Борисов бил умел дипломат, уникален във външната политика

Извадил България от списъка с лошите тя и станала в доброто дете на Европа
Обновена: 14 дек 2017 17:03 | 14 дек 2017 17:00, Камелия Цветанова
194
Борисов бил умел дипломат, уникален във външната политика
Снимка: Булфото, архив

Външната политика на премиера Бойко Борисов е уникално постижение.  Той успя да балансира отношенията на България със САЩ и Русия, а едновременно с това се превърна в доброто дете на Европа и неин пълномощник в Турция. Това заяви социологът Андрей Райчев пред БНР.

Още по темата

Има известно основание да се притесняваме как ще протече Европредседателството, смята Райчев.

"България за пръв път е европредседател. Тя не е и цялостен член на Европа. На теория сме пълноправни членове, но нямаме Шенген. Еврото не е въпрос на наш избор, а че не ни пускат в клуба. България трябва да трепери за това Европредседателство, защото получава някои права. Определяме дневния ред и някои големи играчи, които искат нещо да направят, трябва да разговарят с нас конструктивно. Имаме право да кажем – "Добре, ще ви дадем тази точка, но вие какво ще кажете за Шенген", коментира социолотът.

Райчев, дефинирайки се като "критик на Борисов" определи външната политика на сегашното правителство като "уникално постижение“.

"Той успя да балансира отношенията с американците, без съвсем да развали тези с руснаците. Успя да излезе от списъка с лоши деца в Източна Европа и да влезе в списъка с добрите деца, който съдържа едно име – неговото. България доскоро я шамаросваха. Сега не ни шамаросват, а очакват от нас роля за Западните Балкани. Най-голямото постижение е, че Борисов успя да стане някакъв пълномощник за Турция. С това той постигна 2 неща – турците спряха мигрантите и прекрати Местан – той им постави условие да махнат този посланик – и непрекъснатата намеса (на Турция във вътрешните работи на България)", мотивира се той.

Според него дипломатическите постижения на Борисов са като "тодорживковска политика", тъй като премиерът успял да се хареса на всички.

Той смята за погрешна идеята, че не трябва да има вот на недоверие срещу кабинета по време на Председателството, за какъвто дадоха заявка БСП и ДПС.

Този вот ще е символичен, а единствената опасност за Европредседателството биха били нови избори, убеден е Райчев.

По никакъв начин не трябва да има предизборна ситуация по време на председателството, но мисля, че тази ситуация е избегната, коментира той.

Исторически предпоставки правят българина "неамбициозен" и ограничават целите, които си поставя, смята Райчев.

"България за 2500 години е била ъгъл на 5-6 империи – един път на Русия, един път на Рим, 3 пъти от югоизток – византийци, турци, перси. Сега сме югоизточния ъгъл на Европа. Това не е случайно. Дължи се на това, че тук е границата между Изтока и Запада. Тези две силови полета никога няма да се победят и България винаги ще минава към едното или другото. Сега в момента сме в Западно положение", допълни той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонименЗа ДПС не си прав. Те са руски, а не турски.
155
1
 
6
 
! Отговори
дрън дрън преди 6 години
Алоу вицовете не бяха ли в отделна рубрика?!
154
3
 
13
 
! Отговори
Аууу преди 6 години
След всичките тия инфантилни дрънканици с ниво детска градина си задавам въпроса, изобщо има ли поне една здрава глава в парламента и медиите?
153
3
 
16
 
! Отговори
Виждам, преди 6 години
че ДРУГАРЯТ Андрей Райчев добре се е одупил,дано само не е забравил да си сложи наколенките,че да не му се протрият коленете?!?!?!На времето със същият патос и телешки възторг лижеше,ближеше и мажеше покрай Тодор Живков и БКП?!?!?!Те, младите може и да не знаят,но ние по-възрастните все още помним!!!Аман от ГЪЗОЛИЗНИЦИ!!!
152
4
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
След Бойко Борисов няма да има ГЕРБ, ще стане като с царската партия - НДСВ - след Симеон СаксКобуртгота няма НДСВ.
151
5
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ГЕРБ са най-крадливата и най-антибългарската партия.Изключвам турските партии.ДПС и ДОСТ - двете пипала на турската мафия в България.
150
2
 
7
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
GERB - gadowe za edinno razgrabwane na Bulgariq.
149
2
 
12
 
! Отговори
Мартиняк преди 6 години
...И всички парлеву франсе! ***!
148
14
 
4
 
! Отговори
Трак до 166 преди 6 години
Ако не беше Стамболов , сега щеше да говориш на руски и да не знаеш какво е България.Но ти май това си мечтаеш.Спрете да се напъвате българите , русофили да ги изкарвате.Българина уважава и подражава на немския народ , а със руския се гъбарка.
147
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано свърши като държавника Стамболов!
146
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя Райчев, пак са го изпуснали. Ами, че той вече ръси по-неадекватни бисери и от Шута на Европа - Бянкянския шо-пар. Ей, докъде води гъзолиженето...
145
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
радвайте се че Бойко Борисов е готин и не се разправя с глупости, иначе всичките бесепарски агенти, шоута на слави и т.н. отдавна можеха да са зад решетките
144
9
 
3
 
! Отговори
Император Борисов преди 6 години
От самото си встъпване в длъжност през 2009 Бойко Борисов непрестанно работи за възраждането на Българската Империя. Вече сме номер едно на Балканите, скоро ще сме номер едно в Европа, но Борисов няма да спре дотук. Борисов иска да направи България отново сила номер едно в света.
143
8
 
5
 
! Отговори
u4en преди 6 години
БРАВО !!! Освен уникален във външната политика . Б.Б. се оказа и уникален във вътрешната ! Въпреки грабежа на БСП и дпс .БГ върви нагоре .А като се конфискува откраднатото от НАРОДА от БСП и дпс и изнесено на запад при ДЕЦАТА....до 2 год. по БВП на глава от населението минаваме Раша !.....където никое *** не праща детето си !
142
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
UMEN SI MA MAMA EVALA
141
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PRAV E V MOMENTA SME V ZAPADNO NAGYZENO POLOJENIE
140
2
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
И красавец, и умник... Единствен и неповторим! :-D
139
0
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
"Извадил България от списъка с лошите тя и станала в доброто дете на Европа"Какъвто премиерът,такива и журналистите.Бог да прости българския език.
138
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напред ББ! Българи юнаци!
137
5
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Дайте му байряк, сабя, кон, ленти за рязане, кофпомпа и т.н. Бойко е нашата сила, знаме и оръжие!