Захариева зове ЕС: До края на 2018-а да сме в Шенген!

Контролът по границите противоречи на европейските ценности
Обновена: 8 мар 2018 13:36 | 20 фев 2018 17:00,
84
Захариева зове ЕС: До края на 2018-а да сме в Шенген!
Снимка: БТА

България призова Германия и още четири европейски страни да вдигнат граничните контроли вътре в ЕС, въведени от тях в хода на бежанската криза.

Би било "много полезно", ако Германия, Австрия, Дания, Швеция и нечленуващата в ЕС Норвегия вземат решение да не удължават действието на граничния контрол и след май тази година, когато изтича срокът на временната мярка, заяви българската външна министърка Екатерина Захариева пред германския вестник "Ди Велт", цитиран от "Дойче веле".

"Изпълняваме всички критерии"

"Граничният контрол вътре в ЕС противоречи на европейските ценности за свободно придвижване", каза в интервюто си българската вицепремиерка и допълни, че границите в Шенгенското пространство трябва да останат отворени, за да не страда икономиката.

В същото време Захариева призова страните от ЕС до края на 2018 година да дадат зелена светлина за присъединяването на България към Шенген. "Изпълняваме всички критерии и правим много, за да пазим външните граници на ЕС", увери Захариева и добави, че както България, така и Румъния заслужават да бъдат приети в Шенгенското пространство.

Заради бежанската криза

В тази връзка информационните агенции припомнят, че по силата на Шенгенското споразумение 26-те страни-членки, сред които и четири държави извън ЕС, са се задължили да премахнат граничния контрол по вътрешните граници. В разгара на бежанската криза обаче някои от тях върнаха временно граничния контрол. Германия например контролира трафика през границата си с Австрия, както и пътниците, пътуващи със самолет от Гърция за Германия.

През ноември м.г. Германия удължи с още шест месеца временната мярка. А миналата седмица вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман и австрийският му колега Херберт Кикл призоваха за удължаване на срока и след май т.г., припомня агенция ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
35
 
! Отговори
Възмутен преди 6 години
все някога ще влезем , предполагам че ако горестоящата министърка и нейната банда влязат в затвора , на България ще се погледне по друг начин , и тогава влизането в Шенген може да стане много по- бързо
9
4
 
25
 
! Отговори
Православен преди 6 години
Какво са европейските ценности, деца травестити, не благодаря!
8
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Холандеца ни го каза право куме в очи НЕ, а австриеца се "разболя" какви други сигнали трябва да получат гербавите за да разберат очевадното.
7
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със управляващи като г-жа Захариева не Шенген, ами Господ не може да ни оправи.
6
4
 
25
 
! Отговори
Къв шенген ма? преди 6 години
То със зоване не става. Само необслужените сърнички зоват елените с белите си трътки. Плевнелиев постоянно зовеше и той нещо завалията. С удар с юмрук по масата се правят нещата, но гербавата калинка не е способна на таквиз неща, щото не са описани в Истанбулската конвенция.
5
3
 
9
 
! Отговори
тото преди 6 години
може и да го подминем .............
4
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Холандския премиер беше много ясен при посещението си наскоро в България Шенген през крив макарон
3
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
доообре, 2018 или 2118 да сме в Шенген?!? а какво става с борбата с корупцията и овладяната съдебна система от модела #КОЙ?!? какъв Шенген, какви пет лева?!? раздават си обществени поръчки под масата и крадат милиони евра, после реват защо не сме в Шенген... щото сте крадливи дупетати, ей за тва!
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаково изказване !
1
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Волен Сидеров - президент! България в Руската федерация!