Гощаваме Макрон и Брижит с калкан, в менюто – нищо френско

Ще ги черпим с уникални вина от избата на "Евксиноград"
24 авг 2017 07:10, Александър Попов
48
Гощаваме Макрон и Брижит с калкан, в менюто – нищо френско
Слънчевото бунгало в резиденция "Евксиноград". Снимка: flickr

Първата френска двойка пристига тази вечер у нас. По време на визитата си в България президентът на Франция Еманюел Макрон и съпругата му Брижит ще бъдат настанени в Слънчевото бунгало в "Евксиноград", която е най-луксозната вила в морската резиденция на правителството. Там отсядат президентът и премиерът, но те ще го отстъпят за своите френски гости.

Нищо френско обаче няма да има в менюто за ВИП-гостите, съобщава "Труд". Официалният обяд, който премиерът дава за Еманюел Макрон, ще бъде лек – славянска салата с българско сирене и вкусен калкан, полети с прочутите евксиноградска ракия и дъхав "Врачански мискет" от избата на резиденцията.

Още по темата

Уникална царска винена колекция къта най-старата у нас държавна изба в резиденция "Евксиноград". Най-старият екземпляр е френско бордо от 1878 г. Отлежавалите десетилетия бутилки се пазят в енотеката. А в избата в половинвековни бъчви се пълнят гроздови еликсири от лозовите масиви на резиденцията, които се ширят на 104 дка. Персоналът сам прибира грижливо гроздето от сортовете траминер, немски ризлинг, червен мискет, шардоне, мускат отонел и любимият на Тодор Живков врачански мискет.

Отвън се внася само малко димят за дестилат на прочутия коняк "Евксиняк". В продукцията й не се влага нито грам захар. Освен вина, се произвеждат и гроздови ракии – млада и отлежала резерва.

Официалната програма на Макрон ще започне на 25 август сутринта, когато той ще бъде посрещнат от Радев с държавни почести пред двореца "Евксиноград". Там ще бъде представителната рота на Военноморските сили.

В 10:30 часа двамата президенти и съпругите им ще пият заедно кафе, след което държавните мъже ще се оттеглят на работна среща.

Първите дами пък тръгват по своя програма. Десислава Радева ще покаже на Брижит Макрон двореца и Ботаническата градина в Балчик. През май двете останали възхитени от оранжериите на белгийската кралица Матилда в Брюксел, затова първата ни дама решила да покаже на гостенката си и перлата на българските градини. А преди седмица и от Елисейския дворец разкриха, че Брижит има интерес към ботаническата градина в Балчик.

След това в програмата на президентските съпруги е предвиден обяд по женски в известно заведение с уникална гледка към морето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14Абе история има колкото искаш, но отдавна е под формата на чакъл под ЖП релсите, превърната във вар от турците или стени, зидове и частни строежи през столетията. Но за историческите обекти сте прав - освен едното Велико Търново, няма исторически обект, който да се разгледа за повече от 2-3 часа.
15
1
 
17
 
! Отговори
Доктор Менгеле преди 6 години
Нека да им вземат по 10лв. за вход за ботаническата и още толкова за Двореца. :)
14
0
 
8
 
! Отговори
Lan преди 6 години
14Е, бива да не се сещаш къде да заведеш ...България е прекрасна страна! Родопите, Урдинските езера (защото 7-те рилски са вече пренаселени), Белоградчишките скали, пещерите "Проходна", "Венеца", езерото Жеравна, Златоград, Боженци, тракийските гробници, розово поле през май, някой от етофестивалите, като Сурва в Перник....България е раят! Но в парковото дело има какво да се желае...парковете са проектира ни добре, поддръжката куца. Към момента ми харесват парковете на Хисар и парк Врана...
13
0
 
11
 
! Отговори
проктолог преди 6 години
Няма да пиша нищо по въпроса, защото ще ме изтрият.
12
0
 
13
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Най-тъжното е, че заради визитата Потника нареди Варна да бъде почистена. Ако няма визита такива филми не се случват. Все да се покажем пред чужденците колко сме чудесни и после всичко по старо му.
11
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От малък все си мисля - ако дойде приятел от чужбина, къде бих го завел ?Е така и не се сетих . България просто няма места и история.Тоя дворец в Балчик е като махленска къща с криви пътеки и рехаво озеленяване. Градината с рози, не е нищо особено често и не добре поддържана. За хора, които са ходили в Холандия това , няма как да ги впечатли. България трябва да се замисли за своите забележителности ...трябва да се изградят интересни неща . Това са големи държави виждали доста голвми неща.
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то и във Франция няма нищо френски вече тъй че няма проблем
9
4
 
25
 
! Отговори
Илиян преди 6 години
Дайте им кюфтета от вакумирана опаковка и вино 'Механджийско" от онова което е в пластмасовите бутилки и струва два лева два литрта.
8
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кебапчета с лютеница, имамбайалда, турлюгювеч и сирене по шопски. За десерт, компот от дюли. Какво има толкова да му мислите. Троянска сливова и Алтай.
7
2
 
5
 
! Отговори
до Политсексолог преди 6 години
Добро не чакай. Гадории под прикритие на "помощ" и "загриженост".
6
9
 
7
 
! Отговори
Lan преди 6 години
За съжаление Ботаническата градина в Балчик е далеч дори от средностатистически парк на Запад...Много добра е като замисъл и видове, но като поддръжка и обновяване...не! Липсва красота и спокойствие.
5
1
 
15
 
! Отговори
Qzeka преди 6 години
Aз бих ги нагостил с една гьостерица...и внука, и бабата ще папат донасита.
4
2
 
8
 
! Отговори
а, ся де? преди 6 години
Мосю Макарон и мадам Фиде на посещение у нас!Какво ли ще сготви кулинарът Буда?Макарони със сирене или Спагети по италиански???
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бриджит също е Маркон. Какво е това фамилиарно обръщение по малко име.
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подарете му чеене за да съчетаеете френското с личните му вкусове....
1
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен при вечните под-шоги в БГ смешна та геронтофилска двойка на Ротшилд не е желана никъде по света. Включително и в родината си Франция.