Прогресивен данък и необлагаем доход. Поискано от БСП

И още 10% скок на заплатите на полицаите, повече пари за майките...
Обновена: 23 окт 2017 14:41 | 23 окт 2017 14:37, Камелия Цветанова
266
Прогресивен данък и необлагаем доход. Поискано от БСП
Снимка: Булфото, архив

БСП отново поиска отмяна на плоския данък и четиристепенна скала за облагане, както и въвеждането на необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата. Предложението на социалистите е записано в алтернативния бюджет на левицата, който беше представен от червената шефка Корнелия Нинова.

Още по темата

Минималният осигурителен праг да се увеличи от 2600 лв. на 3300 лв., като за доходи под него да се плащат 10%, а за горницата над тази сума - 15% данък, искат от БСП.

Последната стъпка е за доходите над 10 хил. лв. - най-богатите ще се плащат 20% данъци.
Данъците ще се увеличат за 120 хиляди граждани приблизително.

2 829 626 да работещи ще плащат по-малко, обясни Нинова.

Паралелно БСП предлага запазване на корпоративния данък за фирмите на 10%, но променя данък дивидент от 5 на 10%. Въвежда се данък финансови транзакции.

Соцлидерката увери, че образованието, здравеопазването и доходите са приоритет в проекта на БСП, който пък е изработен на база тригодишната средносрочна прогнозна рамка, публикувана от правителството през юни 2017 г.

Червените искат обезщетението за втората година от майчинството да стане 510 лв.

Предвидени са и допълнителни разходи за майки на деца с увреждания и за възрастни хора. Ще се преизчислят и всички пенсии.

От левицата предвиждат 500 млн. лв. за погасяване дълговете на болниците. Освен това лечебните заведения не трябвало да са търговски дружества.

581 млн. лв. увеличение на бюджета в сектор "Сигурност" и 10% увеличение на заплатите, предлага БСП.

ГЕРБ предлагат по-голяма финансиране на статуквото, ние предлагаме промяна на модели и системи, които да доведат до по-голям резултат, обясни Нинова.

Причина за проблемите в образованието, според левицата, е сбърканият модел "парите следват ученика". Затова БСП предлага да се отмени този модел.

Дефицитът, заложен в алтернативния бюджет на БСП, е около 1.4 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още по темата: БСПданъцибюджетдоходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
9
 
5
 
! Отговори
Капиталист преди 6 години
Само при комунизма има плосък данък, при капитализма работниците които работят повече или е са с по висока кфалификация и получават повече плаща по голям процент данък - така е на запад при капитализма. Капитализмът е най-справедливата система, защото преразпределя доходите на работниците като взима от тези работници които имат високи доходи и раздава на хората с ниски доходи и не безработните за да няма недоволства и революции и да бизнеса да се развива и да прави големи печалби.
213
4
 
4
 
! Отговори
въпрос преди 6 години
Ти като си фашист и пияница да не би да си по-стока.
212
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Северозапада е най беден щото беше най силно демократизиран -ликвидира окрадоха и опустошиха всичко, което оня лошия строй беше построил. Като затвориха ВСИЧКИ промишлени предприятия и ликвидира земеделието и хората се изнесоха по света да карат тирове и да берат ягоди.
211
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В западните страни, например в Германия, Франция и Англия данъците са много високи -за хората с над средни доходи досигат до 40-50 процента, за богатите - 60- 70 процента, а за бедните работници с ниски доходи и за бедните пенсионерите пък има намаления на данъците и дори освобождаване от тях. Така че Нинова прави един много срамежлив опит малко-отмалко да увелечи данъците за по-богатите. Но такава стъпка изисква публичен дебат и широка информационна кампания, за да се види какво ще спечели от това бюджета,с колко ще се облекчат най-бедните и за да се види, че хората средна ръка няма да загуб
210
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оня с очилцата, бившия комсомолец, който открадна Арсенал Казанлък и всяка сутрин реве по телевизията колко били мързеливи българите и как не искали да му работят за чутовните 800 лв бруто и иска внос на украинци- дали пък ако му направят данъка 50% няма да се сети да вдигне заплатите?
209
11
 
16
 
! Отговори
До Северозапада преди 6 години
Затова в тоя край сте бедни и гладни - защото ума ви е малко и сте комунисти.Затова ви наричат СевероЗападналия край, затова сте най-бедния регион в Европа!Крадливи, мързеливи комунисти и пиянници- тава сте вие.
208
10
 
22
 
! Отговори
бесен преди 6 години
Това е безобразие. От къде на къде ще връщат прогресивния данък. За да може някои да лежат, а другите да плащат и за тях ли? По-честен данък от плоския няма! И как така фирмите, които не плащат осигуровки и данъци ще си останат с 10% плосък данък, а ще мачкат пак работещите? Нещо много се забрави БСП!
207
6
 
