Борисов бил умел дипломат, уникален във външната политика

Извадил България от списъка с лошите тя и станала в доброто дете на Европа
Обновена: 14 дек 2017 17:03 | 14 дек 2017 17:00, Камелия Цветанова
194
Борисов бил умел дипломат, уникален във външната политика
Снимка: Булфото, архив

Външната политика на премиера Бойко Борисов е уникално постижение.  Той успя да балансира отношенията на България със САЩ и Русия, а едновременно с това се превърна в доброто дете на Европа и неин пълномощник в Турция. Това заяви социологът Андрей Райчев пред БНР.

Още по темата

Има известно основание да се притесняваме как ще протече Европредседателството, смята Райчев.

"България за пръв път е европредседател. Тя не е и цялостен член на Европа. На теория сме пълноправни членове, но нямаме Шенген. Еврото не е въпрос на наш избор, а че не ни пускат в клуба. България трябва да трепери за това Европредседателство, защото получава някои права. Определяме дневния ред и някои големи играчи, които искат нещо да направят, трябва да разговарят с нас конструктивно. Имаме право да кажем – "Добре, ще ви дадем тази точка, но вие какво ще кажете за Шенген", коментира социолотът.

Райчев, дефинирайки се като "критик на Борисов" определи външната политика на сегашното правителство като "уникално постижение“.

"Той успя да балансира отношенията с американците, без съвсем да развали тези с руснаците. Успя да излезе от списъка с лоши деца в Източна Европа и да влезе в списъка с добрите деца, който съдържа едно име – неговото. България доскоро я шамаросваха. Сега не ни шамаросват, а очакват от нас роля за Западните Балкани. Най-голямото постижение е, че Борисов успя да стане някакъв пълномощник за Турция. С това той постигна 2 неща – турците спряха мигрантите и прекрати Местан – той им постави условие да махнат този посланик – и непрекъснатата намеса (на Турция във вътрешните работи на България)", мотивира се той.

Според него дипломатическите постижения на Борисов са като "тодорживковска политика", тъй като премиерът успял да се хареса на всички.

Той смята за погрешна идеята, че не трябва да има вот на недоверие срещу кабинета по време на Председателството, за какъвто дадоха заявка БСП и ДПС.

Този вот ще е символичен, а единствената опасност за Европредседателството биха били нови избори, убеден е Райчев.

По никакъв начин не трябва да има предизборна ситуация по време на председателството, но мисля, че тази ситуация е избегната, коментира той.

Исторически предпоставки правят българина "неамбициозен" и ограничават целите, които си поставя, смята Райчев.

"България за 2500 години е била ъгъл на 5-6 империи – един път на Русия, един път на Рим, 3 пъти от югоизток – византийци, турци, перси. Сега сме югоизточния ъгъл на Европа. Това не е случайно. Дължи се на това, че тук е границата между Изтока и Запада. Тези две силови полета никога няма да се победят и България винаги ще минава към едното или другото. Сега в момента сме в Западно положение", допълни той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
44
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 6 години
Бобо е уникално ***.Затънахме яко братя и сестри!Колелото се завъртя,няма връщане назад!Хубаво го запомнете този ГИБОН и нека децата и внуците ви го запомнят.Заради него няма да ни има на картата под името"България".
95
0
 
47
 
! Отговори
Пепо преди 6 години
И кое му е уникалното, че лиже гъзовете на другите ли???Да вземе да си поправи вътрешната политика, че изчезваме поголовно, и няма да е далеч времето, когато България ще бъде изтрита с тази политика!!!
94
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Do kraq na qnuari Borisov shte e v istoriqta 100%
93
0
 
42
 
! Отговори
Себастиан преди 6 години
Докато политиците се държат като еничари, нито руска газ ще получаваме, нито българи ще живеят в държавата ни, заради геноцида които извършват на населението. Милиони българи които обичат родината си я напускат защото мразят политиците, които подаряват родината ни на бежанци които тероризират населението ни.
92
0
 
21
 
! Отговори
extremist преди 6 години
България за 2500 години е била ъгъл на 5-6 империи един път на Русия, един път на Рим - KOЙ ПОЗВОЛЯВА НА ТАКИВА СУБЕКТИ ИЗЯВА В МЕДИИТЕ ? СУБЕКТА ЯВНО НЕ ЗНАЕ КОГА Е ОСНОВАНА БЪЛГАРИЯ И КОГА Е КРАЯ НА РИМСКАТА ИМПЕРИЯ
91
0
 
