Край с купуването на книжки, държавата ще провежда изпитите

Колко души са в престъпната схема, колко автошколи... не е ясно
183
Край с купуването на книжки, държавата ще провежда изпитите
Снимка: Булфото, архив

Според транспортния министър Ивайло Московски явно ще се наложи държавата да провежда изпитите за шофьори.

"За голямо съжаление, в България нещата трябва да съществуват в крайности. До началото на 90-те години системата беше в другата крайност, само държавата носеше отговорност за провеждането на изпитите. Впоследствие се допусна да бъде размита отговорността между автошколите и държавата. Стигна се дотам изпити да се провеждат на територията на автошколи, където пак неясно кой носи отговорност за начина на провеждане и резултатите. Сега най-вероятно ще отидем пак в тази крайност държавата да си носи сама отговорността, но да провежда изпитите така, че да бъдат максимално защитени", коментира той пред bTV.

Още по темата

Московски обаче не каза дали шефът на ДАИ – София ще се раздели с поста си заради разкритата схема за купуване и продаване на шофьорски книжки.

"Ще се съберем с колегите в понеделник да анализираме случая. Искам още допълнителна информация от службите и ще вземем решение. Нямаме сантимент да покриваме когото и да е", увери той.

Министърът коментира, че не знае колко души са се възползвали от престъпната схема, нито колко автошколи са замесени.

"Няма проблем да се изиска да бъдат повторени практическите изпити", каза още Московски.

По думите му на теоретичните изпити за шофьорска книжка в момента са взети всички мерки против корупция.

"На листовки кандидатът вече сме го изолирали по такъв начин, че ако страда от клаустрофобия, сигурно ще му стане лошо", отбеляза министърът.

"На теорията за последните 7-8 месеца над 20 000 кандидати са се явили в звукоизолираните кабинки, без достъп до wi-fi, 4G, блутут и каквото и да е. Има камера, която отива директно в „Автомобилна администрация, за да се наблюдава изпитът", посочи Московски. 

Той призна, че имиджово не е добре за нито една система, ако има корупционни практики в контролните й органи.

"Нито на финансовия министър му е приятно, като ловят митничари, нито на министъра на вътрешните работи му е приятно, като ловят граничари, и на мен не ми е приятно", допълни министърът.

Той подчерта, че във всяка една от тези акции не съществува политически или друг чадър.

"Получавайки данни за нерегламентирани практики много лесно бих могъл да уволня всички служители, за които имам съмнения. Но като ги уволня, след това ще дойдат други, ако средата и предпоставките са такива, че всеки един от тях да си позволява да върши нерегламентирани практики. По-добре да бъде извършена такава реализация, да бъдат събрани необходимите доказателства", поясни Московски.

"Когато се стигне до осъдителни присъди, това от само себе си ще дисциплинира системата", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
9
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Па тя държавата щото е еталон за неподкупност. Най-много бизнесът от едни ръце да мине в други. Тогава и разследване няма да има, щото ще е някакси между колеги. Нещо като лекар да разследва друг лекар за лекарска грешка. Такива няма... То не бяха камери, то не бяха листовки на таблет - все тая.
130
0
 
5
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Г- н Московски, проблемът за държавата е не че има купуване,а че има продаване. Не търсенето е проблемът,а предлагането. Това ,че някой поискал и друг му отговорил не е страшно,единици винаги ще се намерят; страшното,корупцията е, когато се предлага.
129
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми бай х***й го каза - кофти мит'рял - това министерство трябва да се разпусне а петербурски да се върне към предишното си занимание - търговия с шевни машини 3-4 употреба!
128
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те ги прехвърлят между държавата и частни фирми много пъти, все заради корупция.
127
0
 
2
 
! Отговори
Ко преди 6 години
Този и славейка андреевич са виновни. Този да каже, той колко рпибра, че и двата му последни мандата му изтумбиха изп. дир. на агенцията. И двамата бяха негови хора. И не са ли прибирали пари за него? И това ***.е журналисти го крият. Какво стана с Вальо Божков. Да кажат къде е той!
126
2
 
