Захариева зове ЕС: До края на 2018-а да сме в Шенген!

Контролът по границите противоречи на европейските ценности
Обновена: 8 мар 2018 13:36 | 20 фев 2018 17:00,
84
Захариева зове ЕС: До края на 2018-а да сме в Шенген!
Снимка: БТА

България призова Германия и още четири европейски страни да вдигнат граничните контроли вътре в ЕС, въведени от тях в хода на бежанската криза.

Би било "много полезно", ако Германия, Австрия, Дания, Швеция и нечленуващата в ЕС Норвегия вземат решение да не удължават действието на граничния контрол и след май тази година, когато изтича срокът на временната мярка, заяви българската външна министърка Екатерина Захариева пред германския вестник "Ди Велт", цитиран от "Дойче веле".

"Изпълняваме всички критерии"

"Граничният контрол вътре в ЕС противоречи на европейските ценности за свободно придвижване", каза в интервюто си българската вицепремиерка и допълни, че границите в Шенгенското пространство трябва да останат отворени, за да не страда икономиката.

В същото време Захариева призова страните от ЕС до края на 2018 година да дадат зелена светлина за присъединяването на България към Шенген. "Изпълняваме всички критерии и правим много, за да пазим външните граници на ЕС", увери Захариева и добави, че както България, така и Румъния заслужават да бъдат приети в Шенгенското пространство.

Заради бежанската криза

В тази връзка информационните агенции припомнят, че по силата на Шенгенското споразумение 26-те страни-членки, сред които и четири държави извън ЕС, са се задължили да премахнат граничния контрол по вътрешните граници. В разгара на бежанската криза обаче някои от тях върнаха временно граничния контрол. Германия например контролира трафика през границата си с Австрия, както и пътниците, пътуващи със самолет от Гърция за Германия.

През ноември м.г. Германия удължи с още шест месеца временната мярка. А миналата седмица вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман и австрийският му колега Херберт Кикл призоваха за удължаване на срока и след май т.г., припомня агенция ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западноевропейците да махнат контрола по границите помежду им. Така пътуването на бежанците между първите страни на влизането им в Шенген и ЕС - Гърция и България и Германия и Скандинавските страни ще става много по-бързо и успешно. Лошото е, че като ги хванат в Западна Европа ще ни върнат обратно в страната на първото влизане - България. А ние ще трябва за сметка на държавния бюджет да ги интегрираме/подслон, здравеопазване, храна, работа, образование/ или връщаме в страните им на наши разноски
29
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шута на Европа Бате Боко, с партийната си книжка в джеба и сикаджийското си СиВи щял в Шенген да ни вкарва. Смех, смех, смех...
28
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да е лошо да сте на друго място всички, заради които сме първи по бедност и смъртност!
27
5
 
5
 
! Отговори
6-ца от тотото преди 6 години
- Ха дано, ама...
26
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другаря Цветанов не успя да боядиса тоалетните от Живково време...
25
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 23Гледам , че останалите държави от Източна Европа , го преболедуваха на крак , и вече са на светлинни години от нас . Ама на крива ракета космоса и пречи , така като на нашите псевдо демократи , който се оказаха най-обикновенни крадци.
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лоши , лоши много лоши европейци . Веднага да премахнат границите с БГ , че нашите управляващи се задушават вече .
23
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 45 години боледуване от комунизъм, ще ни трябват поне още толкова докато се оправим и докато ни приемат където и да било. За момента сме под международна карантина.
22
3
 
22
 
! Отговори
некой преди 6 години
В далечната 2011 година - "Съвсем реалистично е влизането на България в Шенгенското пространство през 2011 година, каза вътрешният министър Цветан Цветанов след като получи доклад на гражданското наблюдение от "Отворено общество" по подготовката на България за членство в Шенген, цитиран от агенция "Фокус"...Само оставаше да се боядиса една барака на границата... Ама май и до днес 'боята' не достига, нали така другарю Цветанов???
21
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Бойко "отличниците"....
20
3
 
10
 
! Отговори
Европа е друга преди 6 години
Хубаво е преди призивите да се поразходи човек в тези четири страни и като редови турист. Много африканци... много. Затова има и контрол. Късно e, ама може и по- лошо...
19
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пресцентъра на ЕС:- Почакайте само още 30 години!
18
4
 
21
 
! Отговори
До 14 преди 6 години
До евроатлантист отГЕРБХаха...вие сте най-зле.Евроатлентистите от ГЕРБ.Живеете в лъжата, че герб са антикомунисти и прозападно настроени.
17
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех, Екатеринче...ех, Бойко...дайте да не се лъжем.Всички ние в България, а и в Европа знаем, как ние чудесно изпълняваме изисквания "на книга".Но...в действителност...нещата са съвсем различни.Каква сигурна граница сме ние, бе?Какви изисквания сме изпълнили?Граничните ни полицаи са пропути от корупция, каналджийство и обвързаности с всякакви трафици.За какво говорите изобщо??@@ Ревете като малки деца.Все едно да разправяте колко сме изпълнили изискванията за съдебната система.
16
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** го ползват като презерватив наляво-надясно...
15
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато някой се натиска толкова много за нещо, големите му го продават все по-скъпо! Свалиха шортите на цялото правителство и пак отговорът пак е НЕ!еНа продажници така се отговаря!
14
28
 
7
 
! Отговори
евроатлантист отГЕРБ преди 6 години
Браво на Захариева, нека ЕС да ни чуе и да ни приеме веднага в Шенген.Нека и народа да направи демонстрации и митинги, за да може още при сегашното правителство да ни приемат в Шенген, защото негова е зслугата за постигането на критериите и народа също да помогне.
13
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато *** е на власт ще видим Шенген през крив макарон.
12
5
 
28
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Една моя учителка преди време имаше любим лаф: Пей си, Иванкеле, ама кой ли те слуша, та и тук така :)
11
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И интеграцията на западните Балкани и Шенген е голяма лъжица за устата на мутрата .