Край с купуването на книжки, държавата ще провежда изпитите

Колко души са в престъпната схема, колко автошколи... не е ясно
183
Край с купуването на книжки, държавата ще провежда изпитите
Снимка: Булфото, архив

Според транспортния министър Ивайло Московски явно ще се наложи държавата да провежда изпитите за шофьори.

"За голямо съжаление, в България нещата трябва да съществуват в крайности. До началото на 90-те години системата беше в другата крайност, само държавата носеше отговорност за провеждането на изпитите. Впоследствие се допусна да бъде размита отговорността между автошколите и държавата. Стигна се дотам изпити да се провеждат на територията на автошколи, където пак неясно кой носи отговорност за начина на провеждане и резултатите. Сега най-вероятно ще отидем пак в тази крайност държавата да си носи сама отговорността, но да провежда изпитите така, че да бъдат максимално защитени", коментира той пред bTV.

Още по темата

Московски обаче не каза дали шефът на ДАИ – София ще се раздели с поста си заради разкритата схема за купуване и продаване на шофьорски книжки.

"Ще се съберем с колегите в понеделник да анализираме случая. Искам още допълнителна информация от службите и ще вземем решение. Нямаме сантимент да покриваме когото и да е", увери той.

Министърът коментира, че не знае колко души са се възползвали от престъпната схема, нито колко автошколи са замесени.

"Няма проблем да се изиска да бъдат повторени практическите изпити", каза още Московски.

По думите му на теоретичните изпити за шофьорска книжка в момента са взети всички мерки против корупция.

"На листовки кандидатът вече сме го изолирали по такъв начин, че ако страда от клаустрофобия, сигурно ще му стане лошо", отбеляза министърът.

"На теорията за последните 7-8 месеца над 20 000 кандидати са се явили в звукоизолираните кабинки, без достъп до wi-fi, 4G, блутут и каквото и да е. Има камера, която отива директно в „Автомобилна администрация, за да се наблюдава изпитът", посочи Московски. 

Той призна, че имиджово не е добре за нито една система, ако има корупционни практики в контролните й органи.

"Нито на финансовия министър му е приятно, като ловят митничари, нито на министъра на вътрешните работи му е приятно, като ловят граничари, и на мен не ми е приятно", допълни министърът.

Той подчерта, че във всяка една от тези акции не съществува политически или друг чадър.

"Получавайки данни за нерегламентирани практики много лесно бих могъл да уволня всички служители, за които имам съмнения. Но като ги уволня, след това ще дойдат други, ако средата и предпоставките са такива, че всеки един от тях да си позволява да върши нерегламентирани практики. По-добре да бъде извършена такава реализация, да бъдат събрани необходимите доказателства", поясни Московски.

"Когато се стигне до осъдителни присъди, това от само себе си ще дисциплинира системата", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Румъния вдигат всички бюджетни заплати 2-2,5 пъти от 1.01.2018 г.А тук като искате комунизъм ще получвате комунистически заплати.Румъния произвежда вече всичко. Има най-висок икономически растежв ЕС - 6 %. Но там убиха, който трябваше, и не плачат за "едно време".
110
2
 
3
 
! Отговори
до 123 преди 6 години
Нали беше демокрация последните 30 години?Мимикрия на политическия строи?Ако този подаде оставка и онези са по затворите следващите ще ги е страх!
109
0
 