8
 
! Отговори
Nona преди 6 години
Всички с шофьорски книжки след 1990 г на провероченизпит!А за "специалните"български граждани и изпит по четене!!!Не,че книжката кара колата,но все пак.
125
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По комунистическо При "стабилният" лев $1 се разменяше за 4 лева, при заплати от 250 лв., значи заплатата е била $60. А пенсиите започваха от 35 лв. Баба ми взимаше 50 лв. пенсия, значи $12. Такова беше "благоденствието" тогава.
124
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е Т.Ж. навремето подарява българският държавен резерв на СССР. При положение, че този злетен резерв не комунистите са го събирали, а е събиран от Царство България.Има 3 фалита НРБ, като последният беше отлаган нарочно и се случи едва при Луканов.Кога комунист на власт е значело нещо добро?Виденов ограби спестяванията на хората и $1 се продаваше за 3000 лв.
123
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунисти да не говорят за Бог, че взривяваха църкви.
122
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корупция винаги е имало, но при ГЕРБ тя достигна недиждани висоти.Както и контрабандата. За краденето на пари от Бюджета пък просто не ми се говори.
121
1
 
5
 
! Отговори
Джигит преди 6 години
До до ДжигитАма ако имаш пари за Порше или Ламбургини, се предполага, че имаш 5 бона за специално обучение. Не съм фен на "тошовото" време но тогава каквото и да е товарна кола се караше с "С" категория.
120
1
 
2
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
Абе, кажи ми,вие димукратите коя рабаота до сега сте свършили кякто трябва, та и тази ли с книшките не е усрахте. БОГ ДА ПРОСТИ УБИТИТЕ ПО ПЪГИЩАГА, А ГРЕХЪТ сВ. ПЕТЪР ДА ГО ПИШЕ НА ВАШАТА НЕЧИСТА СЪВЕСТ ЕИ ДАВИ ПРАЩА НАПРАВО В 9 КРЪГ НА аДА!
119
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лева тогава беше стабилен като франка....Да, да, затова преживяхме няколко смени на парите.
118
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абревиатурата ДАИ не значи ли "Държавна автомобилна инспекция"? Тоест до сега пак държавата е провеждала изпитите.
117
0
 
3
 
! Отговори
до Джигит преди 6 години
Пускаш се в дълбокото сам и с умения стигащи до нула.Трябва да е професионална подготовката ,но всички ще ревнат ,че 5000 лв за книжка са много.За 1000 лв толкова ,късмет на оцелелите!Ако си свестен ще си вземеш сам опреснителни,ако не газ и бог с теб.Това с Буса и колите над 200 коня вярно е парадокс,но ЕС законите са такива.
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който купил - купил. Радвайте се, куви, държавата черпи. Сигурно е много приятно да знаеш, че шоферските ти умения струват точно толкова, колкото на един недъгав *** ром от Козлодуй, платил точната цена. Много е забавно да си шофьор.
115
2
 
5
 
! Отговори
проктолог преди 6 години
Край с купуването на книжки, корумпираната държава ще провежда изпитите.
114
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то и досега държавата провежда изпитите. Само инструкторите са частни.
113
0
 
10
 
! Отговори
Джигит преди 6 години
И без корупция системата за придобиване на СУМПС е нелепа. Зазубряш листовки. Това не значи, че си овладял/осъзнал правилата за движение. Кормуваш на учебна кола - 1100 кг. и 65 кс.След това с легално придобитата "В" категория имаш право да управляваш спортна кола, бус или джип.Това няма нищо общо с листовките или "въшката" на която си се учил да караш и си държал изпит.
112
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е червените да спрат да лъжат, че сме демокрация.Има ли убити червени? Няма. Има ли Лустрация? Няма. Колко са антикомунистическите партии в България? Нито една. Забранена ли е БКП? Не.