Нов рунд: Кирилицата – от Византия? Борисов върна Карпов от МС

Руснакът поднови напрежението между София и Москва за буквите ни
19 юни 2017 13:15,
686
Нов рунд: Кирилицата – от Византия? Борисов върна Карпов от МС
Снимка: архив БТА

Премиерът Бойко Борисов отказа среща със големия шахматист и депутат от руската "Дума" Анатолий Карпов.

Министър-председателят върна госта от предварително уговорените разговори като ответен удар в поредния рунд за защита на кирилицата.

Повод за новото напрежение между България и Русия стана изказване на Карпов от днес, че в Русия се знае, че кирилицата е дошла от Византия.

Още по темата

Преди по-малко от месец пък руският президент Владимир Путин обяви, че кирилицата е пристигнала в Русия от Македония. Това предизвика сериозно напрежение между София и Москва, при което премиерът Борисов дори извика руският посланик у нас Анатолий Макаров за обяснение в Министерския съвет.

"Премиерът Бойко Борисов е отказал срещата, която трябваше да проведе днес с Анатолий Карпов заради изявлението му, че в Русия се знаело, че кирилицата идва от Византия", пише "24 часа".

"В Русия знаем, че кирилицата идва от Византия", каза сутринта Карпов пред bTV. Той уточни, че границите на държавите са били съвсем различни, когато азбуката е създадена.

"Днешната кирилица е дошла в Русия от Балканите. Трябва да направим отделно предаване за историята, тогава България е имала големи териотирии, днес е по-малка страна", обясни още руснакът.

Анатолий Карпов е у нас по покана на лидера на "Атака" Волен Сидеров. В петък шахматистът-депутат се срещна с председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

Днес в програмата му бе и среща с главния прокурор Сотир Цацаров.

"Добрите чувства между българския и руския народ са факт, но това не може да промени историята, че именно България дава азбуката на славянските народи", каза след разговорите обвинител №1.

Цацаров обаче обясни, че по време на срещата си с Карпов не са обсъдили въпроса с кирилицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


686
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
5
 
! Отговори
Бг глупак преди 6 години
Ние не се зачита ме сами . Камо ли някой друг.
31
3
 
6
 
! Отговори
Mersi преди 6 години
До колкото ми е известно в Монголия също използват Кирилица за писане.
30
6
 
8
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Днес гърция спря решение на ес срещу китай за човешките права, защото чака инвевтиции от там. Когато ние можехме да продваме газ на половин европа като първа входяща точка гласуваме за санкции срещу инвеститора. Бб е тройно проклятие за България. Неговите предателства ще имат отражени и след 30г! Защо не сме в групата на наказаните полша чехия и унгария, защото ни е продал. Русия има да ни връща защото и продадохме интереса заедно с нашия. Голям башибизук е тоя... Всички думи са слаби
29
4
 
6
 
! Отговори
Мементо преди 6 години
България НЕ дава азбука на славянските народи. Докога ще се повтаря тази неистина! Славяни като поляци, чехи, словаци, словенци пишат на Латиница. Не са приемали никога Кирилица за своя азбука. Неславянски народи са писали и някои продължават да пишат на Кирилица - румънците, монголците, някои тюркоезични народи от бившата СССР. Кирилицата НЕ Е славянска азбука.
28
8
 
7
 
! Отговори
хаха преди 6 години
колко жалки русофилчета има, ония им се плюят в лицата, те ми разправят как трябвало да им "простим". били ни освободили от турско робство ХАХАХАХАХХ. така ли ви учеха по комунистическо време, дърти *** прости? :)) а учиха ли ви след това какво направиха, какво спечелиха, или къде бяха руснаците през останалото време? мишки, заради такива като вас никога няма да сме читава държава.
27
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 36Кирилицата не е създадена от Кирил и Методи. Въпросните братя създават глаголицата - доста по различна от кирилицата.
26
0
 
12
 
! Отговори
пак преди 6 години
Поредните глупости...
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И още...глаголицата е "по поръчка на византийския император" за приобщаване на българите към християнството!
24
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който спира руски проекти за да праща народа си да става келнери в чужбина ще яде бой на почивки, украинците вече пробваха.
23
4
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Всичики безродни *** са готови да бранят вожда, ако трябва и с цената на родният си език. Кирилицата е въведена даже в ЕС от България. Вече я има и на банкнотите евро.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
26 потвърди казаното от мен...мисля, че императора беше Лъв..нам си кой си...Има уики ...проверете!
21
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Братския руски народ като цяло и в частност другарите Путин и Карпов са абсолютно прави. Това, че е българска идва от приемането на азбуката за първи път от зар Борис I. Братята Кирил и Методи са от Солун и са написали глаголицата. Климент Охридски е от Охрид доколкото знам , не е от Каспичан.
20
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неуките русофилчета слагат минуси на истината!
19
10
 
18
 
! Отговори
товаришч... преди 6 години
това което твърдиш е една голяма ,като русия,лъжа.Нито са били византийци,нито гърци ,а чисти българи...Аман от фалшификатори.Анонимен
18
3
 
2
 
! Отговори
до 24 преди 6 години
Так точно...товарищ комиссар!
17
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодарение на цар Борис кирилицата се разпространява. Тя не е дело на солунските братя, а на учениците им.
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците никога няма да признаят делото на украинските братя. На зла круш - зъл прът, който се е заял с Русия добро не е видял.
15
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бащата на Кирил и Методи е бил високопоставен служител във Византийският двор....и руснака сигурно не прави разлика между глаголицата на братята....и "ИСТИНСКАТА КИРИЛИЦА" на 4мата им ученици ...Но обидно е някак!Бързо забравиха "българо-съветската дружба"Ама така е - за тях бяхме - един от многото "тали гарски мъници"!
14
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаркаКирил и Методи са направили глаголицата. Кирилицата е чисто българско! Срам че не си знаеш историят
13
28
 
20
 
! Отговори
Българка преди 6 години
Някой ще каже ли братята Кирил и Методи каква народност са и да се спре вече с тия спекулации.А Борисов няма ли да престане да търси под вола теле и да се заяжда все повече и повече с Русия.Той гордост няма ли че се е превърнал в тотален гъзолизец на Меркел и сие.Руснаците са ни освободили от 500 годишно турско робство и това не е никак малко.Не ви е срам предатели