Зaпочва битка за земята: На жълтите павета и в Брюксел

Депутати искат да въведат ограничения за чужденците
19 юли 2017 13:30,
26
Зaпочва битка за земята: На жълтите павета и в Брюксел
Снимка: Reuters, архив

Всички партии в парламента без ДПС се обединиха за търсене на ограничения срещу свободната продажба на българска земеделска земя на чужденци. Евродепутатите от всички формации ще инициират разговори в Брюксел за намиране на законови решения, за да не се стига до това. Това обяви лидерката на БСП Корнелия Нинова след разговори с шефовете на всички парламентарни групи.

Още по темата

Изискването за продажба на земеделска земя на чужденци е на Европейския съюз, а страната ни все още не се е съобразила с него в законодателството си. Заради това Брюксел започна наказателна процедура срещу България. 

За да я избегне, кабинетът все пак подготви промени, с които да разреши чужденци да купуват земеделска земя у нас. БСП обаче видя заплаха за националните интереси в това.

Опасенията на социалистите са, че може да има спекулативни сделки с продажба.

"Без да бъде обработвана земя, без контрол какво се прави с тази земя, без контрол кой я купува. Земеделската земя е национално богатство и е предназначена за производство, а тези поправки не дават гаранция, че това ще бъде така", каза днес Нинова. 

Тя и останалите лидери и шефове на групи в парламента, без ДПС, се разбраха да не приемат промените, внесени от правителството, до края на сегашната парламентарна сесия. 

В следващите два месеца партиите ще ангажират евродепутатите си и ще поискат разговори в Еворейската комисия в Брюксел.

"На тях да поставим аргументите си и да поискаме възможните законови ограничения на свободната продажба на българска земеделска земя", каза Нинова.

Партиите се разбраха и за провеждане на извънредно заседание на земеделската комисия в парламента, на която с ексепрти и земеделския министър също да бъдат търсени възможните ограничения срещу продажбата на земя. 

На среща с президента по темата пък Нинова ще поиска национално институционално обединение - между президентската институция, парламента и правителството. 

От ДПС обясниха, че споделят притесненията на колегите си, но според тях ограничения върху свободното търгуване със земя не може да се въведе от нито една от страните в ЕС. 

"Нашата позиция е в договора за функциониране на ЕС. Бидейки страна членка на ЕС още през 2007 година, ние сме се съгласили с основни принципи. За разлика от колегите, аз не говоря нито емоционално, нито с прилагателни, нито вкарвам емоция. Когато сме ставали членове на ЕС, ние сме приели задължението да има свободно движение на стоки и капитали", каза зам.-шефът на земеделската комисия Бюрхан Абазов. 

Той обясни, че глобата, която ще ни наложи ЕС, ако не изпълним изискването, е 836 000 евро, плюс 600 евро за всеки ден забавяне, след като излезе решението на европейския съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
добруджанец преди 4 години
Има някакви съмнения за страх защото в последните години Най вече се купуват къщи от хора с двойно гражданство най вече турци.Първо купуват някоя евтина по запазена селска къща после идва друго семейство и така. В последните години купуват и къщи в чисто български села и това се повтаря.После започват-продажба на градини-по5,6 да и насъбират40-50дка.
23
2
 
0
 
! Отговори
Раф преди 6 години
Семейството ми имаше земи, преди 15 години, но продадохме всичко и го инвестирахме в различни фондове и акции, като сме девирсифицирали парите, през няколко брокерски агенции. Мога само да ви кажа, че това, да имаш земя и да чакаш от аренда е смешна работа. Цената не расте достатъчо бързо, а възвръщаемостта е просто смешно дълга.Отделно, земята не е ваша, а е на има няма 50 000 души, от които 100 държат половината.
22
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да продаваме,но на братята руси -мооооооже! Нали ,другарко!
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя ЕС взе много да се разпорежда в чуждия двор. Да покажат те на кого са продали и за какво използват тази земя. Само санкции от тях, никакви ползи. Ще има булекзит.
20
3
 