23
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Този вот ще е символичен - АБЕ АЛАНКОУУУУ, КАКВО Е ТОВА "СИМВОЛИЧЕН ВОТ" ??? ДА НЕ БИ ДА Е СЪЩОТО КАТО СИМВОЛИЧНА ЗАПЛАТА ОТ 220 ЕВРО, А ?
90
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уникален шут на международната сцена. Бледо ксерокопие на бай Тошо.
89
0
 
32
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Външната политика на премиера Бойко Борисов е уникално постижение. Той успя да балансира отношенията на България със САЩ и Русия....- С ОГЛЕД НА ФАКТА ЧЕ НЯМАМЕ КОЙ ЗНАЕ КАКВИ ОТНОШЕНИЯ НИТО СЪС САЩ , НИТО С РУСИЯ СЪМ СЪГЛАСЕН С ПРИЛАГАТЕЛНОТО "УНИКАЛНО" ИЛИ ПО ТОЧНО "УНИКАЛНО ПОСТИГНАТО НИЩО" ИЛИ "КРЪГЛА НУЛА", МОЖЕ И "ГОЛА ВОДА". НЕ СЪМ ВИДЯЛ ДА ПАДАТ ВИЗИТЕ ЗА САЩ И КАНАДА. НА РУСНАЦИТЕ ПЛАЩАХМЕ НЕУСТОЙКИ ЗА БЕЛЕНЕ. ОСТАВА ВЪПРОСА: КОЛКО Е ПЛАТИЛ ТИКВАТА ДА МУ РЕКЛАМИРАТ УНИКАЛНОТО НИЩО ?
88
6
 
25
 
! Отговори
Ричарт преди 6 години
Краварите непрекъснато се стремят да разрушат добрите ни отношения с Русия. Но българските послушници ги улесниха, като те бързо свършиха тази работа и сигурно унищожават държавата. Първите стъпки са направени още с премахването на здравите атомни реактори в АЕЦ Козкодуй, Прекратяването изграждането на АЕЦ белене, прекратяването на южен поток, даването на американците ТЕЦ Марица където взимат прекалено високи цени за бедните българи. Позата партер е много опасна и не трябва да я използват.
87
26
 
2
 
! Отговори
u4en преди 6 години
БРАВО ! Така се гради авторитет на европеиска БГ ! Б.Б. ще управлява ДОКАТО си ИСКА - по точно до разпада на БСП ! Следва 2 мандата като Президент ....и решение на СОС - бул. от Северната тангента до Банкя да се прейменува на - Бул. Ген. Б.Б. !
86
0
 
23
 
! Отговори
Брееей преди 6 години
Срещат се Нане и Вуте. С огромна лупа в ръце,Нане се взира наоколо. Вуте го гледа любопитно и пита: Търсиш ли нещо бре Нане?.....Търся- отговаря му Нане. Търся харизмата на премиера,щото без нея не струва пукната пара.
85
0
 
11
 
! Отговори
Язе преди 6 години
И аз чух че е бил, ама кого - не разбрах!
84
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Послушните винаги са добри. Унгарците и чехите например са още по добри защото си защитават националният интерес. Когато само даваш са всички си добър, ама и като свърши даването и навеждането кво става.
83
1
 
24
 
! Отговори
www преди 6 години
ЕВРОПА СИ ПЛЕТЕ КОШНИЦАТА И ИЗОБЩО НЕ ИМ ПУКА КОЙ УПРАВЛЯВА В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО Е ПОД ТЕХЕН КОНТРОЛ....
82
1
 
28
 
! Отговори
Джек преди 6 години
Едно бездомно куче ако го направят премиер на България няма проблем, важно е преводачите да знаят как да превеждат и кога да му слагат наморника. Лошото е че и кучето няма да реши проблемите с престъпността, корупцията, здравеопазването, пенсиите и заплатите да бъдат приравнени с тези в ЕС, проблемите с бездомните кучета, както и изграждането на модерни футболни стадиони. Само един проблем ще се реши: всички бездомни кучета да бъдат с имунитет и много предимства.
81
0
 
35
 
! Отговори
До88 преди 6 години
Който държи тръбата той определя цената..по искане на американотурските си господари Той я Подари и както 80% дете се хили и хвали.. България е продадена от най обикновен чобанин който е чел една книга..
80
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТУРСКИ ПОТОКПоне според турски вестници,потокът ще мине през България след тях.Ако е така ,пак е нещо.
79
35
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко е страхотен и затова му завиждате.Завиждайте ;)
78
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Бойковата дипломация станахме изчезваща нация!
77
1
 
27
 
! Отговори
Аууу преди 6 години
Бая са ги смазали тия...да дрънкат такива щуротии...