Хамид Хамид от ДПС. 

В края на дебата Александър Симов цитира стихове от депутата от ГЕРБ и бивш кмет от СДС на Пловдив Спас Гърневски, посветени на комунизма. Тома Биков от ГЕРБ пък цитира "Бесове" на Достоевски. 

"Тук четем стихове, цитираме книги, много се одухотворихме", заключи председателстващият парламента Цвета Караянчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бokлyцu от всички цветове. И kyneнu ***, обслужващи богатите си господари от високата трибуна на български народни представители. С морал и дух на евтини naчавpu! Помети ги, народе! С тежки камъни по продажните и алчни глави!
42
0
 
6
 
! Отговори
Рони преди 6 години
Главчо и главчовците ДОЛУ
41
0
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Парламента ни е една...скъпо платена забавачка за пишман политици,ффкарани там по волята на патрийните...феодали.Народът и да не гласува,все ще се намери някой да пусне и ето на...забавачката се напълни.Ами да им се...радваме на...подрастващите в забавачката,така и така им плащаме...гюнлюка,да им гледаме...сеира,просто така,с омерзение.Като оня габровец,който вместо хляб си купил...*** и си казал;пени се не пени,ще те...изям,пари съм давал.
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми е интересно как са гласували трите златни пръстчета. Долно чифликчият ***.н.гал русенският македонец и ямболският тарикат? При всички положения са се навели хванали са се за палците и Главока им го е отпрал у заднио двор на бежавио салон! Ех дева макята ви патриотарска евана ***!
39
10
 
0
 
! Отговори
Хахахах преди 6 години
Да е жив и здрав, че така им бръкна с мозъците на Корни и компания. Това Цецка никога нямаше да го направи.
38
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До u4en - каква война сънуваш бе ***, - десетдневната война, жертвите са четирима сърби и един словенец, те комунистите са избили 40 пъти повече в бг на атентата '25 !
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом отсега са на ръба, това народно събрание май няма да пребъде дълго.
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА НЕ НАРУШАВАТЕ ЗАКОНИТЕ ,КОИТО САМИ СИ СЪЗДАДОХТЕ ЗА СОБСТВЕНА УПОТРЕБА ,НО УПОТРЕБЯВАТЕ НАРОДА СИ ЗА ДА ПРИКРИВАТЕ НЕМОРАЛНОТО СИ ПОВЕДЕНИЕ НА НЕПОКИС КЪМ ПРОБЛЕМИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ И ЛИПСАТА НА МОРАЛ ОТ ВАС. ЩО ЗА ТЪРТЕИ СМЕ СИ ИЗБРАЛИ РАБОТЯТ ПО ПОЛОВИН ЧАС НА ДЕН А ПОЛУЧАВАТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЗАПЛАТИ ЗА ДЕРЕДЖЕТО НА БЪЛГАРИЯ. НАГЛОСТ ! ТОВА СЪСИПВА БЪЛГАРИЯ И ВИЕ САМИ СИ СРИВАТЕ АВТОРИТЕТА АКО ИЗОБЩО СТЕ ГО ИМАЛИ....
35
0
 
10
 
! Отговори
А тате каза, преди 6 години
че главока винаги ще оцелява до момента когато ще трябва да се трие едно височаишо dupeнце.
34
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАСЛЕДНИЦИТЕ НА БКП СА БСП, ДПС, СДС,Тези трите не извършиха ЛУСТРАЦИЯ, КАКТО И ОТКРИТА КАСОВА ПРИВАТИЗАЗИЯ
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тихата гражданска война 1944-1960г. остави кв.Красно село без гробища.Който небеше съгласен с БКП - КПСС да му национализират имота ,фирмата машините, и друго . Измисляха му нещо за съд вкарваха го в затвора и там го погребваха.Това са фактите.Този процес продължи и след 1960г.
32
0
 
11
 
! Отговори
u4en преди 6 години
Вчера бензиностанцията на Марешки в София блокирана от ДАНС в час-пик...проверки някакви - днес ВОЛЯ гласува с-у ГЕРБ.......Родна мутренско-милиционерска политика !!! А мин. пенсия в Словения стана 500?...( след война ) !
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четири гласа са като 5 % разлика.Това злобно нещо няма място като председател на Народното събрание.Трябва да има култура на общуване. Няма я!Квазимодо , турен съзнателно да отвлича вниманието, докато боко си прави това, което са му казали от личните му приятели, които го употребяват по света, разчитайки на примитивизма му.Главчев може да бъде много успешен отрицателен герой в някой филм, в който побеждава категорично доброто!Например - Гаргамел.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименмхъм, 10 години припяват "бай бай" разни уволнители с подскоци, обещания и крясъци по площадите, накрая току им се отели вола покрай шараните и припкат при баце си с грозденце, прасковки, ягодки, белким се наредят фикусите до папата
29
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледат да ядосат Бойко и пак да отиде на избори и да докаже, че Герб е първа политическа сила.
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БСП иска оставката на Комуниста и член на БКП преди 93 година Главчев
27
1
 
15
 
! Отговори
Пловдив преди 6 години
Главчев,ОСТАВКА ние които гласувахме за Герб ти искаме оставката ОСТАВКААА
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Написах преди депутатите да са 70 и за мажоритарния избор, което едни го обявиха за свое и не можаха да се обосноват, защото не разбират.Целият ми живот е в политиката и познавам психологията на човека.Ние сме един град, управляван от администрация, която трябва да е грамотна, но не е !Дебатите в Парламента е представление, за да оправдае 7000 лева заплата от нашите данъци за бездействие.Главчевата муцуна не е обединителна, нито речникът му.Сложен е за отвличане на вниманието.
25
2
 
11
 
! Отговори
маке преди 6 години
как дупетатите пилеят народни пари с по 30 минутен работен ден и днес цел ден правят циркове
24
1
 
11
 
! Отговори
Бай Тошо преди 6 години
Липсвам ли ви ........ Тея при мен щяха да са в Белене където им е мястото. Затова и ме свалиха за да могат да се продадат на евротланиците и да могат да си разпределят България.