15
 
! Отговори
пусти мерак за власт преди 6 години
КУРнелката отново дърпа струната на завистта!И пет пари не дава за последиците!На комyнетaтa им дай да лъготят и крадат,за друго не стават!Ако ги бяхме изринали 91-ва,сега щеше да е друго!Ама като сме т-ъ-пи,хак да ни е!
206
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не става въпрос за малки магазинчета, а за големите фирми с милиони печалба. А теб като не ти излиза сметката с магазинчето за китайски стоки, отивай да береш ягоди или да караш тир.
205
7
 
10
 
! Отговори
какви ги дрънка? преди 6 години
С данък дивиденти Нинова се изложи !!! -който имал фирма плащал 5% - МОЛЯ ? ?? Когаааааа???фирмата плаща 10% +касови апарати +по-скъп ток +наеми +счетоводство +побликуване на отчет и тн -малка фирмичка квартално магазинче.
204
3
 
18
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До АнонименДай пример за моята неграмотност! Що си мислиш, че тия с големите заплати са и големи специалисти? Що си мислиш, че тоя с малка заплата е човек без образование? Имаш ли реална представа как е положението в страната и какви заплати се плащат? Всички вие заслужавате, хората да се махнат от Бг и да ви оставят да се справяте с всичко сами. И да видим кой ще пълни хазната с данъци.Аман от книжни плъхове, които от офиса по- далече не са отишли!
203
3
 
16
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До Dies IraeГледай какво ще стане, когато ние, дето не можем да заработим, се махнем от тук! Да видим кой ще ви работи и ще ви пълни гушите, и на чий гръб ще лежите! Щото вашите гуши нямат напълване. И не само вас носим на гърба си, носим на гърба си и вашите семейства.Чакайте украинките и молдовките да ви пълнят гушите!
202
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другаря Гергов плаща 9 % ДДС за хотелите, които открадна. Като си сипе бензин на С класата или като отиде на ресторант не плаща ДДС, за разлика от един наемен работник. Другаря Гергов крие осигуровки и плаща жълти стотинки на работниците си. Обаче г-жа Нинова, понеже е лява, предлага да се вдигне данъка на счетоводителката и юриста на др. Гергов, да не би др.Гергов да си вземе хотелите и да ги занесе в Кан. Иначе, ако счетоводителката отиде в Кан да мие чинии, няма проблем. Кое им е лявото на т
201
7
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До толераЗДВчера, буквално вчера, говорих с бизнесмен, близък по рода на своя бизнес с много фирми в нашия край. Знаеш ли какво ми каза той за "корупционната ставка", която споменаваш? При комунисти, царисти, също е имало, но била в границите на 8-10-12 % максимум .Било що-годе поносимо. Сега при герб тази, същата такса, била от 20-30 , че и до 50% прочента стигала, стигало се е до изземване на бизнес даже.Така че-не се сърдете че строителите при Герб строят лошо, принудени са, иначе-друг идва.
200
1
 
8
 
! Отговори
толераЗД преди 6 години
Според мен това е нужно, НО:- Не от тези хора (имаха своя шанс)- Първо трябва да се намали корупционната ставка (така реално ще се вдигнат постъпленията в джобовете на рептилите)- Е нужно и диференциране на ДДС за основни продуктиНужно е, ЗАЩОТО:- Бидейки уникалната дестинация с ниски данъци, единственото което привлича чуждестранните инвестиции в момента са ниските заплати...- В идеалния случай ощетените семейства ще могат да получават повече от държавата (ако намалее корупцията)
199
1
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
За образованието-съгласен съм напълно."Парите следват ученика" го доубиха, както доуби здравеопазването това, че здравето се превърна в стока.едно време, даже и по турско, са се отваряли училища, после, по-късно, даже и с дарения са строени болници, санаториуми.Днес ги затваляме, "поради несъстоятелност", все едно че са поредното фалирало квартално магазинче...
198
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че не са на власт,а и няма да дойдат с тези решения
197
12
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До АнонименВъв Франция стига 70 % - Е като има във Франция такъв данък точно затова и фирми като Apple,Google и останалите от този калибър централите им са в Ирландия, Люксембург или други места. И точно такъв тип фирми какво ше направиш ? Ще забраниш продуктите им в БГ ? Пълни глупости ви говори БСП отново.Вдигането на данъци нито ще накара икономиката да работи нито ще помогне на глупавите и бедните. Поне до момента по целия свят никога не е помагало.В момента е най-справедливо за всеки 10%
196
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еее ще изгоните и последните специалисти с добри заплати от България
195
6
 
23
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Единствените, които НАИСТИНА плащат данъци и осигуровки в тази държава, са младите хора, които работят. Нинова май иска да накаже точно тях, като им вземе именно парите, с които те да отглеждат деца. Никой от нас няма да си метне капата и да роди още 4-5 деца, защото майчинските станали 500 лева. Защо взимате парите от НАС, за да ги давате на ТЯХ?