5
 
! Отговори
Has преди 6 години
Bg medii sa mafia. Prikrivat korupciata v ms i ns.
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С комунистическата държава е така. Всички бягат.На година бягат по 50000 българи. Нали се сещате, че червените пенсионери не бягат.Само те и шведите остават тук.
107
1
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 6 години
АБЕ, ***.....КЪВТО ВИ БИШИ "КОМУНИЗЪМА" ----ТАКАВА ВИ Е И "ДЕМОКРАЦИЯТА"!!!ДОБРЕ , ЧЕ ПОНЕ ОТВОРИХА ГРАНИЦИТЕ ---ТА ДА ВИДИМЕ МАЛКО СВЕТ И ЖИВОТ !!!!ТУКА У БЪЛГАРИЯ --ОТКАКТО Е ВЛЯЗЛА РУСИЯ ...НЕ СЕ ЖИВЕЕ!!!!ПРИ СУЛТАНА---ПОНЕ Е ИМАЛО РЕД , И ДИСЦИПЛИНА ....ПА ВИЕ СИ МУ ВИКАЙТЕ "РОБСТВО" --щото ТОГАВА СЕЛЯНИТЕ И ПРИ.МИ.ТИ.ВИТЕ СА СИ ЗНАЕЛИ МЯСТОТО!ЗАТОВА И ЕРДОГАН Е ВЕЛИК----ЗАЩОТО ТУРИ РЕД И ДИСЦИПЛИНА В ТУРЦИЯ!!
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен не 16 миларда а 26 милиарда . Един път 4 млрд. евро ,втори път 8 млрд и за капак тихомълком още 1,2 млрд= 26 млрд ЛЕВА .+ КТБ-7,5 млрд активи = ?
105
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До да се знае.... пропаднала демократична държава...
104
0
 
8
 
! Отговори
Шофьор преди 6 години
Не претендирам че съм най-кадърния шофьор на света, но имам книжка, взета съвсем редовно преди 8 години. Щом са толкова загрижени за безопасността на хората нека всички хора взели книжки последните 5 години се явят отново на изпит за сметка на държавата и фирмите. Тогава ще си покаже кой може и кой не може :)
103
1
 
3
 
! Отговори
до 113 преди 6 години
И ромите вече са на социални в чужбина ,а не тук.Ако кажа 4 милиона ще е доста ,но реално толкова са постоянно пребиваващите,има много разхождащи се за по няколко месеца.Преброяваниците са глупости.
102
0
 
5
 
! Отговори
да се знае преди 6 години
корупцията е навсякъде в тази пропаднала държава, оправяне няма.Амин.
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тази крадлива пасмина най-добре ще се противопостави един Главен прокурор, който няма да си поплюва! Имам едно име наум, но нея я готвим за Мин. председател .... Но точно такъв човек им е по мярка на тези, които я канеха за друго.
100
0
 
4
 
! Отговори
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ преди 6 години
НАЛИ И ИЗПИТИТЕ В ГОРСКОТО "ЗА ЛОВЕЦ" СА "ДЪРЖАВНИ" ...??!!!ПЛАЩАШ ... и ПРЕПИСВАШ НАПРАВО ОТ УЧЕБНИКА!!!!!!А , ВИЕ СИ ВЕРВАЙТЕ ....И У ЗАДГРОБНИЯ ЖИВОТ , АКО ЩЕТЕ!!!!
99
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Край на копуването на книжки може да се случи само ако тези дето ги продават се озовават бързо в затвора и то за дълго! Всичко друго са имитация на дейност, празни приказки и баламосване на гражданите!
98
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 94Хайде до края да питаме! Къде остана Сребърния фонд, парите от здравната каса, 16 млрд. нов дълг? Къде отидоха децата ни от хубав живот? Какви магистрали и пътища, каква законност, след като край пътищата ни паметниците са повече отколкото в гробищата?
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен107 Даже под 7 000 000 . 6 милиона девестотин и кусур ...
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никои ли не разгада етническото му самосъзнание ? ................ Еми ,от,, Богоизбраният народ,, е от Богоизбраният ,затова вечно там . Исински ,,богоизбран,, Московски -Московиси .- Ема Московска...... Да си го знаете . И не е от Хазарските Богоизбранници, затова е по черничък.
95
0
 
6
 
! Отговори
абре@ преди 6 години
Колко от вас знаят ,че при изпреварване нямаш право да настъпваш газ и да затрудняваш изпреварващия те.
94
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен95 И на теб нещо ти хлопа . Премиера -слънце сто пъти обясява че сме пред Румъния и тя е отзад,зад нас . Само ти не си Го разбрал .
93
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече не вярвам на нищо батьовата
92
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най слабият министър на транспорта на България. По негово време имаше жестоко железопътни катастрофи, и непрестанни корупционни скандали в ДАЙ. Но явно с раздаването на концесии на безценица е мн. добър. На ред е сега летище София.