11
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
До #15. По-добре на руснаци,отколкото на турци...
19
1
 
7
 
! Отговори
да се знаече земята преди 6 години
е богатство и е в слънчева българия, да не я продаваме.
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
интересно защо само ДПС иска свободна прадажба на земеделска земя - за да може 70 милионна турция да изкупи земята.Ако има продажба да е само за граждани на ЕС- така както е в Унгария и чехия.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ...Виж какво представлява 75% от българските мигранит и ще ти стане ясно, защо никой не ги иска на работа.
16
7
 
2
 
! Отговори
Рачо преди 6 години
А знаете ли, каква е моята версия, защо искат да забранят продажбата на земи ?Защото ги е страх че чужди фирми, може да започнат да правят ферми, които са светлинни години пред родните. Защото родните, почти всички, не стават за нищо. Те са със 100 години назад. Страх ги е, че собствените им интвестиции, няма да са конкурентно способни и че няма да могат, да извиват ръцете на конкуренцията, както го правят с малките производители. На тях, за България, не им е пукало никга през живота им.
15
3
 
7
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Евросъюза не може да забрани правителството да изготви цени за земеделската земя,за това вдигнете цените на земи толкова,че практически да станат непродаваеми,тогава ще се охладят мераците на някои "чужди купувачи".
14
3
 
6
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
След като Брюксел искат да може да се продават земи на чужденци,да изготвят една единна тарифа за земеделските земи в целия Евросъюз... Брюкселските дядковци имат лобита,които настояват да могат да купуват евтина българска земя. Еднакви цени на земята в целия Евросъюз...
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КрайНа какви НЕграждани на ЕС те натискат да продаваш земята?На руснаци ли?Разбирам, те и си прав. Трябва да им се забрани да купуват дори шубьй по морето на тия ско.тове.
12
5
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 години
Защо ЕС ни натиска да продаваме земя на хора които не са граждани на ЕС. Бая скъпи ще ни излезат магистралите Бойче.
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ...Хайде пък и ти ... защо? Ами защото управниците ни демократи я продават заедно с нас, а в много случаи - и без нас. Не им се чака докато измрем, че други може да се наредят пред богоизбраните. А земята ни е хубава, много хубанва и богата. Но базите това не ги интересува. На тях им трябва стартова площадка към Изток. И хич не ни бръснат. Завладели са преди два века и половина Запад, сега искат по такъв начин и Изтока. Но там ще е по-различно...
10
6
 
16
 
! Отговори
... преди 6 години
Само не разбрах следното:Смятат ни за "втора ръка" европейци, не ни вземат на свястна работа в ЕС, не ни искат в Шенгенското споразумение, не ни искат във валутния съюз... Защо по дяволите искат земите ни?!
9
1
 
12
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
Почти никой не продава земя нито на зърнари, нито на пъдари, освен ако не е на зор. 50 лева рента на 1500 лева за декар земя е все едно да имаш банкова лихва от 3,3% на година необлагаеми пари. Нито една банка не дава такава лихва
8
3
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Абе по твоята логика, никой не е питал и без семейните хора дали искат да им се вземат данъци за образование на деца. Дай сега да затворим училищатата, така ли?
7
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хм, родните ***.отчета си умират да продадат цялото черноморие на руснаците, обаче пищят, че видиш ли няКОЙ щял да им изкупи земята, която иначе ниКОЙ не иска да обработва, като се върне на село, а я разпродават на "зърнари" които само цоцат ЕВРОсубсидии от иначе "гад.ния еврог.ейски съюз".Слочаенос?
6
3
 
9
 
! Отговори
Земелюб преди 6 години
Вземат ти доста повече без да се усетиш. Ще поема и твоите 15 цента, не плачи.
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗемелюбА защо говориш от името на всички хора? Питал ли си всеки, дали е съгласен да му взимат 15 цента от джоба?И защо не по долар...., а по 2...., а по 10?